cihaz içerisinde foto diyotlar var. ve birde visible , invisible ışık kaynakları var. genelde tek bir lazer emiter ile bir prizmada tüm dalga boylarını materyal üzerine yansıtır. swab ile alınan örnek başka bir sıvı ile temas ettirilip cihaza takılıyor. optik emisyon spektrometre yöntemi ile analiz yapılıyor. hassas renk değişimleri algılanarak cihaz yorum yapıyor.
sizin istediğiniz cihaza benzer bir cihaz için yarışma vardı yurt dışında yanlış hatırlamıyorsam. uzay yolundaki dr.mccoy elindeki hastalığı , virüsü , bakteriyi , kırığı , çıkığı vs.. algılayan. 1.000.000$ ödül vardı. yapan çıkmadı.
ortamdaki havanın steril olup olmadığını ölçmek aslında mikrobik boyutlardan çok ppm değerine bağlı. mesela 1mm2 lik bir alanda nekadar çok bakteri veya virus olduğu ile alakalı. hava kalitesi ölçüm sensörleri var mesela dust sensör var. hava içerisindeki partiküllerin ppm oranında ölçümünü yapar. ama söz konusu virus , bakteri olunca toz partikülleri biraz büyük kalıyor.
genelde bu tip ölçümler mesela kan şekeri ölçümü cihazıda bir spektrometre dir. bir şekilde bir sıvı emdirilmiş bir aktivator kartuş kağıdı vardır. bununla birlikte hassas renk değişimleri oluşur. bunuda optik spektrometre ile ölçüp dijital olarak yorumlar.