Bakteri Algılama/ ölçüm sensörü

cihaz içerisinde foto diyotlar var. ve birde visible , invisible ışık kaynakları var. genelde tek bir lazer emiter ile bir prizmada tüm dalga boylarını materyal üzerine yansıtır. swab ile alınan örnek başka bir sıvı ile temas ettirilip cihaza takılıyor. optik emisyon spektrometre yöntemi ile analiz yapılıyor. hassas renk değişimleri algılanarak cihaz yorum yapıyor.
sizin istediğiniz cihaza benzer bir cihaz için yarışma vardı yurt dışında yanlış hatırlamıyorsam. uzay yolundaki dr.mccoy elindeki hastalığı , virüsü , bakteriyi , kırığı , çıkığı vs.. algılayan. 1.000.000$ ödül vardı. yapan çıkmadı.

ortamdaki havanın steril olup olmadığını ölçmek aslında mikrobik boyutlardan çok ppm değerine bağlı. mesela 1mm2 lik bir alanda nekadar çok bakteri veya virus olduğu ile alakalı. hava kalitesi ölçüm sensörleri var mesela dust sensör var. hava içerisindeki partiküllerin ppm oranında ölçümünü yapar. ama söz konusu virus , bakteri olunca toz partikülleri biraz büyük kalıyor.
genelde bu tip ölçümler mesela kan şekeri ölçümü cihazıda bir spektrometre dir. bir şekilde bir sıvı emdirilmiş bir aktivator kartuş kağıdı vardır. bununla birlikte hassas renk değişimleri oluşur. bunuda optik spektrometre ile ölçüp dijital olarak yorumlar.
 
Merhaba @MAIN_LOOP ,
Dedikleriniz doğrudur. İşin Elektronik kısmı hakkında yorum yapamayacağım. (Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. ) Emdirilen sıvı genelde enzimdir. Şeker için kullanılan glikoz oksit diye hatırlıyorum. ATP içinde L... ile başlayan bir enzim kullanılıyordu. (Meslekten uzun zamandır ayrıyım. Bazı şeyleri hatırlamıyorum. Yaşlılığında etkisi var. ) Normalde bu tür testler ya enzim ile , yada uygun antijen-antikor ilişkisi ile (Kan grubu testleri), immunglobinler (İgg,İgm) ile yapılıyor. Zaten kullanılan stripler ,kitler çok maliyetli değil. Maliyet , testin hız , testin güvenirliği ; yukarıda saydığım maddelerle alakalı. Mesela güncel olarak Covid-19 için sürekli kit haberleri çıkıyor. Bu geliştirilen kitler , çoğunlukla geliştirilen enzimler.
Sterilizasyon işlemi ile toz partikülleri tam bir ilişki yoktur. Mesela ortamda toz durumu sıfır olabilir. Ama ortam steril olmayabilir. Toz partiküllerinin sıfır (veya yakın) genelde "Temiz Oda" için kullanılır. Sterilizasyonda canlı veya yarı canlı tüm mikroorganizmaların yok edilmesidir. Sabitleme işlemi de sterilizasyon işlemi olarak kabul edilmiyor; kısmı dezenfektasyon işlemi olarak kabul ediliyor.
İyi çalışmalar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…