Balık üretimhanesi elektrik kesintisi

melihcevik

Üye
Katılım
29 Ara 2013
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaşlar merhaba,

Küçük bir balık üretimhanem var, elektrik kesildiği anda malesef balıklar oksijensiz kalıyor ve belli bir süre sonra kayıplar ölümler başlıyor.

Elektrik kesildiğinde Atman 8000 hava motorumu (48w) otomatik olarak çalıştırmaya devam edecek bir sisteme ihtiyacım var.

Elektrikçileden inverter sistemlerini araştırdım ama kesin net sonuçlara ulaşamadım, olabilir diyenlerde çok maliyetli hesaplar çıkardı

Bu gün 1000 VA 600w lık bir UPS aldım ve deneme yaptım, bu şekilde en fazla 1 saat dayanabildi.

Bu Ups e akü eklemek mi yoksa inverter ile ayrı bir sistem yapmak mı daha ekonomik olur? bana 2 saatlik bir süre şimdilik yeterli olur.

Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
UPS e akü eklenerek süre uzatılabilir ancak UPS in akü eklenebilirliği üreticisine sorulup öğrenilmelidir. Bazı ups lere akü eklenemiyor yanlış bilmiyorsam ( özellikle küçük güçlü olanlara)

UPS e vereceğiniz paraya en küçüklerinden bir jeneratör alsanız daha verimli olmaz mı sizin için ? Hem süre sorununuzda olmaz yakıt koyduğunuz sürece pompayı çalıştırabilirsiniz.
 
Çok teşekkür ederim, fakat benim istediğim otomatik olarak devreye girebilmesi, öyle bi jeneratör var mi ki?

Sent from my GT-I9300 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
Selamun Aleyküm
Bilgi sahiplerini bekleyen bir mesele olarak acizane yazalım. Evvela Sayın Vacip Deniz in de yanıtlayabilir olduğu otomaatik devreye giren jeneratör zaten jeneratörün amacı ile birlikte uygulanmaktadır. Marşlı jeneratörler kendisi çalışarak sisteme girebilir devreye sahip olabildiği gibi olmayanları uygun ve koruyucu devre ile de modifiye edilebilirler.
Hava motorunun özellikleri nelerdir bilmiyorum. Yalnız kompresörle hava depolanırsa sadece kesinti anında değil sürekli olarak kapasite ifade eder. Bunun için uygun hava vanaları(elektrik) kullanılabilir. Hava vanaları elektrikli olursa elektrik depolama sistemi sadece bu vana ve sisteminin düşük tüketimini karşılar. (Hava-pnömatik sistem komple hava ile de çalışır yapılabilir.)
Konpresör yerine pratik olmasa da oksijen tüpü de kullanılabilir.
Birçok çözüm bulunabilir olmasının yanında uygun olanını seçmek ve de sistemin boyutları, hazırdaki sistmein özellikleri(markasından da tesbit edilebilir) gibi bilgi ve ya resimlerle bilgi sunmak gerekir.
Başarılar dileriz.
 
Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim, kullandığım hava motoru atman hp-8000 olarakt geçiyor, üzerindeki fabrika etiketinde 48w değeri var.

http://www.otuz.com/product_info.ph...ts_id=12912&osCsid=fedh5cb4it1db5s09i4ad592n0

Bu linkte görebilirsiniz. Aldığım bi ups olduğu için tercihim tabiki bu cihaza akü eklemek olacak ama tabiki imkani yoksa sizin önereceginiz yollara başvurucaz.

Sent from my GT-I9300 using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
Otomatik devreye giren sistem için jeneratör kullanmak biraz fazla maliyetli olabilir.
UPS lerinde verimi çok düşük,

Teoride, kullanmış olduğunuz UPS 600 w/h gününde yani 12 saat çalıştırması gerekiyordu. (pompa gücünü 50 w olarak hesapladım)
Ancak DC/AC çevrimi yaparken fazlasıyla güç kaybı oluşuyor1 saat idare edebilmiş.

Bu pompaların 12 v DC ile çalışan modelleri varmı? Eğer var ise direkt akü üzerinden beslenen bir sistem tasarlanabilir. böylelikle çok daha uzun süre kullanılabilir.




Kompresörün kullanışlı olucağını sanmıyorum, kompresör hava ile birlikte mutlaka biraz yağ da gönderecek sisteme( kompresörün piston-blok kısmının yağı) oksijen tüpü olabilir ama fiyatı nedir bilmiyorum.
 
Techizat özelliği; 48Watt güç, 0,038Mpa(38000Pa=0.38bar) basınç, 70L/dak debi özellikleri ile tanımlanabilir. Zira basınç ve debi verildiğinde çarpımları güç olduğundan teknik olarak iki özellikle de ifade edilebilir.
Yalnız (malzeme özelliklerindeki) basınç diye yazılan basınçtan ziyade basınç farkı olsa gerek ve de güç eşitliğinde de bu biçimiyle kendisini göstermektedir. Ayrıca açık hava basıncı 1 bar civarında olduğundan ondan daha düşük basınç zaten havayı basmaktan ziyade vakumlamaktan bahsetmiş olur.
Akülü vb sistemde evvela bu motorun 220 değilde akü gerilimnde çalışanının bağlanması ile hem ucuzlama hem de verimlilik artışı sağlanır. Akülerin de bu tip sistemde değişme gibi ihtiyaçları düşünüldüğünde belki fiyat açısından da alternatif yöntemler öne çıkabilir.
Bir ara 100TL ye ufak kompresörler vardı. Elektrik kesildiğinde bağlantı özelliği ile direk açılan bir hava vanası(elektrikli vana) ile depodaki hava kısılmış olarak akvaryuma aktarılırsa çözüm olabilir.

Tabi uygun elektrik techizat hazırsa araba çakmağına takılan kastik şişiren mini kompresör direk bağlı uygun boyutlu bir lastik(teker) depo kullanılıp ayrı bir çıkış(sibop) eklenerek kullanılabilir.
Havanın uygun kısılma oranında aktarılması kontrol edilmesi gereken zamanlama devresi gerekliliğinide ortadan kaldırmış olur. Tabi güvenlik açısından incelenmeli ve gerekli önlemler ve ya hem zamanlayıcılı ve ya kontrol devreli olarak incelenmelidir.
İhtiyacın kısa ve az olması düşünülürse buzdolabından çıkma kompresör ile uygun bir sisteme(belki LPG çıkma tankı) hava basınçlandırılması ucuz bir çözüm olabilir.
Dalgıçlık yapanların da hortum ve kompresör ile basınçlandırılmış havayı su altında kullandıkları bilgisi mevzu olmasına rağmen yine de basınçlı havanın belki sonuca etkimese de balık yaşamı ile incelenmesi gerekebilir. Depoda hava nemini azaltmaktan başka ne hallere muhattap olur bilenler fikir verebilir.
Alternatif çoktur duruma göre, her türlü güvenlik önlemi açısından araştırılarak incelenebilir. Evvela yöntem belirlenebilir.
Başarılar.
 
Son düzenleme:
Anladığım kadarıyla akvaryum balıkları üretiyorsunuz. Eğer elektrik kesildiğinde başında olabiliyorsanız ups'in bittiği süreden sonra elektrik gelmeyince mevcut suyu alıp geri dökerek bu şekilde havalandırma işe yaramaz mı?
 

Dediğiniz gibi jenaratörler baya maliyetli olacak, benim kafamın almadığı düz mantık olarak ilerliyorum; bir desktop pc power supply 300-400w civarı, crt monitör de 300w, fakat bu ups 30-40 dk idare edyor, benim motor 50w, kıyaslamalar birbirine uymuyor? amper farkı mı var?

Bu arada akvaryum motorunun malesef DC ile çalışanı yok :-(
 

Teknik anlamda çok güzel yollar sunmuşsunu fakat ben bunları yapabilecek kapasitede değilim sanki Dediğiniz gibi 12v için hava motoru olsa çok daha kolay ve maliyetsiz olacak.

Bana yine en uğraşsız ve sıkıntısız olarak UPSi güçlendirmek geliyor ama tabi sadece düz mantıkla bunu söylüyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…