Bara yükseltme hücresi genelde bir pano grubunda ortaya konan ve hemen yanındakş kuplaj panou ile birlikte kullanılan hücre tipidir.
Şöyleki bir pano grubunun genel olarak orta noktasına bir kuplaj panosu konur. Burada ana bara kuplaj kesicisinin üst kutbundan girip alt kutbundan çıktığı için bara aşağıya doğru inmiş olacaktır. Bu barayı tekrar aynı bara seviyesine çıkarmak için adına bara yükseltme denen ve bazen ölçü gerilim trafosu ile donatılan bir yükseltici pano konur.
internetde " bara yükseltme panosu" görsel şeklinde arama yaparsanız karşınıza buna uygun pekçok görsel resim çıkacaktır. Bara yükseltme panosuna kablo bağlanmaz. Ancak var olan bir bara yükseltme panonsu altına delık açarak ve baralara delık delerek yeraltı kablosu buraya bağlanması teknik olarak yapılabilir. Panonun üzerinde ise bara yükltme yazısı kalmışsa bunun "bara yükseltme olduğu düşünülebilir. Bunun nedeni elde mevcut 1 panoyu değerlendirmek olabilir.
örnek bir bara yükseltme panosu resmi aşağıdaki linklerde bulunabilir.
http://www.demitas.com.tr/dtr/dmh09.html
Zeybek Grup | ME 35.09 Bara Yükseltme
EOG-36-BRC (BARA YÜKSELTME) | Eltes Elektrik
2- pako şalterde L3-N olmaması ilginç. diğer fazlar varken bunun standart olarak olması gerekli. aşağıdaki linkde sayfa 15 de voltmetre pako şalter resmi var.
http://www.krausnaimer.at/Pdfcat/KN130GB0311.pdf
3-araba test, araba servis pozisyon lambaları, bara yükseltme panosunda çekmeceli/arabalı gerilim trafosu olduğunu gösteriyor. sistem çalışırken gerilim trafosunun içerde yani primer uçlarının ana baraya bağlı olması için içeriye hareket ettirilemsi gerekir. Bu konuma servis ya da işletme konumu denir. işletmecinin bunu görmesi için de pano üzerine 2 lamba konmuş.