Bildiğiniz her şeyi unutun

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,223
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Finlandiya’da Kuopio Üniversite Hastanesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, kedi veya köpeklerle büyüyen çocukların, yaşamlarının ilk yılında diğer çocuklara kıyasla solunum sorunuyla daha az karşılaşıyor.




397 bebeği hamilelikten sonra doğup bir yaşına gelene kadar gözlemleyen bilim insanları, bu bebeklerin köpek olan ortamda büyüyenlerinde yüzde 31 oranında daha az solunum sorunu ve enfeksiyon, yüzde 44 oranında daha az kulak enfeksiyonu geçirdiğini ve antibiyotik kullnımına yüzde 29 oranda daha az başvurulduğunu gördü.

Kedilerle büyüyen bebeklerde daha az enfeksiyon saptandı ancak oranlar köpekli evlerdeki bebeklerinki kadar yüksek değil. Bu sonuçlar, köpeklerin eve dışarıdan bir miktar pislik taşımasının bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği şeklinde açıklandı. Böylece bilhassa bebeklere uygulanan hijyen kuralları da tartışmaya açılmış oldu. Bu sonuçlar genel kanının aksine fazla hijyenin iyi olmadığını, birazcık mikrobun da faydalı olabileceğini gösterdi.

SAKINAN GÖZE ÇÖP BATIYOR

Araştırma görevlisi ve pediatrist Dr. Eija Bergroth : "Biz bu durumun kedi ve köpeklerin eve taşıdığı toprak ve kirlerin bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle alakalı olabileceğini düşündük. Ancak tam olarak bilemiyoruz bu tamamen hayvanların kendisiyle de alakalı olabilir." dedi.

Bergroth genel kanının aksine kedi köpeklerden korkup kaçmak için herhangi bir sebep olmadığını söyledi. Bu durum "sakınan göze çöp batar" atasözünü de doğrular nitelikte. Uzmanlar da çok hijyenik ortamda büyüyen çocukların alerjiye ve astıma daha çok yakalandığını belirtti.


TÜRKİYE’DEKi ÇOCUKLAR DAHA ŞANSLI


Araştırma sonuçlarını hurriyet.com.tr'ye değerlendiren çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Kıpçak Tunçel de araştırmanın doğru olabileceğini,Türkiye'deki çocukların Avrupa'da daha hijyenik koşullarda, ev ortamında yaşayan çocuklara nazaran daha az alerji yaşadıklarını belirtti; "Türkiye'de sokakta, bahçede oyun oynayan çocuklar yoğun olarak enfeksiyonlarla karşı karşıya kalıyor ve immün yapı, bağışıklık sistemi güçleniyor. Bu da alerjenlere karşı direnç geliştirmesini sağlıyor." dedi.

10.07.2012

Alıntıdır.Kaynak:

Bildiiniz her eyi unutun - Hrriyet SALIK
 
İlginç bir habermiş fakat ben bu hayvanlarının tüyünü yutmanın zararlı olduğunu ve akciğerde kist oluşumuna neden olduğunu duymuştum bebekler ya tüy yutarsa ne olacak
 
Bu konuda size katılıyorum.Dedem kedileri aşırı sevdiği ve fazla onlarla ilgilendiği için,kedi tüyü bir şekilde bronşlarına kaçmıştı.Bu sebepten dolayı doktorlar tarafından kronik bronşit olduğu dahi iddia edilmişti.Belki doğru da olabilirdi.Yani kedi tüyü yutmaktan sakınmak elbette ki sağlık açısından atılacak en emin ve risksiz yol olacaktır dediğiniz gibi.Korkulu rüya görmektense tedbir her şeyden üstün gelebilmelidir.Yani gerekiyorsa aşırı kedi sevgisini yeğlemeyip tedbiri elden bırakmamaktan.Kedileri ben de çok seviyorum,güzellik timsali,sembolü eşsiz,güzel evcil hayvanlarımızdan kediler.Ancak ben kedileri son zamanlarda,mümkün mertebe uzaktan seviyor,elle temastan da uzak duruyorum.Çocukluğumda bilinçsizken fazla samimi olduğum,uzaktan beslediğim kediler de olmuştur tabiki.Ama hiçbir zaman da,dedemin yaptığı gibi yatağa bile getirip,tüylerini istemeden de olsa yorgana,yastığa dökmesine,bulaştırmasına asla müsade etmedim.Belirli bir mesafem vardı her zaman kedilerle.Belki de en risksiz,en doğru olarak yapılması gerekeni,sizin de dediğiniz gibi bu şekliyledir hiç şüphesiz.Metinde kedi tüyü konusuna hiç değinilmeden yalnızca salt, dışarıdan dolaylı yoldan kedilerle iç ortama gelebilen kirleticiler,bakteriler,vb. detaylar üzerine değinilmiş.Saygılarımla.
 

Şimdi internetten araştırdım da sanırım tüyün kistlere neden olması sadece tüyün üzerinde bakteri varsa oluyormuş yani bu tür hayvan besleyenlerin bunların temizliklerine de önem vermesi gerekiyor en azından yoksa bu tür kötü,üzücü olaylara sebep olabilir
 
Evet tüy direkt kiste neden olmamakta, kiste neden olan parazitin (ekinokok) kedi - köpek dışkısı ile ilişkili yaşam döngüsü mevcut, dolayısıyla havalanma ve yutulma olasılığı yüksek olan tüylerden parazit yumurtası insana geçmekte. Evdeki köpek kedilerin bulaş ihtimali çoksa düzenli ilaçlanması kesinlikle gerekir. Çünkü kist genelde ameliyatı riskli organlara (karaciğer, akciğer, göz) yerleştiğinden korunmakta fayda var. Steril yaşamamak lazım ama basit tedbirlere dikkat etmekte gerekiyor. İmkanınız varsa temiz tarlada bahçede çoçuklarınızın kesinlikle yalın ayak toprakla oynamasına izin verin daha az hasta oluyorlar deneyen bilir. Çünkü toprakta ciddi enfeksiyon kaynağı bakteri az (tetanoz için zaten aşısız çocuk yok), bu nedenle bağışıklık sistemleri güçleniyor (bir nevi bağışıklık hücreleri idman yapıyor).
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…