bilgisayar işlemcisini pic gibi kullanmak

solkirans

Üye
Katılım
10 Kas 2008
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
39
pic ler ile bildiğimiz bilgisayar işlemcileri aşşağı yukarı aynı prensiple çalışıyor, yüksek hız gerektiren işlemler için acaba normal işlemcileri kullanabilir miyiz? Uygun bios yazılımıyla bir anakart ve işlemciyi pic gibi kullanmak mümkün mü? Bu konuda bilgisi olan varsa beni aydınlatırsa sevinirim.
 
Yüksek hızdan kastın saniyede 20000-100000 kez civarında portları okumak, değerleri işlemek ve tekrar portları set etmekse, mümkün... Örneğin biraz modifiye edilmiş GNU/Linux ile bunu yapabilirsin.
 
insansız bir araç düşünün, aşşağı yukarı 100 tane sensör saniyede en az 10 defa veri gönderecek, bu verileri işleyip cevap vermek için bir pic 16f887 yeterli olur mu? Bu bahsettiğiniz işlemciyi pic gibi kullanma tekniğiyle ilgili herhangi bir dökümanınız var mı acaba?
 
Sensorler nasil bir veri gonderecek?
Analog/digital?
Kaç bit?
Nasil bir hat/protokol ile? Örneğin seri mi, paralel mi gönderecek?
 
4 5 tanesi analog gerisi dijital göndericek, asıl sorum şu, anakart ve işlemciyi pic gibi kullanabilir miyiz? Kullanabiliyorsak nasıl?
 
Pic gibi kullanmak nasıl oluyor?Normal mikro işlemci gibi kullanılsa olmuyor mu?
Pic in içinde de bir mikro işlemci var,ayrıca çevre birimler de var.Ram gibi I/O gibi interuppt gibi.Yani pic,klavyesi ve monitörü olmayan bir minik bir PC gibi.
Siz öyle bir yazılım ve donanım geliştirirseniz,zaten bunu normal bir pic ile değil,aynen pclerdeki mikroişlemciler gibi,hızlı ve yüksek kapasiteli bir işlemci kullanmak zorundasınız.
 
Masaüstü işlemcinin işlem yapısı karmaşıktır. Basit yapıda kullanırsan zaten istediğin performansı elde edemezsin. İşlemciler yapacağı işe özelleşmiş olduğundan artık daha çok görsel veri işleme gibi konulara daha yatkındırlar. Ayrıca işlemciye tam performans erişmak için anakart üzerinde bulunan chipset denilen bileşenler üzerinde çalışma yapman gerekir. Linux çekirdeği deiğimiz (kernal) yazılım bu iş için geliştirilir. Çekirdeklerin açık kodlarına ulaşman mümkün ama 10binlerce kişinin kafa patlattığı çekirdeklerin içinden çıkman zor olur. Bulabilirsen ilk çıktığı zamanlardaki Linus Torvalt ın ödevine bir göz atarak başlayabilirsin. Ama önünde çok uzun bir yol olduğunu bil.

Alternatif öneri: PIC kullanacaksan DSP serisi ile CAN gibi otomotivde daha fazla kullanılan bir iletişim tekniği ile birçok sensörden veri alabilirsin. Veri işleme gücü yetmeyecek ise fazladan işlemciler ile işlem gücünü artırabilir yada farklı işlemciler kullanmayı düşünebilirsin. PSOC işlemciler biraz daha esnek bir kullanım yapısına sahiptir. Eğer işlemciler hız olarak yavaş kalıyor dersen CPLD denilen lojik işlemciler ile en üst hıza ulaşırsın. Güncel işlemcilerden daha hızlı bir tepki süreleri var. Tabi CPLD yanında işlemci koyarak görsellikleri artırarak arayüz oluşturman yararına olur.
 
Arkadaşım GLIPIC PLC Benzeri bir şey nette arat.direk olarak pc seri port üzerinden sadece dijital çıkışları kontrol ediyor. İncele istersen.
 
Dostum bunu bir pc işlemcisini programlayıp zoru başarmak yerine bunu yapabilecek veri toplama donanımları var.Bunlar test sistemleri için tasarlanmış, özellikle testlerin en yoğun olduğu araç verisi toplamakta kullanılır.Bu donanımlar, kendi grafik çıkartabilen ve değişik matemetiksel işlemler yapabilecek şekilde tasarlanmış olup can, modbus gibi iletişimleri de desteklemektedir.Ayrıca -30 +135 sıcaklarda çalışan modellerde mevcuttur
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…