Bilgisayar Laboratuarında 3 Fazlı Tesisat???

doctorX

Üye
Katılım
26 Ara 2006
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
40
Değerli meslektaşlarım,

Okulumuz trafosunun dengesiz yüklenmesinden dolayı çareler düşünürken bilgisayar laboratuarında akımı 3 faza dağıtmayı, yani 1 fazlı sistemi 3 fazlı yapmaya karar verdik. Ancak laboratuara enerji verir vermez (Starta bastığımızda) sorunla başladık sigortalar atıyordu, L tipi 10A lik sigortalar kullanılmıştı. Laboratuar 1 fazlı iken sorun yoktu. Şemayı incelerseniz 10A lik bir sigortanın 5 PC'ye yeteceği tahmin edilebilir. Nitekim 1 PC 1A civarında (max.1,5A) akım çekiyor.
Sorunun ne olabileceği düşünülürken arkadaşlardan çeşitli tahminler geldi... ???
Sonuçta L tipi 10A lik sigortalar G tipi 16A lik sigortalarla değiştirdiğimizde sorun çözüldü. Çünkü starta bastığımız anda prizlere takılı bilgisayarlar ve monitörleri anlık bir akımın çekilmesine neden oluyordu (Yaklaşık her fazdan 18A).

Şimdi asıl sorun bu sistemde başka arızalar oluşabilir mi? Tecrübesi olan arkadaşlardan fikirlerini bekliyorum.
Panoda neden kontaktör kullandığımızı soran olursa, laboratuarın enerjisini bir anda kesmeyi ve bunu bir butonla yapmayı çok kullanışlı bir yöntem olarak düşündük.
Sistemde Fazlara ait akımları 4,1 - 4,6 - 3,5 A
Ayrıca nötrden geçen akımı da 7.5 A olarak ölçtüm.
 
öncelikle Sigorta atma sebebi
pc ve monütörlerde kullanılan smps tipi güç kaynaklarının kondansatörleri ilk şarj esnasında ve sistem açılışın da yüksek akım çekerler. Bu sorunu zaten çözmüşsünüz.

bunun dışında nötür için kullanılan kablo kesitini (normalde 3 ~ sistemlerde diğerlerinden biraz daha ince olur) faz kabloları kesitinde seçmeniz gerekir. çünki olaki çalışan pc lerin hepsi sadece bir faz üzerinde olursa "nötür noktası kayma yapar" yada 5 pc R fazında iken bir tane S fazında pc açılırsa muhtemelen bu tek pc ye birazdaha yüksek voltaj gelebilir.

nötürde akım ölçmenizde, basettiğim gibi 3 fazın yük dağılımının eşit olmadığına işarettir. nötürde akım görüyorken, fazlar ile nötür gerilimleri (220v ) ise sorun yok demektir. fakat bu esnada nötür ile diğer fazlar 220v tan daha fazla gösteriyorlarsa nötür kablonuzun kesiti yetersiz demektir.

nötür kablonuzu kalın seçip (en azından en fazla yükü taşıyan fazın akımına göre) ve kopmamasını sağladığınız sürece hiç bir sorun yaşamazsınız.

iyi çalışmalar.
 
abuzettin20 ' Alıntı:
nötür kablonuzu kalın seçip (en azından en fazla yükü taşıyan fazın akımına göre) ve kopmamasını sağladığınız sürece hiç bir sorun yaşamazsınız.
Nötr iletkeninin kesiti ile faz iletkenlerinin kesiti aynı, o konuda sorun yok.
Ancak nötr kablosu koparsa; kontaktör nötürsüz kalacağı için çalışmayacaktır diye düşünüyorum. ???
İlginiz ve yorumlarınız için teşekkürler...
 
evet doğru düşünmüşsünüz nötür kablosu koparsa çok zor ihtimal tabi kondaktör çalışmaz dolayısıyla sistem çalışmaz topraklamayı neden sıfırlama yaptınız ki siz kendiniz çekin bir topraklama sonra ölçü aletiyle faz ile topraklamayı ölçün 220 voltu görürseniz ölçü aletinde topraklamanız çalışıyordur
 
doctorX asıl kastettiğim kontaktöre gelen değil de pc ler arası nötr koparsa sorun oluşturur.
 
peki tek fazlı sistemde iken ve 16A L tipi Sigorta varken atmayan sigorta neden 3 fazlı sisteme dönünce atıyor? Bu durumu anlayamadım arkadaşlar? Cevabınızı bekliyorum.
 
sayın doktorX nötr iletkeni kopsa kontaktör devreyi keser pirizleri enerjilemez demişsiniz.
şemaya bakılırsa pirizlere giden nötr iletkenlerinden biri veya bir kaçı kopsa dahi kontaktörü etkilemez
çünkü beslemeleri ayrı iletkenler tarafından tek iletken üzerinden alınarak beslenmiş budurumda kontaktörün devreyi kesmesi için ana besleme iletkeninin kopması gerekir ama pirisleri besleyen nötr iletkenleri koptuğu taktirde kontaktör devreyi kesmez bunu önlemninde en basit yolu pirizlerde
nötr iletkenini piriz sırasına göre atlamalı yaparsın ve enson sıradaki pirizin nötründende
çıkış alıp kontaktörün bobin kontağına verirsin.
böylelikle sitemde herhangi biryerde nötr iletkeni kopsa bile kontaktör devreyi keser.
ve pc leri kurtarırsın.

<<<<<saygılarımla arkadaşım>>>>> sağlıcakla kal.
 
teknoseko arkadaşımın çözümü çok iyi bence. Sonuçta doktorx arkadaşımın nötür bağlantı durumu tehlike arzediyor. kontaktörden sonra nötür kesilse ne olacak o zaman.
 
bence en iyi çözüm her labaratuvarı tek fazla ve farklı fazlarla besleyerek binanın dengeli yüklenmesi sağlanabilir. Bu sorunların hiçbiride olmaz.Selamlar.
 
teknoseko arkadaşım basettiğin düzenekle kontaktör nötürü pcler üstünden tamamlama olasılığı (açık pc durumuna göre değişir) olacağı için bırakacağını kesin olmaz.

2. alternatif (uygulamada sakıncalar doğurabilir, sadece teorik bilgi amaçlı) 3 fazı ve nötürü doğrultup çıkışları paralellersin oluşacak Dc 311,7v luk gerilimi pc lere aynı kablo üzerinden dağıtırsın, pc ve monitörler SMPS besleme olduğu içinde sorunsuz çalışır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,888
Mesajlar
931,045
Kullanıcılar
452,768
Son üye
Aaltay

Yeni konular

Geri
Üst