Bilgisayar laboratuvar kablo seçimi

ogzcndyr

Üye
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
77
Puanları
1
Yaş
27
Öncelikle herkese merhabalar, 20tane bilgisayar bulunan robotik kodlama atölyesi kurulacak, sistemin Elektrik ve data altyapısını benim çalıştığım firma yani ben ve ekip arkadaşım yapacak. Çalıştığımız yerde(hırsız alarm ve kamera işleri yoğunlukta) elektrik işleri sürekli olmadığından elektrik bilgisi olan fazla kişi yok bu tür projelerde elektrikçilerden fikir alıp malzeme teminini ona göre yapıp kabloyu çekiyoruz. Ben işin mantığını kavramak istediğimden burada konu açıyorum. Sorum şu bu laboratuvara koridordaki Sigorta hattından kaçlık kablo çekilmeli, sınıfın içinde yapılacak olan elektrik kutusuna kaçlık, ne tip sigorta konulmalı? Sınıf içinde sigortaların bilgisayarlara olan dağılımı nasıl ve kaçlık kablo ile yapılmalıdır?

Öncelikle kasalar 350watt, monitörler 80watt=430-450watt masa başı tüketim, Switch ve modemlerin ortalama tüketimi 140watt= 20pcden 9000+140=9140watt yapıyor.

Benim araştırmalarıma göre şu şekilde ilerlemeyi düşünüyorum;



--Burdaki formülden sistemdeki toplam akım I=P/U dan I=9140/220= 41,5A ediyor.
--Şimdi ortalama 42A çekileceği için koridorun başındaki panodan sınıfa, kablo kataloğuna baktığımda 3x6 boyutlarında 50A dayanabilen çok damarlı kablo kablo çekilecek.
--Sınıfa gelen kabloyu öncelikle güvenlik amacıyla 1x63A 30mA kaçak akım rölesi takılacak, ardından çıkışından standart sigortalarla bilgisayarlar beslenecek. 40Alik kaçak akımı ortalama tüketimi 41,5A hesapladığımdan dolayı seçmedim.

--Ondan sonra modem ve switch kısmı için totalde 140watt için 6A B tipi sigorta kullanılacak.

--20 tane bilgisayarı da ikiye bölüp 10-10 beslemeyi düşündüm(Sebebi arıza anında sigorta atması gibi kolay ayırt edebilmek amacıyla) Burada hat başına 9000/2=4500watt hesapladım ve her hattın başlangıcına 4500/220=20,45A dayanabilecek güçte olan b tipi 25A sigorta takılacak.

--25Alik sigortalardan masalara 3x1.5luk 22amper taşıma kapasitesi olan kablo çekilecek.
--100x50 kanal içinde ilk 10lu prizler atlamalı olacak. İkinci onlu grup prize ikinci sigortadan gelen hat bağlanacak.

Bu tasarladığım sistemde bir yanlışlık var mı? Ana hattan sınıfa 6lık kablo çekip 63a,30mA lik kakr koymak doğrumu, kakr sonra sistemi 2ye bölüp 25A lik sigorta kullanıp sınıf içinde 3x1.5 çekmek doğru mu? Kablonun ince olması ve işçiliği rahat olduğundan dolayı sınıf içine 3x1.5 çekilse daha rahat olur, eğer 3x1.5 kablo 25alik sigortada riskli olacaksa bilgisayar hattını 5pc olacak şekilde 4e bölüp, 16a lik sigorta takıp ardından 3x1.5 kablo çekmek daha mı iyi olacaktır.

Ayrıca ilerde sisteme ortaokulda kullanılabilecek robotik kodlama sınıfındaki devre elemanları, güç kaynakları,3d yazıcı bağlanma ihtimalini düşünürsek eklenmesi gerekenler var mı?Sistemin dağıtımını 4 sigorta yaparsak sigorta başı 10amper düştüğünden 16a lik sigortaya ekstra yazıcı bağlanması durumunda problem çıkartmayacağını düşünüyorum. 25a likte böyle bir şansımız olmayabillir sigorta direk atabilir mi?

Yorum ve yardımlarınızı bekliyorum herkese iyi çalışmalar.
 
Elektrik Tesisatı çekmek Uzman Elektrikçilerin işidir!!!!!!!!!

İlginizi taktir ederim yalnız Elektrik Tesisatı birkaç saatte uzaktan eğitimle olacak bir iş değildir. Burada birçok yorum çıksa bile sorun yaşayabilirsiniz.
 
Yapılacak alanın projesi olmalı ki yapılacak işi masalara göre dizayn edilmeli. Çekilecek kabloları ve sigortaları ona göre yerleşimi olsun. Bu arada buraya UPS güç kaynağı vb istemiyor mu?
 
Elbette öyle şuana kadar 2 tane bilgisayar lab. yaptık, tesisat hakkında kablo tipini bize söylüyorlar biz gerekli yerlere çekiyoruz. Data tarafının Sonlandırma sını ben Sigorta pano kısmını elektrikçi sonlandırıyor. Ancak sebebini öğrenmek boş boş kabloyu çekmek istemediğimden böyle araştırma içine girdim.
 
Bu arada yazdıklarım yanlış anlaşılmasın, can ve mal güvenliğiniz için böyle söylüyorum.
 
Yapılacak alanın projesi olmalı ki yapılacak işi masalara göre dizayn edilmeli. Çekilecek kabloları ve sigortaları ona göre yerleşimi olsun. Bu arada buraya UPS güç kaynağı vb istemiyor mu?

Ups istenmiyormuş, müşteri mümkün olduğunca az maliyetli istiyor tabi upsin olmadığı takdirde oluşabilecek zararlar müşteriye tam anlatılmamoşta olabilir orasını bilmiyorum. Proje U şeklinde olacak. U nun köşeleri 8m kadar paralel kısa olan kısımda 4 5m kadar olacakmış. Bildiklerim bu kadar

Bu arada yazdıklarım yanlış anlaşılmasın, can ve mal güvenliğiniz için böyle söylüyorum.

Yok hocam haklısınız, bende her işi uzmanın yapması taraftarıyım.
 
Şimdi ortalama 42A çekileceği için koridorun başındaki panodan sınıfa, kablo kataloğuna baktığımda 3x6 boyutlarında 50A dayanabilen çok damarlı kablo kablo çekilecek.
Sınıflara Elektrik trifaze çekilecekse 5*6 antigron veya 5 adet 1*6 NYA çekilmeli tesisatta TTR veya 1*6 gibi yumuşak telli kablo çekilmemeli
-25Alik sigortalardan masalara 3x1.5luk 22amper taşıma kapasitesi olan kablo çekilecek.
1,5 kablo nun çalışma akımı 22A değildir 22 A e 1,5 kablo uzun süre dayanmaz 25A C Sigorta akım değerinin 1,6 katı kadar 1 saat çalışır prizlere 2,5 luk kablo takılmalı ve sigortalar 16A B olmalı 1,5 kablo ya kullanılacak sigorta 10A olmalı
 
Koridordaki panoda trfaze enerji olmalı. Panodan sınıfada 5x6 lık nya Antigron kablo olmalı sınıftaki panoda ise k otomat kaçak akım faz koruma akım koruma vb olmalı. Sınıftaki panodan 20 masaya eşit şekilde kanal içerisinde 5x4 mm kablo çekilmeli her masa başına yakın yerlere buat konup veya Sigorta konup masalara 3x2,5 mm kablo çekilmelidir. Her masaya sigorta konulursa herbirey bilgisayarın sorunu diğerlerini etkilemiyecektir. Koridordaki panoya 3x63 A k otomat sınıftaki panoya 3x50 A k otomat çıkışları ise hesabına göre 40 veya 32 A masa başlarınada 20 veya 25 A konulabilir. Bilgi sayarların gücüne göre 16 A de uygun olabilir. Koridordaki panoya 63A 300 ma kaçak akım ve yıldırım parafudur konulursa ki harika olur.
 

Dün biraz yoğunluk vardı doğru düzgün birşey yazamadım dostum kusura bakma. Burada en büyük hata sizin çalıştığınız firmanın yetkilisindedir. İş maliyetini düşürmek adına bu işleri sizlere yaptırıp altından kalkamayacağı gereksiz bir sorumluluk altına giriyor.

Tecrübesiz bir kişinin uygulama yapması durumunda oluşabilecek riskler (enerji altında çalışmadığınızı varsayıyorum);

-Kablolama esnasında kabloların Kıvrılma Yarıçapı'nın altında kıvrılması,
-Kablolarda ezilme oluşması,
-Kablo iletken ve izolasyonunda deformasyon oluşturacak miktarda gerdirilmesi,
-Kablo iletken ve izolasyonunda deformasyon oluşturacak miktarda burulması (helezonik burulma),
-Kablo ve kablo toplarının zemine veya üzerinde delici kesici cisim bulunan zemine yüksekten bırakılarak hasar oluşması, milimetrik, mikrometrik izolasyon çizilmelerinin oluşması,
-Kullanılmak üzere çekilen kablonun kılavuz niyetine kullanılması,
-Aynı güzergahtan giden veya aynı delikten geçen kabloların uygulama esnasında birbirine sürtünerek izolasyon hasarı oluşması,
-Zayıf Akım Kabloları ile Kuvvetli Akım Kabloları'nın etkileşim mesafelerinin korunamaması,
-Kroşe veya Kablo Bağı ile bağlanan kabloların Kroşe veya Kablo Bağı altında fazla ezilmesi,
-Boru içerisinden fazla sayıda veya kalın kablo çekilerek boruda yeteri boşluğun bırakılmaması,
-Asma Tavan arasından geçirilen kabloların fazla miktarda olduğu durumlarda askıya alınmayarak tavana baskı yapması,
-Ahşap Tavan arasından çekilen kabloların borusuz çekilmesi veya yanlış boru kullanılması sonucu kemirgen hayvanlar tarafından kemirilmesi,
-Kablonun geçtiği güzergahta kesici, delici cisim (örneğin keskin metal yüzeyler) olması ve bu noktalarda koruyucu önlem alınmamasında oluşabilecek hasarlar,
-Kablo güzergahında sıhhi tesisat, ısı, gaz geçişi olması halinde oluşabilecek hasarlar,
-Kullanılan kablonun Merdivenaltı olması gibi vb.


Bunlar Kablolama esnasında ve sonrasında oluşabilecek olası risklerdir. Aynı zamanda bunlar uygulama öncesinde-sırasında-sonrasında dikkat ve kontrol gerektiren dinamik değerlendirmelerdir.

Yukarıdaki durumlar oluştuğunda karşılaşılabilecek olumsuzluklardan birkaçı şunlardır;

İletken için, Kıvrılma Yarıçapı'nın altında bükülürse veya çok daha fazla miktarda bükülüp bir de düzeltilirse, o noktada oluşan mikrometrik, nanometrik veya daha alt birimlerdeki çatlaklar iletken direncinin yükselmesine sebep olur. Bu durumda iletken, beyan edilen Akım Taşıma Kapasitesini sağlayamaz, daha hızlı ısınır, daha hızlı deforme olur, daha çok arıza çıkarmaya elverişli hale gelir, yangın riskini arttırır.
İzolasyon için, Kıvrılma Yarıçapı'nın altında bükülürse veya çok daha fazla miktarda bükülüp bir de düzeltilirse, o noktada oluşan mikrometrik, nanometrik veya daha alt birimlerdeki çatlaklar izolasyon direncinin düşmesine sebep olur. Bu durumda izolasyon beyan edilen güvenli Anma Gerilimi korumasını sağlayamaz, daha çok akım kaçırır, daha hızlı ısınır, daha hızlı deforme olur, daha çok arıza çıkarmaya elverişli hale gelir, yangın riskini arttırır. Isı noktalarına temas eden veya yakın geçen kablolarda yangın riski artar, gaz geçişi noktalarına temas eden veya yakın geçen kablolarda ark oluşursa parlamadan dolayı yangın riski artar, nem kaynağına temas eden veya yakın geçen kablolarda oksitlenme oluşursa yangın riski artar. Yine, kablolarda uygulama esnasında veya sonrasında meydana gelen hasarlar diğer tesisat donanımlarına da olumsuz etki ederek sorun kaynağı olabilir. Kabloların kapalı alandan geçtiği ve yeteri kadar boşluk bırakılmadığı durumlarda ise; kablo, üzerindeki ısıyı atmakta zorlanır, bu şartlarda uzun süreli çalışan kablo daha çok akım tüketir ve ömrü kısalır.

Siz bunların bir çıktısını alın, yetkiliye de "okudum anladım" diye altına imza attırın. İmzalı kağıdı da saklayın.

Sen yine de merak edip öğrenmek istediğin konuları daha küçük parçalar halinde sor. Bu şekilde biraz bilgi kalabalığı ve karmaşası olur. Konu karmakarışık olur.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…