Bilgisayar psu dan 0-12 v güç kaynağı yapımı

Katılım
18 Şub 2016
Mesajlar
65
Puanları
1
Yaş
46
Merhaba
Bilgisayar psu sundan 0-12 v bir pot ile ayarlayabileceğim bir güç kaynağı elde etmem gerekmekte. İnternette araştırdığımda psu nun içinde bulunan güç kaynağı kontrol entegresinin referans voltaj ayağındaki direnci söküp yerine pot bağladığımızda 0-12 v güç kaynağı yapılabileceğine rastladım. Bu işlemin ne gibi sakıncaları olabilir. Bu işlemi tam olarak nasıl yapabilirim. Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
 
Şeması varmı hangi direnç. Bilgisayar psu ları flyback smps dir. Bu tür beslemelerde 0-12 ayar yapılamaz. Yapılsada verimli olmaz. psu nun çıkışına linear regulator yada step-down yada buck boost konvertör eklenmelidir.
 
Hızlı cevabınız için çok teşekürler. Aslında tam hassasiyetle voltaj almak zorunda değilim. Asıl sorunumu anlatayım 0.8 mm çapında 5cm uzunluğunda bir nikel-krom (rezistans teli) telim var ve bu telin ortalama direnci 0.1 ohm çıkıyor . Bunu psu ile ısıtmam gerekiyor fakat 3.3 v da bile ortalama 33 a çekiyor. benim amacım 5v ila 12 v arasında bir voltajla akım sınırlaması ile teli ısıtmam gerekiyor. Isıtma işlemini pid kontrol ile yapacağım. O nedenle ssr kullanacağım ssr kullanabilmem için 5-12 v arasında beslemem gerekiyor. Aslında yüksek akınla trafo ilke çok düşük voltaj ile ısıtabilirim ama o zamanda ssr kullanamıyorum. Nasıl çözebilirim acaba bu sorunu.
 
psu 12 yada 5 voltunun çıkışına mosfetli pwm devresi yap.

led yerine yükü bağlayabiirsiniz.
 
Aynı devreyi yaptım ama nafile yine yüksek akım çektiğinden dolayı verimli çalışmadı.ama araştırmalarla beraber şuna ulaştım bu devre verimli çalışabilir mi? Kullanılan entegre güç kaynaklarında kontrol entegresi olarak kullanılan tl494.
 
irf540 10 volt dan büyük vgs voltajı ister. Eğer 555 yada tl494 beslemesi 10 voltun altındaysa mosfet çok ısınır. Eğer 5 voltta çalıştırmak isterseniz irl540 tavsiye ederim. bu mosfet 4 volt vgs geriliminde çalışabilir.
 
Tl494 ile bu isi yapabilirsiniz.

Mosfeti yuksek frekansta sürerek ve duty oranını değiştirerek rezistansınızı hasas bir şekilde çalıştırabilirsiniz.

Bu iş için bu tür semalara değil de tl494 ün datasheetine bakarak ilerlemekte fayda var.

Illa tl494 olmasına gerek yok @kesmez inde önerdiği gibi 555 entegresi ilede yapılabilir.

Ancak bu iş için pc güç kaynağı çok sağlıklı bir uygulama olmaz. Yükünüzün iç direnci çok düşük olduğu için sonuç kısa devre gibi davranacaktır. Ciddi güçlü bir güç kaynağına ihtiyacınız var.

Kolay gelsin.
 
http://320volt.com/smps-voltajini-yukseltmek/
http://320volt.com/13-15-volt-10-amper-smps-30-volt-cikis-icin-modifiye/

Merhaba. Sn gevv, www.320volt.com da bazı küçük tadilatlarla 2.5- 3 voltluk SMPS'lerin çıkış voltajında artış sağlayabildiği gibi bu çıkışlarını ikiye katlayabildiği değişik SMPS'leriyle, laptop adaptörlerleriyle, vb. değişik sabit voltaj çıkışlarını başarıyla sağlayabilmiştir. Ancak 0-12 volta arasında ayarlanabilir olarak değil de sadece 5 veya 12 volttan sonra 2.5- 3 voltluk sabit artışlar veya sabit 30 volttta olduğu gibi voltu ikiye çıkarmalar şeklindedir, tadilatlarının tüm bu sonuçları.

Son linkte tl494'den 12 volt çıkıştan 30 volttaki sabit voltaj çıkışıyla yapılan bir tadilatı görülüyor. SMPS'lerin kısa devre gibi bir rezistansı algılamaması için (Kısadevre/aşırı akım korumaları içten varsa eğer) normal trafo>redresörlü güç kaynağıyla tl494 veya 555'leri beslemek ve uygun bir potansiyometre ile ayarlayarak bunu yapabilmek uygun olur bence de. Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…