Bilgisayar psu lari neden smps

Katılım
1 Nis 2017
Mesajlar
52
Puanları
1
Yaş
37
Konum
Kocaeli
Merhaba bu konularda biraz acemiyim,anlasilir bicimde aciklarsaniz sevinirim.

Linear doğrusal güç kaynakları i daha temiz daha düz bir çıkış veriyor , SMPS'ler ne kadar iyi olursa olsun yapıları itibariyle mutlaka rimplellar oluşur.Linear kaynaklarda bu yoktur yada çok az .

Peki neden bilgisayar gibi kararli calismasi gereken cihazlarda smps psu kullanilir?

Tam regule yapilabilen lineer guc kaynaklari kullanilmasi gerekmez mi?

Smps psu larda kayiplarin fazla olmamasi felan baska bi konu,benim kafama takilan lineer guc kaynagi kullanilmasi gerekmez mi,yani smps psu larda bilgisayar nasil kararli calisabilir ki?


Bi led yada ne bileyim motor regulasyona o kadar ihtiyac duymaz .mesela 12v luk ampule 12.6 gider umursamazsin ama islemci beslemesi tam regule olmadan gittiginde sapitir, bilgisayar gibi icinde kararli calismasi gereken chiplerin oldugu bi cihaz lineer bir guc kaynagina ihtiyac duyar diye dusundum.
 
Son düzenleme:
Tamamen duygusal

300 watt bir trafolu güç kaynağı ile 300 watt(bilgisayar için en azından) bir SPMS arasında ağırlık olarak çok fark var.Akım arttıkça bakır sargılardan dolayı ağırlık ve maliyet artar.
 
Peki cpu beslmesini bu smps ile sagladiklarinda pc nasi kararli calisabiliyor?
 
normal trafolu olsa çok ağır olurdu 1200watt trafo kaç kilo olur? 3v,5v,12v ve 5v simetrik 12v simetrik çıkış olması gerek...
 
PC ler zaten darbeli çalışırlar. Yani temelde kendileri darbe üreten aygıtlardır.
Ancak yüksek kararlılık ve regülasyon gerektiren devrelerinde özel regülatör entegreleri bulunmaktadır.
Örneğin bir CPU beslemesi olsun RAM modülleri beslemesi olsun mutlaka regüle entegreleri ile hem voltaj regülasyonu sağlanır, hem de olası ripple'lar için gürültü faktörü düzeltilir.
Gürültü faktörünün düzeltilebilmesinde ayrıca özel kondansatörler de önemli rol oynar.

SMPS güç kaynakları genel olarak 100kHz civarı darbelerle çalışmaktadır.
Bu sebeple literatürde bu frekans baz alınmıştır.

Bir PC'nin anakartı incelenecek olursa birçok regülatör entegresi ve mos-fet transistörler olduğu görülecektir.
 
Ben hobi amaçlı Elektrik-elektronikle ilgileniyorum ve tahminimce şu yüzden olabilir:
600-700W'lık trafo olsaydı ve bu trafo eski tip kasalar gibi üstte konumlansaydı muhtamelen ağırlıktan dolayı ya düşerdi ya da yamulturdu kasayı
12v 5v gibi voltajların stabil ve sabit olması gerekiyor, bilgisayar yüke binince de, boştayken de sabit olmalı. Eski tip 12voltluk trafo boştayken 18voltlara kadar çıkabiliyor(kendi ölçümüm), ki şebeke voltajı 210 da olabilir 230 da bu da çıkışı çok etkiler, Mesela benim işlemcim 1,020v ile çalışıyor, bu 1,200 olamaz, 0,900 de olamaz. Yani SMPS bu gibi avantajları varken neden olmasın
 
Ayarli guckaynagi icin ozaman laboratuvar tip icin lineer guc kaynagi almak mantiksi mi?

Alirim smps guc kaynagini cikisa regule entegresi eklerim mesela.
Ayarli guc kaynagi alicamda lineer mi alsam yoksa smps alip tam regulasyon yapiliyorsa smps mi alsam diye dusunuyorumda o sebeple boyle bi konu actim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
SMPS bir güç kaynağı almak veya bazı modüllerle yapmak kolay, ucuz ve hafif. İhtiyacınıza bağlı bir durum. SMPS in yarattığı ripple sizin için bir sorun teşkil etmiyorsa linear olanlar tamamen gereksiz. Ben de kendi ihtiyaçlarımı karşıladığı için forumdan bir iki yardımla SMPS ayarlı bir tane yaptım(XL4016 ile). Elimde bir osiloskop olsa keşke adım adım filtre de yapmak isterdim ama şu anlık yaptığım işlerde benim için tamamen önemsiz bir durum. Linear olanları kötülemiyorum ihtiyaç varsa tek seçenek hemen hemen o zaten. İhtiyaçlarına göre değerlendirmek lazım.
 
Laboratuar tipi güç kaynağı alacaksan lineer olanı tercih etmelisin.
Eğer SMPS olanı tercih edersen ya daha pahalı olacak ya da gürültü faktörü yüksek olacaktır.
Bir SMPS nin çıkışına regülatör koysan bile SMPS parazitlerini tam anlamıyla yok edemezsin. Çünkü regülatörler de parazitleri tam engelleyemez.
SMPS tasarımlı ama düşük gürültülü güç kaynaklarını ise böbrek dalak ne varsa satsan alamazsın
https://www.keysight.com/zz/en/prod.../b2960-series-6-5-digit-low-noise-source.html

PC lerde kullanılan regülatörler belli oranda gürültü faktörüne sahip devrelerdir. Örneğin bir CPU'nun sağlıklı çalışabilmesi için gürültü faktörü 10mV bile olsa idealdir. Çünkü bir CPU nun çalışma gerilimi yaklaşık 3V civarıdır. Tepe değerlerdeki 10mV luk darbeler CPU için engel teşkil etmezler.
Kaliteli anakartlarda ise yüksek kaliteli voltaj regülatörleri kullanılır.
Bu ürünler haliyle oldukça pahalıdırlar.
Bir örnek.
https://www.analog.com/en/technical-articles/build-a-precision-low-noise-5a-power-supply.html#

Ancak laboratuar tipi güç kaynaklarında 1mV luk gürültü bile sınır değerdir.
1mV luk gürültüye sahip bir güç kaynağı ile yüksek kazançlı bir yükselteç, örneğin mikrofon pre amplisi yapamazsın.
60db yükseltme için giriş seviyesi 1mV olacağı için, besleme devresinde 1mV gürültü var ise bu parazitlerin mikrofon sinyallerine karışması demek çıkıştan yüksek seviyede parazit alacaksın demektir.

Ancak gürültü seviyesi çok önem arzetmiyorsa uygun fiyata lineer güç kaynağı bulunabilir.
https://www.amazon.com/dp/B0084JFWN...9a167cda506497af1c951ebeea9d29&language=en_US
 
@Mr_YAMYAM bu cevap benim icin fazlasiyla tatmin edici oldu,tesekur ederim.Korad KA3005D alicam bende ,herkez bunu tavsiye ediyor lineer olarak.birisi bu cihaz icin switch mode demis smps olarak degilde baska bisey demek istemis sanirim.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…