Bina Topraklaması ve Paratoner Hk. Soru

erkamacar

Üye
Katılım
20 Tem 2018
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
30
Merhabalar ustalarım.
Ben Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak bir bakanlıkta proje ve saha kontrollüğü yapıyorum. Açıkçası inşaat sektöründe hiç deneyimim yok. Topraklamada da standart olan belli bir uygulama olmadığı için işimde sıkıntılar çekiyorum. Bir binanın proje kontrollüğü görevim var. Bu binadaki topraklama ringi (50mm² bakır) yönetmenliğe göre 60 cm'e 60 cm aşağı ve binaya uzakta gömülüyor. Paratonerden inen topraklama 2x50mm² som bakırda 60 cm aşağı ve 7 metre binadan uzaklaştırılarak toprak elektrot çubukları dikiliyor. Problem burada başlıyor aslında, 60 cm ring aşağıdan, 60 cm paratoner aşağıdan yapıldığında iki bakır arası birleşim olmasa dahi yıldırımdan çaktığında paratonerden toprağa akan voltaj, ring'ten bina içerisine girip kuvvetli yada zayıf akım sistemlerini mahvedebilir mi? İş yerindeki arkadaşların fikirlerini aldığımda kimisi paratonerin geçtiği cepheden ring'i geçirme, kimisi standardın dışına çıkma şimdiye kadar sorun olmadı diyor. Radsan ile görüştüm, hak veriyorlar ama proje ve uygulamada gerekli mi onda hem fikir olamadık. Örnek bir çizim bırakıyorum aşağıya. Tecrübeleriniz ve görüşlerinizi bekliyorum, teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2024-11-25 at 14.21.56.jpeg
    91.6 KB · Görüntüleme: 20
Son düzenleme:
sorunuzu mu anlayamadım bilmiyorum ama şu madde cevabını veriyor bana kalırsa. Ama tecrübeli ve bilgili meslektaşlarım ikimizi de aydınlatsın verdiğim bilgi bu soruya cevap değilse...

Topraklama Yönetmeliği
Madde 25-a) Komşu topraklayıcılar: Yıldırıma karşı koruma topraklamalarına 2 m’den daha küçük mesafede başka topraklayıcılar bulunuyorsa, bütün topraklayıcılar birbirleriyle bağlanmak zorundadır. Topraklayıcı mesafelerinin 2 ila 20 m arasında olması durumunda bütün topraklayıcıların birbirleriyle bağlanması tavsiye edilir.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2024-12-10 at 10.09.31.jpeg
    321.5 KB · Görüntüleme: 15
Anladığım kadarı ile siz yıldırım paratonerden toprağa aktığında temel topraklama dan binanın elektrik tesisatına girip zayıf akım elektronik kartlara verdiği zararı düşünüyorsunuz ama bunun bir çaresi yok topraklama tarafında çünkü her türlü binanızın yakınına yıldırım düşse bile topraktan tesisata zarar verebilir hatırladım kadarıyla yıldırımın etkili olduğu gerilim ve akım dalgalanma yarıçapı 2 km ye kadar etkili o yüzden topraklama tarafından koruma değilde AG parafudr kullanılması gereklidir diye düşünüyorum. Hem pano hem zayıf akım için ayrı ayrı.
 
Yıldırım düşmesi halinde,300-500 mt yarıçapındaki tesisata zarar verebilir.Zaten,paratöner topraklamalarının,eşpotansiyel baralarda birleştirilmesi gerekir.Paratöner ve eşpotansayel bara arasına,eklediğim malzemeler kullanılması halinde,sorun kalmaz.İlerde olabilecek ihtilafları önlemek yönünden,paratöner hattı üzerine 1 adet yıldırım sayıcı konmasındada yarar vardır.Ringin,kapanması ve asgari,4 cepheden,temel topraklaması ile uygun şekilde ! birleştirilmesi gerekir.İlaveten,tüm AG tesisatın,Tip 1 + Tip 2 ve lokal koruma için Tip 3 parafudr ilavesi yapılması zorunludur !
 

Ekli dosyalar

  • LEMP,SEMP,KUPLAJ.pdf
    1.8 MB · Görüntüleme: 4
  • TSF 100.pdf
    245.7 KB · Görüntüleme: 2
  • TSF 50.pdf
    201.9 KB · Görüntüleme: 1
  • TSF 500.pdf
    189.7 KB · Görüntüleme: 2
  • spark gap 1.pdf
    146.4 KB · Görüntüleme: 2
  • SPARK GAP 3.pdf
    193.8 KB · Görüntüleme: 3
  • spark gap 2.pdf
    154.9 KB · Görüntüleme: 2
  • CİTEL 1.pdf
    132.3 KB · Görüntüleme: 2
  • CİTEL 2.pdf
    134 KB · Görüntüleme: 2
  • OBO 1.1.jpg
    202 KB · Görüntüleme: 4
  • OBO 1.pdf
    122.6 KB · Görüntüleme: 2
  • OBO 2.pdf
    379.7 KB · Görüntüleme: 2
  • PHOENİX 1.pdf
    104.4 KB · Görüntüleme: 2
  • PHOENİX 2.pdf
    186.5 KB · Görüntüleme: 2
  • PHOENİX FLT - ISG - 100 - EX.jpg
    126.7 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
@arkaplan teşekkür ederim hocam inceliyorum.
@Ebru.drn eke bakabilir misiniz?
söz konusu gerilimin topraktaki yayılma mesafesi zaten her türlü, ayrı ve mesafeli de olsa sizin söylediğiniz riski oluşturacaktır. Bunun çözümü bina için 20-30m de mümkün değildir ama, yazan olduysa kusura bakmasın, cihazları korumak için parafudr koyulabilir.

şimdi gördüm @fahri yetiş bey gerekli malzemeleri yazmış. Çekmeyen bir yerdeydim bakamadım.
 
Baba şu senin telefonunu milli kültür hazinesi diye kaydettirmek lazım. Hangi konu konuşulsa çarşaf çarşaf döküman çıkıyor telefondan
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…