Binadaki topraklama hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mtn1543
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mtn1543

Üye
Herkese merhaba, oturduğum binada yeni yönetici oldum. Elektrik panosunu incelerken panonun altından veya sağından solundan ayrı bir topraklama kablosu gelmiyor yani topraklama çubuğu çakılmamış gibi gözüküyor. Bina 2018 yılında inşa edilmiş. Evdeki ve bina içindeki kaçak akım rölelerinde bir sorun yok görevini yapıyor. Diyeceğim şu ki topraklama çubuğu çakılmadan da ayrı bir topraklama sistemi olabiliyor mu?

Ekli dosyalar

• 20250908_222133.webp
    78 KB · Görüntüleme: 40
  • Screenshot_20250909_085917_Gallery.webp
    119.4 KB · Görüntüleme: 39
  • Screenshot_20250909_085910_Gallery.webp
    71.1 KB · Görüntüleme: 37
  • Screenshot_20250909_085903_Gallery.webp
    53.7 KB · Görüntüleme: 38
  • Screenshot_20250909_085855_Gallery.webp
    76.7 KB · Görüntüleme: 39
Yeni tarihli bir bina ve pano özenli bir çalışma gibi görünüyor. Topraklama yapılmamış olması pek olası görünmüyor.
Sarı-Yeşil kablolar topraklama. Biri kesilmiş gibi görünüyor. Diğeri baranin arkasında nereye gittiği görünmüyor.
Görsel kontrol ile anlaşılması zor.
Bir elektrikçi çağırın. Hem panodan hem de örnek bir kaç daireden ölçümler ve kontroller yapsın.

Kaçak akım röleleri topraklama hattı olmadan fonksiyonel olarak çalışamazlar. En üstte kullanılmış olan sarı yeşil-kablo nizami renk kodu olarak topraklama kablosudur. Yetkili bir elektrikçi bu tesisattaki toprak hattını çok iyi takip ederek bu konuda en doğrusunu söyleyebilir. Bu nedenle konudan emin olmak için mutlaka yetkili elektrikçiyi çağırın. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Mavi ve siyah kabloların pano şasesine teması yok hocam. İzoleli.. Maviler Nötr, Siyah, Koyu ve açık griler fazlar.
Büyük pano fotoda daha net görünüyor.

Çok doğru söylüyorsunuz hocam, yanlış olarak görmüşüm biraz aceleyle. Çünkü alt taraflarında izolasyon yalıtkanları vardır, mavi ve siyah olarak ayrı çekilen kabloların izoleli olarak onlar ayrı faz ve nötr hattıdır. Yanlışımı silip düzelttim şu anda. Kolay gelsin.

Nötr barası panoda izoleli ise sorun yok. Fakat ölçerek teyit edilmeli!

Ayrıca topraklama olmasa dahi kaçak akım rölesinin (K.A.R.), 30mA civarı bir kaçağın gövdeden canlıya, geçebilecek bir yerde, adı üzerine kaçması sonucu dönüşe iştirak etmemesi atmasını gerektirir.

Topraklama, gövdeye olabilecek kaçağın canlı teması olmadan toprağa akması sonucu K.A.R.'ın açmasını sağlar!

Hepinize teşekkür ederim.

evet hocam nötr barası izoleli.

Topraklama kablolarınını hepsini takip ettim hocam. Bahçeden veya temelden gelen kablo yok. Hepsi dairelere çıkıyor. Şaft kulesine kadar her yeri kontrol ettim.

Bu kadar özenli bir panoda topraklama olmaması çok ilginç olur. Pano arkasını iyice kontrol edip yoksa kesinlikle standartlara uygun topraklama çubuklarını çaktırın ve 16mm² topraklama kablosu ile topraklama barasına montajlayın/montajlatın.

acaba bina temel şerit topraklaması kullanılıyor olabilir mi topraklama çubuğu yerine? garajda sensörlü lamba montajı matkap demire denk gelmişti. Kontrol amaçlı multimetre ile tavandaki demir ile topraklama barası arasında kısa devre kontrolü yapayım. Herşey daha net anlaşılır sanırım

Farketmez ki, sonuçta baraya kablo çekilmeli. Şerit varsa da çubuk çakılmalı diye biliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…