Binadaki Uydu Tesisatı Hakkında

Gncl1905

Üye
Katılım
5 Eki 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba. Eve yeni taşındım ve anten/uydu prizleri hakkında bir sorum var. Kablo çatıdan geliyor.
http://estr.panasonic.com/panel/upload/92605010-T-B.png

Evde, duvara monte yukarıdaki resimdeki prizin tıpa tıp aynısı var diyebilirim.

Bu prizi duvardan söktüm. İç tesisat kabloları prize bağlanmadan bırakılmış zaten. 2 tane kablo var. Birisi yukarıdan diğeri de aşağıdan geliyor ve ikisi de klasik uydu alıcılarına bağlanan kablo. Aşağıda resmi var.
https://emresupcin.com/wp-content/uploads/2012/12/Koaksiyel-Kablo_emresupcin.jpg

İki kablonun en içteki bakır kısımları birbirlerine sarılmış. Alüminyum olan kısımları da yine kendi aralarında birbirlerine sarılmış. En son da komple Elektrik bandıyla sarıp bırakmışlar.

Şimdi ben buradan nasıl uydu yayınını alabilirim? Prize malumunuz koaksiyel kabloyu takabileceğim bir yer yok. Bu işi çözmenin en basit yolu nedir?

Bu iki kablo neyin nesi? Ben tek kablo olur diye düşünmüştüm aslında ama iki tane çıktı. Tesisatın böyle olmasının teknik bir nedeni var mı?
 
Merhaba,
Anladığım kadarı ile, anten priz buatı içerisine 2 adet anten kablosu geliyor ve siz bunu anten prizine bağlamak istiyorsunuz (Yanlışım varsa düzeltin lütfen). Tesisat hakkında kesin bir yorum yapmak ancak tesisatınızı inceledikten sonra olabilir ama şuan anlattığınız kadarı ile ilgili buata, çiftli soketli priz takılması ihtimaline karşı çift hat çekilmiş gibi durmakta. Lakin 2 kablonun dediğiniz şekilde karadüzen bir bağlantı yapılması anlamsız bir durum. Mantık olarak merkezi sistemden her daireye bir veya iki adet anten kablosu gelir ve daire içerisinde dağıtıcı cihaz (swich mantığı) ile bu kablolar her odaya dağıtılır. Siz bu durumda mevcut bağlantıyı açarak tek kabloyu prize bağlayıp uygun aparat ile tv yada uydu alıcınıza, uygun soketine dönüştürüp bağlantıyı yapmanız olacaktır. Bağlantı ve bahsettiğim dönüştürme işlemi hakkında aşağıdaki videodan bilgi edinebilirsiniz.
 
@Scorpion42

Videoya bakarak bağlantıyı yaptım. Yukarıdan gelen kabloyu bağladım. İlk bağladığımda sorun çıkmadı ancak sık sık sinyal tamamen gidiyor. Bazen bir takım kanallar çalışıyor, bazen hepsi çalışıyor. Garip bir durum oldu.

İkinci kabloyu da deneyeceğim bir ara.

Teşekkürler cevap için.
 
Merhaba. Uydudaki kayıtlı kanalların tümünü bir uydu alıcıyla çok net alabilmeniz hava (atmosfer) şartlarına bağlıdır. Çok yağmurlu, sisli, vb. havalarda yayın yapılan tüm kanalları alamaz, kısmen alabilirsiniz. Ancak açık, güneşli havalarda tüm kanalları (çanak, lnb ayarı çok hassas yapılmışsa) net alabilirsiniz. Türksat uydusundaki uydunun kendisinden direk kaynaklı veri (kanallarla ilgili) kesilmesi o an için yine söz konusu olabilir.

Özellikle uydu alıcıya ve lnb'ye yapılan F konnektörü bağlantılarında bir gevşeme ve buna bağlı aşırı aşırı ısınma varsa bazı kanalları yine net alamayabilirsiniz, donanım bağlantılarındaki bu tür sebeplerle. HD ve normal kanalların net alınma durumu yine farklıdır, HD yayınlar daha iyi sinyal kalitesi ve bağlantısıyla net alınabilir, uydu alıcı HD'li olsa bile uydudaki konum çanakla tam ayarlanıp bulunmamış olursa, kablolardaki bağlantılarda gevşeme olup ısınma durumu çok olursa normal kanallar daha kolay alınıp HD kanallar hiç alınmayabilir. Kolay gelsin.
 
Yine yaşadıklarımı anlatayım, belki faydalanan olur.

Her anten prizine iki kablo geliyor (ev 3+1 ve her odada + mutfakta anten prizi var).

Salondaki TV ana TV. Oradaki TV'de izlenen kanala göre diğer ikincil TV'deki kanallar çekiyor. Atıyorum frekansı H (Horizontal) olan bir kanal izleniyorsa ana TV'de, ikincil TV'de de frekansı H olan kanallar çekiyor; illa aynı kanal olmasına gerek yok.

Bu bağlamda çıkarımlarım; daireye çatıdan iki kablo gelmiş olması (Çoklu LNB çıkışlarından iki farklı çıkıştan iki kablo gelmesi). Bu yüzden her prizi açışımda iki kablo ile karşılaşıyorum. Belki de ikinci kabloyu kullansam yukarıdaki bir TV'de H frekanslı kanallar açıkken diğerinde de H frekanslı kanallar izlemek zorunda kalmayacağım çünkü farklı LNB çıkışlarından kablo almış olacağım bu da istediğim her kanalı açabilmem demek olacak. Bu sadece bir teori, denemek lazım. Şu an prizi falan kapattığım için, bir daha denemeye üşendim açıkçası.

Kötü olan taraf ise maalesef izlemek istediğim odada sinyalin düşük olması. Başka odadaki kablo ile denedim ve sinyal çok iyi çekerken tamamen aynı sistemde sadece çatıdan gelen kablo farklıyken asıl izlemek istediğim odada sinyal kötü ve izlenebilecek kanalların bile bir kısmı anca çekiyor (yukarıdaki örnekten devam edersem H frekanslı kanallar).

Ek olarak F konnektör bağlantısı konusunda da bilgisizmişim. Kabloyu f konnektöre bağlarken dıştaki alüminyum tel ve tabakadan oluşan iletken kısmını yırtardım. Onun F konnektöre değmesi gerekiyormuş Şans eseri öğrendim diyebilirim. O olmadan kanallar çekmiyor. Sanki daha önceden o olmadan da birkaç bağlantı yapmış ve yayın almıştım diye hatırlıyorum ama bunda çekmedi.

Ekleme: Hatta düşündüm de daha yeni diğer odadaki yayını denerken yine alüminyum kısma gerek kalmadan yayını almıştım. F konnektör bile bağlamadım denerken direkt olarak ara f konnektöre en içteki iletken kısmı sokup basit bir deneye yaptım. Kısaca neden asıl izlemek istediğim yerde alüminyum kısmın bağlantısı olmadan yayın alamıyorum anlamadım.
 
Son düzenleme:

Rica ederim,
Sinyalde yaşanan gidip gelme sorunu sn. @binbaşı nında dediği gibi hava şartlarından ve kablo f konnektör bağlantılarından kaynaklı olabileceği gibi Lnb ayarından, kablo kalitesinden, uzunluğundan vb. kriterlerden de olabilir. Merkezi sistem kullandığınız için tavsiyem odanıza gelen ana hattı tespit etmeniz ve üzerindeki dağıtıcıyı devre dışı bırakarak direk ana hattan kontrol etmeniz olacaktır. Şayet dağıtıcıya giren ana hattınızda bir soru yaşamadan kanallarda sinyal alıyor uzun süreli izleyebiliyorsanız, sorunu dağıtıcı dahil olmak üzere ev hattında ve bağlantılarında arayabilirsiniz.


F konnektör bağlantısını yaparken anten kablosunu +/- gibi değerlendirebilirsiniz. Ortasındaki tek damarlı bakır +, diğer sargı şeklindeki teller ise - yi temsil edebilirler. Bunu her iki uçta da birbirine temas etmeyecek şekilde bağlamalısınız. Bahsettiğiniz alüminyum folyo ise sinyaldeki olası parazitleri önleyebilmek içindir. F konnektör bağlantılarında açtığınız ucun folyo kısmını yırtabilirsiniz. Size herhangi bir zararı olmayacaktır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…