Bir plakçaların anatomisi

serkan_48

Üye bildiğin dümdüz üye
Arkadaşlar merhabalar.

Bir süredir hobi olarak eski dönem plaklara merak sardım. Ancak ekonomi ve çıkar kaygısı bu sektörü de vurdu ayrı konu.

Gelelim konumuza.

Bir plakçaların temel bileşenleri nedir nasıl çalışır ve ayarları nasıl yapılır konusunu tartışmak istiyorum.

Son düzenleme:
Bir gün balkondan bakarken aşağıdan eskici geçiyor el arabasıyla. Arabasında kocaman parıl parıl gramafon. Hemen paldır küldür aşağı inip fiyatı sordum. O zaman bana fiyat yüksek geldi, almadım. Şimdi düşünüyorum o kadar temiz kondisyonda bir makina bulmuşsun. Üçüne beşine bakılır mı salak Under Ground . Niye almadım ki?

Tam köteklik bir konu.
Basitçe başlayalım.
İngilizcede TurnTable olarak (TT) adlandırılan pikaplar iki temel unsurlarda incelenir.
1 Döner tabla.
Disk ve mekanik kısımları anlatır. Yemel ölçümleri ise WOW-FLUTER ve RUMBLE olarak açıklanıp ölçülür.
WOW-FLUTER devir kayması ve stabilitesi olarak basitçe ifade edilir. Modern teknolojide %1 lerden dahi düşük seviyededir.
RUMBLE (Gümbürtü) gürültüsü.
Pikabın çalışma esnasındaki hem kendi mekaniğinden hem de dış seslerden etkilendiği alçak frekans bölgesindeki titeşim olgusudur.
Rumble olgusu döner tablanın titreşimi olarak ortaya çıktığı için tabla ağırlığı, mekanik yapı hassasiyeti maliyeti belirlemektedir.
2 Okuyucu SHELL ve sinyallerin taşınması.
Pikap iğnelerinin çok hassas okuma ayarları bulunur. İğne ağırlığı, iğne okuma açısı, ses sinyallerinin taşınması gibi unsurlar bir pikapta son derece önem arzetmektedir. Kullanılan kablolar ve kablolama bile gürültülere sebep olmayacak şekilde tasarlanmaktadır. Ayrıca kol hareketi hassas olduğu için kolun hareketine engel olmayacak tipte ve yumuşaklıkta olması gerekmektedir.

Peki gramafondan çıkan ses çok mu insan kulağına daha tatmin edici ve hoş geliyor hocam? Albenisi nedir klasik ve nostaljik olması yanında?

Peki gramafondan çıkan ses çok mu insan kulağına daha tatmin edici ve hoş geliyor hocam? Albenisi nedir klasik ve nostaljik olması yanında?
Bir gramofonun ses kalitesi ile ilgisi yoktur. Frekans bandı olsa olsa en fazla 7-8kHz lere kadar olup, alçak frekanslarda 250Hz leri bile çok az duyulabilir seviyededir.
Gramofonların antika ve nostaljik özelliklerinden başka bahsedebileceğimiz unsurları o dönemler dahilinde sadece yapım zorluğu ve malzeme kalitesi olarak ele alınabilir.
Bir örnek ile bağdaştırırsak.
1974 yılı yapımı bir Wolksvagen tosbağa araba ile bizim HACI MURAT arabaların yapım özelliklerini kıyaslarsak, murat arabaın herhangi bir antika değeri yokken tosbağa arabanın yapım kalitesi dolayısı ile hala meraklıların bulunması dolayısı ile temiz bir tosbağanın iyi para edebileceği bir gerçektir.
Araçların genel durumuna göre kıyaslanması halinde tosbağa elbette ki çok daha revaçtadır.

kötek burada cahil kalmışsın, eskiden sanat sadece salonlarda icra edilirdi. sonra kayıttan dinleme olayı ilk önce zenginlere, sonrada ucuzlayınca halka inmiştir. bu yüzden gramafonda ses kalitesi aramak biraz abes kaçar.

Ben de sana KÖTEK
Gramofonda ses kalitesi yoktur. Ama bir @paskomya oturup ta gramofon dinleyip keyediyor ve iki kadeh rakı götürüyorsa, o kişiye eleştri yapılamaz.
Ben de teknik olarak ses kalitesi aramaktan değil, nostalji olarak ele almıştım.
Ancak birisi çıkıp ta gramofonların sesi daha iyidir derse o kişinin yaşı bizim yaşlarda ise o kişiyi köteklerim.

Belki de hayırlısı olmuş.

Bu piyasada anlamadan alınacak bir gramofondan iyi kazık yenilebilir.

Şöyle ki,

Bu gramofonların bi orjinali birde hint malı yeni modelleri var. Gördüğünüz ürün parlak albenili ise %99 yeni imalat hint malı olabilir. Gerçek antika olacak bir gramofon sokaktaki hurdacıda göremeyiz.

İkinci konu bir bilgi daha bir gramofonda bildiğim kadarıyla taş plak çalabilirsiniz. Ucundaki iğne tabiri caiz ise cam çivisi gibidir. Vinil plakları çalmak isterseniz plak çizilerek deforme olacaktır.

Bu bilgiler çok aydınlatıcı oldu.

İlk konu tabla ile başlayalım.

Tablalarda direkt drive denen anladığım kadarıyla motorun rotoru doğrudan tablaya bağlı bir model var.
Bir ikinci gördüğüm kayış kasnak aktarmalı model var.

Tabla gürültüsü için nasıl bir önlem alınıyor yani tablanın merkez dönen mil yataklaması nasıldır? Bildiğimiz rulman mı yoksa burç denilen sarı parça mı var?

Bu tabla konusunda bir sonraki mesajımda görsellerle soruma devam edeceğim.

En iyi yataklama nedir?

Bu konuda otorite sahibi olan firma VERDIER'dir.
Dedikodulara göre tabla basınçlı bir yağ desteği ile döndürülmektedir. Dolayısı ile herhangi bir mekanik sürtünme söz konusu değildir.
http://www.jcverdier.com/ADSL/Platine_Magnum.html
Daha ucuz modeli de var.
http://www.jcverdier.com/ADSL/platineV.html
Ucuz dediysem beleş değil haa
10.000$ civarı satılıyo.
https://dukkanhifi.com/j-c-verdier-...pSoRSr-1ZtmCPRzoovLRHE7O8pCY1a6ZmiqfJnqO3akQi
Bunlar bizi aştığına göre ve en iyi ihtimalle RUMBLE gürültüsü -60db civarı seçenekleri kıstas alırsak, teorik olarak tahrik lastikli, direct drive veya şerit lastikli olmasından ziyade ucuz üretimlerde tabla ağırlığı daha önem arzediyor.
Benim gördüğüm en ideal yataklama ise bir bilya üzerinde dönen uygun ağırlıktaki tabla bizler içindir diyebilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…