Bobin ısınmasını nasıl engelleyebiliriz?

vasili35

Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
27
Puanları
1
Arkadaşlar 7mm çapında makaraya 1500 sarımla sardığım bobini(Bobin Bakır Tel Kesidi:0,1mm) 24 V DC ile çalıştırıyorum.0,22 A lik akımın çektiği bobin 5 Dk ya kalmaz ısınıyor ve bobin telinin rengi soluyor üzerinde 200 Dereceye kadar erimeyen Plastik makara 5 Dk dan sonra eriyor ve duman çıkyor haliyle :).. işin zorluğu ben bu bobini ebatlarına uygun bi kutuya koyup kapatarak çalıştırmak zorundayım.Eğer bi öneriniz varsa ilglenirseniz sevinirim.Tşkler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Kullanacağın kutu alüminyumdan olursa ısı transferi daha kolay olur diye düşünüyorum.Ayrıca bu kutuya bir veya iki fan kullanabilirsin.Bu soğutma seçenekleri.Ama öncelik bobinin bu kadar ısınmasının sebebini bulman gerekecek
 
Kullanacağın kutu alüminyumdan olursa ısı transferi daha kolay olur diye düşünüyorum.Ayrıca bu kutuya bir veya iki fan kullanabilirsin.Bu soğutma seçenekleri.Ama öncelik bobinin bu kadar ısınmasının sebebini bulman gerekecek

Bobin kutusunun ölçüleri

yan tarafllarının boyu ve eni 25 * 45 MM

Ön ve arka taraf boyu ve eni 25 * 10 MM

Taban ve Tavan Boyu ve Eni 10 * 25 MM

Bu Kutu iletken olursa Bobinin manyetik alanın azalacağını düşnüyorum galiba???
 
Bobinin ısınma sebebi bakır telin ince gelmesi.Çözüm ya teli kalınlaştıracaksın yada bobinin üzerinden bir şekilde o ısıyı alacaksın.Bobinajda kullanılan tellerin akım taşıma kapasitesi vardır ( j değeri diye geçer) bu konuyu araştırın.
 
Bu bobinle ne yapmak istiyorsunuz.Valf bobini amaçlı mı
 
Bobin Tel Kesidini Arttırdığımız Zaman Çekeceği Akım Azalırmı?

Hayır.Direnci azalacağı için akım artacaktır.Sizin sipir sayısını artırmanz gerekir veya gerilimi düşürmeniz gerekir.Yani tam orta noktayı bulacaksınız.
 
arkadaşım bobin içine giren bölümün tam oturması lazım eger makaran ve metal arasında boşluk olursa çekilen akım artar ve ısıya dönüşür bu da istenmeyen bir durum dur buna binaen yapacak oldugun tek şey sarmış oldugun bonini sipirlerini biraz sıkı saracaksın her sargı arasına presban koyacaksın en son olarakta epoksi reçineye batırıp son hamleyi yaptıgın zaman elinde mis gini selonoit valf bobini elde etmiş olacaksın.
 
Arkasaşım sen makaranın içine nüveyi koymadan mı enerji veriyorsun? Verdiğin ölçülerde bir bobin içinde nüve varken söylediğin kadar ısınmaması lazım. Nüve yoksa ısınıp yanar.
 
arkadaşlar bir bobinin çektiği akımı belirleyen
dc gerilimde omik direnci ve alternatif akımda indüktif direncidir.
uygulanan gerilime göre geçecek akımı belirleyen bunlardır.

eğer bir bobin yanıyorsa pek çok sebebi olabilir
bobin endüktif ve omik değerler yanlıştır
yada uygulanan gerilim yada frekans farklıdır

I=U/R formülü icabınca bobin yanıyorsa akım fazla geliyordur
ya u yada r xc hatalıdır uygun hesaplamalar yapılarak bobin yeniden sarılmalıdır.
demir nüve ve zıt emk hesaba katılarak tabi.valfse örneğin demir nüve yerine oturmassa zıt emk tam oluşmayacağından bobin aşırı akım çeker ve yanar.

birde örneğin kullandığınız devrenin doğası gereği bobinden yüksek akım geçmeye
çalışır ama bobin bu yüksek akıma dayanıklı değildir yanar.
üzerinden 50 amper geçen bir bobini 1mm kare tel ile saramassınız yanar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,142
Mesajlar
923,618
Kullanıcılar
451,474
Son üye
barlasemirhan

Yeni konular

Geri
Üst