bobin ve düz tel

Katılım
2 Ara 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
bobini değişik şekillerde tasarlayarak düz tele göre daha hızlı akım akıtılması mümkün mü ? bilen varsa bizi de bilgilendirsin
 
benim fikrime göre eğer dc akım için düşünülürse telin direnci kadar direnç göstericektir bobini nasıl tasarlarsak tasarlıyalım düz telden daha çok direci olacaktır. ac akım için düşününce sonuçta bobin olduğu için JWL kadar direnç gösterecektir yine mümkün değil.
tabiki bu benim düşüncem farklı düşünenler varsa duymak isterim saygılar..
 
Yüksek frekanslar sözkonusu olduğunda meydana gelebilecek proximity ve skin effect'i azaltmak için litz teli ile sarılan bobinler kullanılabilir.
 
Elektrik akımının hızı uzun tel veya bobinde değişmez.Teorik olarak 300.000 Kilometre/saniye olarak kabul edilir.Bildiğimiz kadarıyla.
 
Elektrik akımının hızı uzun tel veya bobinde değişmez.Teorik olarak 300.000 Kilometre/saniye olarak kabul edilir.Bildiğimiz kadarıyla.

300.000 km/s ile hareket eden elektrik akımının değil, elektrik enerjisinin hızıdır. Şu mesajda sayın @hiçbirşey açıklamış: https://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik-genel/1672-akim-hizi-nedir.html#post59616

Ayrıca:


Elektrik yüklerinin hızı:

Bir iletkenin içinde gezinen yüklü parçacıklar sürekli olarak rastgele yönlere doğru hareket ederler. Yükte net bir akış olabilmesi için, parçacıklar birlikte hareket etmelidirler. Elektronlar metalde taşıyıcıdırlar ve kararsız yolla akarlar (atomdan atoma sıçrarlar), fakat genellikle elektriksel alan yönünde akarlar. Akış hızları şöyle hesaplanabilir:

I=nAvQ

burada

I elektrik akımı
n yüklü parçaçıkların sayısı birim hacim
A iletkenin kesit alanı
v akış hızı ve
Q her bir parçacığın yükü.

Katı maddedeki elektrik akışı tipik olarak çok yavaştır. Örneğin, 0.5 mm² kesitli bir bakır tel 5 A lik bir akım taşırken elektronların akım yönündeki ortalama hızı saniyede milimetreler mertebesindednir. Buna karşılık katot ışınlı tüplerin içerisindeki neredeyse vakum ortamda elektronlar neredeyse doğrusal rotalarda ışık hızının onda birine yakın hızlarda hareket ederler.

Elektriksel yük taşıyan parçacıklar hızlı ya da yavaş da hareket etse, iletkenin yüzeyinde oluşan elektriksel sinyaller genelde ışık hızına yakın hızlarda ilerlerler. Bu sonuca Maxwell denklemlerinin çözümüyle varılabilir. İlk bakışta sezgiye aykırı görünen bu durum bilardo toplarının çok hızlı hareket etmediklerinde bile çarpışmanın etkisini neredeyse anında iletmelerine benzetilerek açıklanabilir.

(Vikipedi) Elektrik akımı - Vikipedi
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,087
Kullanıcılar
452,405
Son üye
ngr12

Yeni konular

Geri
Üst