Bobinin kısaca görevini ve tanımını yaparmısınız.

Katılım
15 Ara 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
34
Abilerim bana bobinin kısaca görevini ve ac ile dc arasındaki farkı ve ac ile dc örnekleri verirmisiniz mesela televizyonlar ac akım ilemi çalışır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevapları çok çok uzun olan bu soruların , kendim sorduğum zamanları düşünürek en geç öğrendiklerimi cevaplayayım:)

Barajlarda AC olarak üretilen Elektrik AC olarak üretilir , trafolarda düşürüle düşürüle evlerimize AC 220 V olarak ulaşır. Bu Ac 220 volt demektir ki , voltaj -220 volt ile +220 volt arasında sürekli olarak değişiyor. Bunun hızı ise 20milisaniye'dir. Yani 20ms'de bir kendini tekrarlar , yani saniyede 50 kere bu işlem tekrarlanır. Buna da frekans denir birimi Hz'dir, yani eve gelen faz'ın frekansı 50Hz'dir. Fabriklara da bu fazdan 3 adet gelir.
Hepsi birbirinin aynıdır ama birbirinden 20ms/3 kadar önde yada geridedirler , motorların çalışması için bu çok önemlidir.

Evlerdeki cihazların çoğu bu 220V ac'yi direk olarak kullanamaz , bu değişken voltu sabit bir voltaj DC haline getirip çalıştırmaları gerekir. Yani ilk önce güç kaynağı Converter denilen bir şeyden geçmesi gerekir 5V -12V - 24V ihtiyaca göre bir voltaja çevrilip cihaz çalıştırılır.

Son olarak 220V'un aslında ortalama değer olduğunu aslında evlere gelen voltajın TEPE değerinin 311 volt olduğunu da söyleyip kafanı karıştırayım:=)

Bobin konusu konuş konuş bitmez ama şunu söyleyebilirim bobin ile manyetik alan oluşturulur AC akıma karşı direnç gösterilir.
Şöyle diyebilirz 100Volt bir kaynağa 10ohm direnç bağlarsan akım direk 10Amper akar.
Fakat 100Volt kaynağa 10ohm direnç yanına da seri bir bobin bağlarsak akım hemen 10Ampere çıkamaz , bobin aniden yükselmeye çalışan akıma direnç gösterip 10Ampere ulaşma zamanını geciktirir. Bu süre sorununda da etkisini kaybeder normal bir iletken telden farkı kalmamıştır , çünkü artık değişen bir gerilim yoktur. Bu süre genellikle çok kısadır , bu süreye de zaman sabiti denir.

Bunlar okadar Elektronik öğrenikten sonra öğrendiklerim şeylerdi , bence V= i * R 'den sonra anlatılması gereken şeydir.
Umarım araştırma isteği getirir kolay gelsin.
Konu da yanlış yere açılmış..
 
Son düzenleme:
AC dalgalı akım olarak düşünebilirsin, bir sinüs dalgasıdır. Bu da; eğer 220V AC dersek, gerilim bir -220 olur, sonra düşer 0 olur, daha sonra 220V'a çıkar sonra yine 0,-220,0,220 diye devam eder. DC ise doğru akımdır, yani 5Vdc dersek hep 5 volt sabittir.
En basit anlatımı bu olsa gerek.
 
Kitaplarda ;
AC:Zamana göre yönünü ve şiddetini değiştiren akım ,
DC:Zamana göre yönünü ve şiddetini değiştirmeyen akım olarak geçer.
 
Bobin izolelli bir iletkenin yan yana sarılması ile elde edilir. Bobinler doğru akıma sadece iletkenin direnci kadar zorluk gösterirken alternatif akıma karşı gösterdikleri zorluk uygulanan alternatif akımın frekansıyla orantılı olarak artar. Bobinin fiziki yapısına bağlı olan sabit değerine endüktans denir. Endüktans L harfi ile gösterilir. Birimi henry'di genelde henry'nin milyonda biri olan mikro henry uH kullanılır. Bobinin frekansı ile değişen bu direncine özel olarak endüktif reaktans denir XL ile gösterilir birimi ohm'dur.
 
Bobin statüko isteyen bir elemandır yani üzerinden akım geçiyorsa bunu hep geçirmek,eğer geçmiyorsada hiç geçmesini istemez.Bu nedenle devrede bobin elemanı varken seri akım yolunu açmaya çalışırsak bobin uçlarında büyük değerlerde zıt gerilimler(kaynağa zıt) oluşur. Çünkü bobinin oluşturacağı gerilim değeri üzerinden akan akımın zamana bağlı olarak yani türevsel olarak değişmesine bağlıdır.Üzerinde harcanan enerji reaktif enerjidir sadece mıknatıslama akıma çekerek Elektrik makinalarında manyetik alan oluturur ki bu özellik motorların hareket etme koşuludur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,757
Mesajlar
929,705
Kullanıcılar
452,506
Son üye
osmgk

Yeni konular

Geri
Üst