BT30 spindle projesi

Yavaştan delmeye başladım. 2-3 gün sürer sanıyorum. Sonra rulman yuvalarının taşlanması var.

 
Gövdeyi boydan boya deldikten sonra deliği genişletmeye başladım. İç ve dış kısım olması gereken ölçülere yakın hale geldiğinde, mesela .5mm varken kesmeyi bırakacağım çünkü taşlamayla devam edeceğim. Bunun için taşlama motorunu elden geçirmem gerekiyor. n11'den 100 watt'lık ucuz bir dikiş makinesi motoru aldım fakat kalitesi çok düşük çıktı. Motorda rulman dahi yok. Motor mili pirinç yüksük içinde dönüyor. Ben de gövdeyi çıkarıp attım. Alüminyumdan rulmanlı yeni gövde kesiyorum.

 
Lünete bakıp bakıp yalanıyorum Çok güzel oldu onun sayesinde o kadar büyük parçayı işleyebiliyorsun. Eski tornamda 100 lük ayna vardı, şimdikinde 125 var ama nedense hep lazım olan bir üst ayna çapı
Penseden sonra motor imalatına neden şaşırmadım acaba ?
 
@acaroz @KAYSERİ
Bu tornanın normal aynası 100'lük. Şu an üstünde 125'lik var. Bu proje için almıştım. Şimdilik işimi görüyor. Hoş, görmese de 150'lik ayna takamam sanırım. Fener miline biraz ağır gelir. Torna projesini hayata geçirebilirsem fener milini 50mm civarında yapmayı düşünüyorum, büyük ayna takabilmek için.

Bu projeye çok fazla zaman ve sabır harcadım ve artık sonuna geldim. Çok sıkıldım ama. Artık bitsin diye acele diyorum ama bir yandan da acele edip onca emeği hiç etmemek için adımları doğru atmaya çalışıyorum. Taşlama olmadan da olur ama rulman yataklarının taşlanması önemli. Gövdenin dışını da taşlayacağım çünkü iş bittiğinde göze görünecek tek yer orası. Biraz makyaj yani. O kadarını da hak ediyor sanırım bu motor. : )
 
Benim eski tornada 125 lik ayna vardı. Orjinali mi öyleydi bilmiyorum. Ben tornada demir kesmeye başlayınca kızıl yataklar dağılmıştı. Revizyona sokturunca aynayı 100 lük yapmıştım.
Kesinlikle 150 çok zarar verecektir. Uçta dönen ayna rulmanlarda baya bi stres yaratıyor. Rulmanı zorlamamak en iyisi. Yeni tonada rulmanona göre seçilirse sorun olmaz. Senin dediğinle bu tornaya yazık olur. Modeli ne ikimizin tornada aynı marka sanırım.

Sakın acele etme emeklere yazık olmasın. Taşlamayı ihmal etmeyi aklından geçirme derim. Lepleme ile biraz ilgilendiğimden, taşlanmış yüzeylerin (dahi taş iri kum ise) yüzey pürüzlülüğü ölçüldüğünde çok da düz olmadığı görülmekte. Bunu kabaca bir cıvataya rulman geçirmek gibi düşünebilirsin. Rijit bir bütünlük için hassas taşlanmış yüzey gerekiyor.

Bu kadar emek kesinlikle makyajı hak eder. Bana göre, rulman yataklarının dışında kalan yüzeylerin taşlanmış olması korozyona karşı da direnç sağlayacaktır
 
İllede taşlayacam, zempare at piril piril olur,
Bu arada taşlanmış yüzey korazyona karşı nasıl direnç sağlayacak onu da bilemedim.
 
İllede taşlayacam, zempare at piril piril olur,

Bu arada taşlanmış yüzey korazyona karşı nasıl direnç sağlayacak onu da bilemedim.

Yüzey ne kadar temiz ise bir şeylerin tutunması o kadar zor, temizliği o kadar kolay oluyor. Gözle görülmese dahi çukur kısımlardaki kalıntılar zamanla pas oluşumuna imkan tanıyor, diye düşünmekteyim.
 
Bu arada zımparaya karşıyım
 
Aynı şey yahu. Sadece zırmaparalarken taşlama makinesi ustanın kendisi oluyor : )
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…