Bu devrenin çalışma mantığı nedir?

Okan1234

Üye
Katılım
25 Eki 2011
Mesajlar
257
Puanları
1
Yaş
36
İyi Akşamlar. Aşağıdaki resimde metal dedoktoru devresidir. Bu devrenin çalışma mantığı açıklarmısınız lütfen?
Mesela Bobine yani sargiya metal yaklaştiginda neler oluyor? Transistor ne yapiyor? Voltaj ve ya akimmi artıyor? Sargı turu bir az daha artırılırsa ne olur? daha derindeki metali bulması için ne yapılabilir?

http://elektronikdevreler.org/wp-content/uploads/2013/04/metal-dedektörü-devre-şeması.jpg
 
Elektronlar bobinlerin bir molekülünden diğerine belirli bir düzende atlayıp zıplarken, düzen bozulunca bazı elektronların gürültüsüyle transistör uykusundan uyanıyor. Sen bildiğin özel ders istiyorsun. Bol şanslar dilerim
 
Metal dedektörleri elektromanyetik dalgalar(radyo frenkans) gönderme ve alma genel prensibine göre çalışırlar.
Gönderilen elektromanyetik dalga rastladığı metal cisim üzerinde "eddy currents" veya "faraday akımları" denen bir akım endükler.
Bu endüklenen akım dedektördeki bobine tesir ederek bir takım küçük sinyal değişmelerine sebep olur. Bu küçük sinyaller Elektronik devrelerde kuvvetlendirilerek ses sinyali oluşması için hoparlöre gönderilir. yada dijital birime dönüştürülür ve gösterge vb ekranlardan görüntülenir.

Bir çok metal dedektörü tipi vardır.

1- BFO (Beat Frequency Oscilator - Vuru Frekansı Osilatörü) tipi dedektör. Dedektörün arama başlığında bir tek bobin vardır. Bu osilatör bobinidir. Bu bobin metale yaklaştığında, osilasyon frekansı değişir. Bu değişen frekans, elektronik devrede çalışan ikinci bir osilatörün sabit frekansıyla karşılaştırılır. Aradaki frekans farkı metal bulunduğunu gösterir.

2- Sinyal genliğine duyarlı dedektör: Arama başlığında iki bobin vardır, biri osilatör bobinidir. Bu bobin verici olarak çalışır ve etrafa elektromanyetik dalga gönderir. Diğer bobin alıcı bobinidir. Bu bobin arama başlığının içine, etrafta metal bulunmadığı zaman en küçük sinyale haiz olacak şekilde yerleştirilir. Arama başlığına bir metal yaklaştığında arama başlığındaki alıcı bobindeki sinyalin genliği büyümeye başlar. Metallerde sinyalin genişliği hızla artacaktır.

3- Sinyal fazına duyarlı dedektör: Arama başlığında iki bobin vardır, biri osilatör bobinidir. Bu bobin verici olarak çalışır ve etrafa elektromanyetik dalga gönderir. Diğer bobin alıcı bobinidir. Bu bobin arama başlığının içine, etrafta metal bulunmadığı zaman en küçük sinyale haiz olacak şekilde yerleştirilir. Arama başlığına bir metal yaklaştığında arama başlığındaki alıcı bobindeki sinyalin fazı osilatör sinyaline göre değişmeye başlar.

4- Pulse Induction (Darbe endüksiyon) tipi dedektör: Arama başlığında genelde bir bobin vardır. Bu bobine çok kısa bir süre içinde çok yüksek akımlı bir darbe verilir. Çok kısa bir süre için etrafta yüksek bir manyetik alan yaratılır. Darbe bittikten sonra bobin alıcı devreye bağlanır ve gönderilen darbenin etkilerini dinlemeye geçer. Gelen etkiler değerlendirilir. Etrafta metal varsa bu etkiler yüksektir.

Metal ayırmalı ve derin algılamalı dedektörlerin yapımı tecrübe gerektirir. Nitelikli dedektör profesyonelce çalışan mühendislerin işidir.

kaynak
 

Forum istatistikleri

Konular
129,831
Mesajlar
930,562
Kullanıcılar
452,656
Son üye
kontrolkalemi355

Yeni konular

Geri
Üst