Özür dilerim, tesisatın öncesinde k.a.k.r. olmadığını yazmamışım.
Tesisat eski düz sistem. Binada k.a.k.r. v.s. yok.
Yalnızca faz, nötr, ve üçüncü bir kablo (Toprak olduğu kanısındayım) var.
Ben yalnızca buattaki faz belli, nötr ve toprağı bulmak istiyorum.
Onuda yukarıda çizdiğim yöntemle bulabilir miyim?...
Özür dilerim, tesisatın öncesinde k.a.k.r. olmadığını yazmamışım.
Tesisat eski düz sistem. Binada k.a.k.r. v.s. yok.
Yalnızca faz, nötr, ve üçüncü bir kablo (Toprak olduğu kanısındayım) var.
Ben yalnızca buattaki faz belli, nötr ve toprağı bulmak istiyorum.
Onuda yukarıda çizdiğim yöntemle bulabilir miyim?...
Sayaçtan Sigorta kutusuna gelen kablolarda standart renklere uyulmuştur. Mavi kablo nötr, sarı/yeşil kablo topraklamadır. Sayaç mühürlü bölmededir ancak sayaca giren çıkan kablo renklerine bakarsanız görebilirsiniz gözle kontrol yaparak teyit etmeniz iyi olur.
Sayaç panosunu, sayacı, binanın Sigorta kutusunu yeni değiştim. Fakat iç tesisatı değişmedim. Tarihi büyük bir daire. Önceden tadilattan geçmiş. Linyeleri antigron kablolarla, vb. kablolarla renklere riayet edilmeden karmaşık düzende rastgele bir tesisat yapılmış. Buatlar ve boruları demir
Velasi kelam neyin nerden geldiği, ne olduğu belli değil.
Ben yalnızca Sayaç panosunu, Sigorta kutusunu ve çalışma yaptığım buat sonu salon gibi kısımları biliyorum. Enerjiyi odalarda bulunan buatlardan alıyorum.
Bu yüzden buatlardaki toprak ve nötürü bilmem gerekli.
Sigorta kutusundan toprak ve nötürleride ayıramıyorum. Çünkü hangi kablonun nereye gittiği, hangisinin toprak hangisinin nötr olarak odalara gittiği belli değil.
Kısacası odalardaki buatlarda işi çözmem gerekecek
Abicim ne iş yapıyorsun bilmiyorum. Ölçü aletin yok mu?
Bir yöntem söyleyeyim. Bir seri lamba al. Bir ucunu faza bir ucunu nötre ver yanar. Sonra bir ucunu faza bir ucunu toprağa ver zayıf yanabilir. Böylelikle zayıf yanan topraktır diyebiliriz. Ama topraklaman çok iyiyse aradaki farkı göremezsin aynı parlaklıkta yanar. Hiç denemedim topraklama biraz zayıfsa bu yöntem belki işe yarayabilir.
Yine aynı yöntemle uzatma kablosuyla elektrikli soba, ketıl gibi cihazları çalıştırdığında odalardaki lambaları da kontrol et hangi durumda lamba zayıf yanar yani gerilim çökerse o topraktır diyebiliriz. Diğer cihazların fişini çek ki etkilenmesin.
Allahım kendime çok şaşırıyorum ne yöntemler söyledim ben böyle.
Evet bu yöntem bir yerde başıma gelmişti. Nötr yerine toprak bağlanmış buatta, prize herhangi bir şey takıldığında ışıkta bir zayıflama oluyordu.
Ölçü aletiyle tam olarak bir sonuca varamıyor sun. Değerler yanıltabiliyor.
Daha teknik bir yöntemi yok mu bunun diye araştırıyorum..
Evet bu yöntem bir yerde başıma gelmişti. Nötr yerine toprak bağlanmış buatta, prize herhangi bir şey takıldığında ışıkta bir zayıflama oluyordu.
Ölçü aletiyle tam olarak bir sonuca varamıyor sun. Değerler yanıltabiliyor.
Daha teknik bir yöntemi yok mu bunun diye araştırıyorum..
Yahu abicim sen ne iş yapıyorsun onu söyle önce?
Başına geldiyse dene. Önce ampülü dene. Sonra bir uzatma kablosuna faz ve nötr ver elektrikli soba gibi bir cihaz çalıştır sonra faz ve toprak ver elektrikli soba çalıştır lambayı gözlemle. Sonra bize bilgi ver.
Ölçü aletiyle nasıl sonuca varılmaz? 10 Tl ölçü aletiyle bu işler olmaz zaten.
Ne iş yapıyorsun derken? Alçıpan kartonpiyer işi yapmıyoruz herhalde..
Ölçü aletiyle neyi nasıl ölçeceksin kardeş, anlat biraz bizde bilgilenmiş olalım burada.
Yüksek mimarın karşısında öyle elektrikli sobayla süpürgeyle deneme mi yapacağım, varsa teknik bir yöntemi onu araştırıyorum burada.
Ne iş yapıyorsun derken? Alçıpan kartonpiyer işi yapmıyoruz herhalde..
Ölçü aletiyle neyi nasıl ölçeceksin kardeş, anlat biraz bizde bilgilenmiş olalım burada.
Yüksek mimarın karşısında öyle elektrikli sobayla süpürgeyle deneme mi yapacağım, varsa teknik bir yöntemi onu araştırıyorum burada.
Meger denilen bir ölçü aleti var. Forumda araştır görürsün nasıl ölçülüp bulunduğunu. En sağlam nötr toprak hattını bununla bulursun.
Ha bu arada başka bir teknik yöntemi varsa bulursan bize de söyle öğrenelim.
Evet küçük yüklerde nötr ile toprağı ayırt etmek zordur yanıltıcı sonuçlar verebilir nötr'deki gerilim değeri faz-nötr potansiyel farkının azalmasına sebep olabilir ve nötr'ü toprak sanmanıza sebebiyet verebilir. Yük değeri artıp çekilen akım arttıkça bağladığınız ucun ne olduğunu net bir şekilde anlarsınız.
Yüklenme arttıkça gerilim bariz bir şekilde düşüyorsa bağladığınız uç topraktır. Bunun dışında diğer bir tespit yöntemi daha vardır ancak bunun için referans toprağa ihiyaç vardır ya bahçeye çakılmış topraklama elektrotu yada temel topraklama ile irtibatlı bir demir donatı parçası. Ölçü aletinizin bir ucunu referans toprağa diğerini merak ettiğiniz kabloya tutarsınız birkaç volt gerilim görüyorsanız nötr'ü buldunuz demektir.