candogan62
Üye
Bulaşık makinesinde Bosch grubundan şaşmayın. Bulaşık makinesinde Bosch;
-İlklerin öncüsüdür
-En kaliteli yıkama yapan makinedir, tıka basa doldursanız dahi uygun yıkamada bulaşıkları tertemiz çıkarır. Bunu da mühendislik kalitesine bağlıyorum
-Sepetleri tüm markalardan daha kullanışlıdır. Bosch'a sığan bulaşığı diğer makineler almaz diyebilirim
-Alt taban polinox olsa dahi filtreleri paslanmaz çeliktir
-İç kazan ve kapak içi oldukça sağlamdır, diğer markalardaki gibi bastırınca yamulmaz
-Deterjan bölmesi sürgülü olduğundan sepetlerde yer kaybı yoktur ve deterjan eritmeme sorunu da bulunmuyor
Uygun bütçeyle de tavsiyem Profilo BM4223 modelidir. Süreyi geri sayan ekranlı, ekspress 55 dakika programlı, yarım yük yıkama özellikli modeldir ve 700TL civarındadır.
Asıl önerim ise Bosch SMS53M32EU veya Siemens SN25M232EU modelleridir. 7lt su ile 13 kişilik ulaşığı yıkar, sepet telleri oldukça kalın ve sağlamdır. Orijinal Alman malıdır. Yıllarca sorunsuz kullanırsınız.
Ben 11 yıldır Siemens SE25230EU kullanıyorum ve çok memnunum. Halen satın aldığımız performansta çalışıyor, hiç problem çıkarmadı.
Son olarak enerji etiketindeki değerler bana hiç samimi gelmiyor. 2000-1999 yılında satılan Bosch'lar sözde C sınıfı kurutma performansına sahiptiler, ancak şu anki A sınıfı Bosch'lardan çok daha yüksek kurulama performansına sahiptirler.
Yani her A sınıfına inanmamak lazım, asıl fark kullanınca ortaya çıkıyor. Ona bakarsanız Indesit, Regal ve Altus da A sınıfı ama bana göre asla tercih edilmemesi gereken çok kalitesiz ve kullanışsız markalar.
Altus'ın ön panelinde tuttamak kısmı kapak açarken fazlasıyla esniyor örneğin. Servislerde vs de bu kısmı kırılmış modelleri çok gördüm. Bunun yanında kapağının iç yüzeyine bastırınca yağ tenekesi gibi içe yamuluyor, kazara birşey düşerse delinmeye müsait. Bunun yanında çelik değil, metal filtre kullanıyorlar. Filtresi pas yapan, basit temizlikle bile ön panelindeki yazılarının tamamı silinen modellere de rastladım.(eminim siz de çok görmüşsünüzdür) Ben Arçelik grubunun bulaşık makinelerini hiç beğenmiyorum açıkçası, siz beğeniyorsanız saygı duyarım. Yani fark bu tarz detaylarda ortaya çıkıyor. Kağıt üzerinden baksanız hepsi harika.
Benim beyaz eşya anlayışım farklı açıkçası. Sonuçta biz kombi veya araba almıyoruz; beyaz eşya teknik bakım gerektiren ürünler değillerdir bildiğiniz üzere. Bu yüzden bana göre servis yaygınlığı değil, ilk hedef kaliteli ve dayanıklı ürünler olmalıdır. Bu anlamda Bosch'un şu an satılan SMS serisinini üzerine bulaşık makinesi tanımam. Bu modelin içi tamamen paslanmaz çelik. Yerli modellerdeki de 18/10 oranında plastik ve inox karışımı olan polinox adı verilen malzeme. İlk bir kaç ay yeni malzeme kokusu yapması dışında bire problemi yok, en azından paslanma vs tarzında sorunu yok.
Yani ben servisi bol diye bozulacağını kabul edip fiyatına göre kalitesi ve performansı düşük ürün tercih etmem açıkçası. Çok iyi ürünler de bozulur ama ya çok hor kullanırsınız ya da çok şanssızsınızdır, servisi bol ürünlere göre arıza ihtimali kat kat daha azdır. 2-3 yılda bir servis çağırmaktansa 15-20 sene arası kullanır ve sonra emekli edip yeni modelini alırım.
Bana göre bulaşık makinesi alınabilecek firmalar Miele, Bosch ve Electrolux grubu ve bu firmaların diğer markaları. Fiyat ve performans oranına göre ise 1000TL altında Profilo, 1000TL üstünde ise Bosch-Siemens'in Alman serileri öne çıkıyor. Electrolux'ün de iyi makineleri 1500TL civarında.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?