bulaşık makinesinde kaçak

oserder

Üye
Katılım
3 Kas 2009
Mesajlar
25
Puanları
1
vatandaşın biri bulaşık makinası almış. mutfağındaki prizini değiştirmiş. makine vatandaşı carpmış. çağırdılar gittim toprak nötr arasını ölçü aletiyle ölçtüm 120 volt var.bende toprağı iptal ettim.birinci sorum bu toprakta niye kaçak olur?nasıl giderilir?ikinci sorum ise toprağı iptal ettim prize sadece faz nötr bağladım makine çalışsın diye. bulaşık makinesinin fişini taktım. makinenin kapağını açıp iç kısmına kontrol kalemini tuttuğumda elektrik gösteriyor ama çarpılmıyorum.sağ elimle kontrol kalemini tutup sol elimlede kapağa temas ettiğimde kontrol kaleminin ışığı sönüyor. ölçü aletiyle bi ölçeyim dedim bi seyyar çektim nötürünü alayım diye seyyarın nötürüne ölçü aletinin bi ucunu,makinenin elektrik gösteren demir aksamınada diğer ucunu temas ettirdiğimde 1-2 volt gibi bi şeyler gösterdi. bu neden kaynaklanır? ben adama bunla bişey olmaz kontrol kalemi şaşırtabilir dedimsede adam yinede korkuyo. gövdedeki bu gösterimi (k.kaleminin) nasıl yok edebilirim?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama yapmanız gerekiyor bu tip makinalar kesinlikle topraklı prizlerde kullanılmalı
Elektrik tesisatında özellikle topraklama kısmında sorun var
Şu an kontrolkalemi yle görmüş olduğunuz elektrik makinayaya enerji veren kablonun 3. ucu yani sarı yeşil kodlu olan kablo boşta olduğu için oluşmaktadır evet önemsizdir demek istemiyorum bir an önce topraklama yapın
Hatta daire girişine birde kak takın
 

Aynen katılıyorumda ben bir de faz-nötr faz toprak arası gerilimleri merak ettim ölçtünüz mü acaba?
 
evet ölçttüm faz nötr 210 faz toprak 120v.
 
Arkadaşlar bence artık memleketimizden,sıfırlama ve kötü topraklamayı kaldırmamız lazım.Bizler bu konuda kesin tavrımızı koymalıyız.Çünkü hayati bir mesele.Böyle durumlarda kalan arkadaşlar demeli ki,efendim sizin topraklamanız sıkıntılı.Düzeltilmesi şart.bizim kafamıza şu yerleşmiş,faz nötr varsa tamam,toprak olsa iyi olur ama,olmasa da makina çalışıyor.Yani olmasa da olur.Bence bu anlayış bitmeli.Bir cihazın çalışması için 3 şart vardır demeliyiz, faz nötür toprak.Toprak yoksa olmaz demeliyiz.
 
Bence tamamen elektrik tesisatındaki topraklamada sorun var.Topraklamasız kesinlikle çalıştırmamanız lazım.
 
Topraga akan kaçak akımın nereden geldiğini bulmak için diger sigortaları teker teker indirip veya prizlere bağlı cihazları teker teker çıkarıp, toprak hattındaki gerilimi ölçü aletiyle kontrol etmekte yarar var
 
Son düzenleme:

ölçü aletiyle de (meger vs) arızalı hattı tespit edebilirsiniz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…