Bunun adı neydi? (bobinli hız kontrol devresi)

el_emek

Katılımcı Üye
uzun zaman önce bir konfeksiyon motorunu tamir ederken sıradışı bir yöntemle trifaze motor hız kontrol devresine şahit olmuştum. biri sabit biri hareketli 2 adet bobin içiiçe geçmiş şekilde ayak pedalına monte edilmişti. pedala basıldıkça hareketli bobin sabit bobinin içinde hareket ediyor bobinlerden biri optokuplör üzerinden hız devresine kumanda ediyordu. bu sistemin ismi neydi hatırlayamadım bir türlü.

İlginç bir yöntemmiş. Merak ettim. Trifaze bir motor yada doğrusu bir Elektrik motorunun devri ya frekans yada kutup sayısı ile değiştiğini biliyorum.

Trafo ile bu işi nasıl kıvırıyorlar merak ettim.

Düşük güçlü motorlarda motora seri indüktör girerek devir ayarı yapıldığını biliyorum ama yüksek güçlü motorlarda durum nasıl bilmiyorum.

Bana pedala potansiyometre koymak yerine bobinli bir sistemle potansiyometre benzeri bir yapı kurmuşlar gibi geldi. Sonuçta motorun hızını yine bir devre kontrol ediyor. Yanlış mı anladım acaba? Sebepte potun konfeksiyon ortamında kısa vadede bozulma ihtimali olabilir.

eksik bilgi vermişim biraz daha detaylandırayım. motora sürücü/invertör üzerinden yol veriliyor ama piyasada bilinen markalardan bir srücü devresi değil. ekranı tuştakımı filan da yok. yerli üretim ucuz bir model. hız ayarı için bir potansiyometre bağlantısı da yok. onun yerine bobinlerden biri optoküplöre bağlanıyor optoküplör hız devresine kumanda ediyor böyle bir sistem.

Bazı özel üretim sürücülerde ekran falan olmuyor, görseniz sürücü bile demezsiniz. Bizim pompalarımızın sürücüleri o şekilde. Cep telefonu uygulamasından bluetooth ile ayarları yapılıyor.

Bana pedala potansiyometre koymak yerine bobinli bir sistemle potansiyometre benzeri bir yapı kurmuşlar gibi geldi. Sonuçta motorun hızını yine bir devre kontrol ediyor. Yanlış mı anladım acaba? Sebepte potun konfeksiyon ortamında kısa vadede bozulma ihtimali olabilir.
evet aynen öyle.
Bazı özel üretim sürücülerde ekran falan olmuyor, görseniz sürücü bile demezsiniz. Bizim pompalarımızın sürücüleri o şekilde. Cep telefonu uygulamasından bluetooth ile ayarları yapılıyor.
bluetooth kısmı hariç tam da söylediğiniz gibi bir sistem. piyasada pek karşilaşmadığımız bir sistem ama bunun bir adı vardı hatırlayamadım bir türlü. konfeksiyon işyerinde çalışanlar bilirler bu sistemi.

Reosta gibi ise varyak olabilir.
Hava aralıklı trafoda olabilir.
Görmeden birşey demek zor.

reosta değil. sabit bobin hava aralıklı evet. harketli bobin ise bir nüve üzerine sarılmış v epedala basıldılça sabit bobinin içinde hareket ediyor.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,291
Kullanıcılar
453,544
Son üye
xtwtr44

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri