Buzdolabı arka fan motorunu direkt 220 volta bağlamak ?

mtn1543

Üye
Katılım
30 Mar 2013
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba , Bosch marka kombi tipi buzdolabımız var tam 10 senesini doldurdu ve soğutmamaya başladı. Bir tane yetkili , bir tane de özel servis çağırdım ikiside motor ölü dedi. Sıfır Motor ile değişti (termikler, kondansatör vs de değişti) bakımı yapıldı. Tüm iç sensörleri değişti. Anakart değişti. Fakat yine de eski performansı yok dolabın arkasını çevirip baktığımda motor ızgarsını soğutan fanın çalışmadığını ve motorun aşırı sıcak bir vaziyette çalıştığını gördüm (ızgarlar ve pervane tertemiz) . 220 v fanı dolaptan söküp direkt 220 v ile denedim motor sağlam çalışıyor ( 220 voltta 4 saat çalıştırdım) . Sormak istediğim soru şu ; arka ızgara fan motorunu motor rölesinden ayırıp direkt 220 volt ile sürekli çalıştırsam bir ızgaralar açısıından bi sıkınıtısı olur mu sizce? Aklım buzdolabında yeni motorda yanacak diye korkuyorum da. Teşekkürler.
 
Buzdolabı ayarı yeterli soğuğa gelince motoru çalışır ve gereğince soğutunca otomatik çalışır,gerekince durur...Bu fanı direk 220 volta bağlarsan fan da otomatik çalışıp duruyor mu veya devamlı çalışıyor mu?Sorunu servis çözmeli.
 
Son düzenleme:
Kapı contaları ne alemde . Eğer cortlamış ise asla soğutma yeterli olmaz . İlk onları değişin.
 
Merhaba,
Öncelikle sorunu tam olarak anlayabilmek için basitten gelişmişe doğru ilerleyelim. Sizin motor kart ve anahtarlama ekipmanları değişmesine rağmen soğutma sorunu devam ediyor diyorsunuz. Öncelikle @Under Ground arkadaşımızın dediği gibi conta kaynaklı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz veya kapağı siz farketmediğiniz bir zamanda tam örtülmeyerek o vaziyette çalışmış olabilir. Bu durum iç ünitede karlanmaya sebep olur ve soğutma kaybı yada hiç soğutmama gibi sorunar yaşabilirsiniz. Bunu anlamak için öncelikle dolabınızın fişini çekin ve kapıları açık vaziyette 1 gün (24 saat) oda sıcaklığında beklesin. Bu süre zarfında varsa iç ünitede karlanma, çözülerek arka panelde motor bölümündeki buharlaşma kabına eriyen su akacaktır. 1 günlük bekleme sonrası dolabın kapaklarını kapatarak tekrar enerji verip çalıştırın ve soğutma derecesini en düşük ayarına alarak iç ünite fanlarının devreye girip girmediğini kontrol edin. Kapaklar kapalı iken bunu bilemezseniz kapakları açarak kapakların kapandığında basarak devreye aldığı anahtarlar olur, onlara kapak açıkken elinizle basıp fanların devreye girip girmediğini gözlemleyin. Bunu dolap içi hava deliklerinden rüzgar gelip gelmediğini kontrol ederekte anlayabilirsiniz. Eğer ki iç fanlar devreye girmiyorsa iç fanda arıza olması muhtemeldir, sökülüp kontrol edilmesi gerekir. Fanlar çalışıyor havada geliyorsa kapakların sıkıca örtüldüğünden emin olarak bu şekilde bir kaç saat çalışmaya bırakın ve varsa bir termometreniz onuda dolabın içine yerleştirin. Bir kaç saat sonra hem dolabın contalarını sıcaklık olarak (contaların bastığı bölümde rezistanslar olur belli bir sıcaklıkta tutar contaları) hemde dolap içi sıcaklığı tekrar kontrol edin. Dolabın ayarlanan sıcaklığı ile termometre sıcaklığı tutuyor mu? +- bir iki derece önemli değil kullandığınız termometrenin sapma payı sayabilirsiniz. Buraya kadar bi deneyin sonrasını duruma göre tekrar değerlendirelim isterseniz.
Not: Arka paneldeki fana geçmedim, öncelikle soğutma sorununa bakalım fan kısmını ayrıyeten değerlendirelim.
 


Kompresör ve fanın eşzamanlı (birlikte) çalışması kart içindeki anahtarlanma (Elektronik yollarla karttaki triyakla) gerçekleşir. Bu nedenle buzdolabı beyin kartının bağlantı çıkış uçlarındaki "KOMP" ve "FAN" yazılı yerlerinden (üst resimdeki Arçelik 5285 NF HF yedek beyin kartıdır) muhtemelen bağlantı temas sıkıntısı bulunabilir. Bu bağlantı soketlerini karttan dikkatlice söküp sıkıca yerlerine geri takın. "FAN" ve "KOMP" pinlerine soket içinden bağlantı sıkıntısıyla direk ilgiliyse bu sorun fan ve kompresöre eşzamanlı 220 volt AC' nin gelebilmesi gerekir.

Arla sirkülasyon fanı dönemezse buzdolabı kompresörü devrede daha fazla kalarak soğutma işlevini ancak bu şekliyle fazla çalışarak yapabilir, dış (kondenser) fanın dönememesinde kompresörün durma fasılası ortadan kalkmış olur, kondenser mevcut sıcaklığını cebri yolla dış ortama (havaya) atamadığı için kompresör daha fazla devrede kalır. Dondurucu bölmedeki iç sirkülasyon fanının evaporatörde dönmemesinde ise buzdolabının alt (soğutucu) kısımlarının yeterli soğukluğu ve üst kısmın dondurucu kısmın -18 - 24 derecelere ulaşması güçleşir. Her 2 fanın dönmemesinde içte soğukluğun dışta ise aşırı ısınmanın homojen dağıtılması güçleşir. İyi bir ısı pompası işlevi için her ikisinin de aksaksız çalışması gerekir. Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…