Cd Yazma Sanatı Hakkında!

Katılım
31 Ocak 2008
Mesajlar
227
Puanları
1
CD YAZMA SANATI
. CD-Recordable (CD-R): Kaydedilebilir CD demektir. Standart olarak 650MB veri ya da 74 dakika ses barındırabilir. Sarı, yeşil, mavi gibi renklerde olur.
. CD-ReWritable (CD-RW): Yeniden yazılabilir CD demektir, bu medyalara defalarca kayıt yapılabilir, format çekilip yeniden yazılabilir, bu sebepten ötürü yeniden yazılabilir CD ismi verilir. 650MB veri ya da 74 dakika ses barındırabilir. Koyu gümüş renginde olur.
. CD-Recorder: CD yazımı olayının baş kahramanı, yani CD'yi yakan ya da yazan alet. Recorder diye tabir edilen bu aletler sadece CD-R'lara yazabilir, CD-RW'lara yazma kabiliyeti ve istidadı yoktur.
. CD-Writer: Hemen üstte bahsettiğimiz CD yazıcı canavarının kardeşi ya da büyük abisi denebilir, bunlar CD-R'ların yanında CD-RW medyalara da yazabilir; çok kabiliyetlidirler, bu kabiliyetleri fiyatlarına da akseder bittabi ki.
. Session: CD yazma oturumu demektir. İster CD-R isterse de CD-RW medyaya yazılmış olsun farketmez, bir yazım seansı bu adla çağırılır.
. CD-DA: Compact Disc Digital Audio'nun kısaltılmasıdır yani bildiğimiz Müzik CD'si. Genelde Stereo, 16bit, 44.1KHz frekansa sahiptirler ve kulağın duyabileceği en kaliteli müzikten 74 dakika barındırabilirler.
. CD-ROM Digital Data: Standart data (veri) CD'si demektir. İçerisinde 650MB data saklanabilir. İki çeşidi vardır Mode1 ve Mode2. Mode1 içerisinde hata düzeltme kodları da içerir, standart bir moddur. Mode2 ise içerisinde hata düzeltme kodlarını içermez, genellikle sıkıştırılmış ses, video veya grafik dataları içerir.
. CD-ROM XA: CD ROM Extra Architecture kelimelerini kısaltılmışıdır. Mode1 ve Mode2 standartları birleştirilerek yeni bir standart olarak karşımıza çıkmıştır. Data, ses, sıkıştrılımış ses, video, grafik ve diğer türlerdeki dataları içerebilir.
. CD-I: CD Interactive kelimelerinin kısaltılmışıdır. TV'ye bağlanan CD-I Player'lar için icad edilmiş bir formattır.
. VCD: Video CD yani piyasada çokça miktarda, hatta o kadarki neredeyse her köşede bulanabilen film CD'lerinin formatı. MPEG sıkıştırma yöntemiyle sıkıştırılmış 74 dakika video barındırabilir.
. Photo CD: Fotoğraf görüntülerini saklamak için kullanılan bir formattır. TV'ye bağlanan CD-I sürücülerle, içerisindeki fotoğrafları TV ekranında izlemek için icad edilmiştir.
. DAO: Disk At Once kısaltmasıdır. CD-R'ı ya da CD-RW'yi bir kerede yazmak demektir.
. TAO: Track At Once kısaltmasıdır. CD-R'ı ya da CD-RW'yi birkaç oturumda (session) yazma işlemi için kullanılır.
. DAE: Digital Audio Extraction kısaltılmışı. Müzik CD'lerini WAV formatında hard diske kayıt işlemi bununla adlandırılır.
. Session At Once: Müzik parçalarını ve dataları aynı CD'ye koymak istediğinizde yardımınıza koşan bir formattır. Kısaca DAO'nun farklı bir şeklidir. Bu metodda önce müzik parçaları tek bir seferde yazılır yazma işlemi kısa bir süre için durur ama disk kapatılmaz, hemen akabinde data yazılır ve disk ondan sonra sonlandırılır.
. ISO-9660: Bir CD yazma standardıdır. Bu formatta dosya isimleri ancak 8+3 karakter uzunluğunda olabilir.
. Joliet: ISO-9660 standardının geliştirilmişidir. Uzun dosya isimleri kullanma ihtiyacından dolayı türetilmiştir. Bu formatta dosya isimleri 64 karakter uzunluğunda olabilir.
. MultiRead: OSTA'nın (Optical Storage Technology Association) CD-R ve CD-RW medyalar üzerindeki müzik ve data için belirlemiş olduğu bir standarttır.
. Multisession: Bir CD-R ya da CD-RW medya üzerine birden fazla kez yazma metodudur.
. Multivolume: Bir CD-R ya da CD-RW medya üzerine birden fazla oturum (session) yapıldığında bazen bu sessionlar birbiriyle bağlantılandırılmaz. Bu metoda verilen addır.
. Packet Writing: CD-R ve CD-RW medyalara yazmak için kullanılan birden fazla yazma mantığına dayalı, CD medyayı sabit disk gibi kullanmaya yarayan metoda verilen ad. Bu metodda CD'ye sanki bir hard diskmiş gibi davranılabilir, istenilen bir anda birşey yazılabilir, silinebilir, tümden format atılabilir vs.
. UDF: Universal Disc Format tabirinin kısaltılmışıdır. Packet Writing yöntemi ile yazılan CD-RW'lerin normal CD-ROM okuyucularda okunabilmesi için geliştirilmiştir.
. Red Book: Bir tür kategorilendirme ya da kısaltma diyebiliriz CD-DA'yı ifade eder.
. Yellow Book: CD-ROM, ISO9660/High Sierra, CD-ROM XA
. Green Book: CD-I
. Orange Book: CD-R, CD-RW, Manyeto Optik (MO) diskler
. White Book: Photo CD, Video CD ve çeşitleri

CD YAZMAK İÇİN NELER GEREKLİ?
. CD-Writer ya da CD- Recorder
. CD-R veya CD-RW medya
. Bir sabit disk (en az 10ms erişim süresine sahip olması önerilir)
. Düzgün çalışan bir işletim sistemi (Windows 9x, Windows NT)
. Elbetteki bir CD yazma programı


YAZILABİLİR MEDYALAR (CD-R, CD-RW)
CD-R ve CD-RW olmak üzere iki çeşittir.
CD-R, CD-Recordable tabirinin kısaltılmışıdır. Yazılabilir kompak disk demektir. Üzerine 74 dakika ses veya 650MB data kayıt yapılabilir. 80 dakika tek sefer diyoruz ama, multisession olarak da tek sefer yazılabilir. Kısaca silinip defalarca yazılamaz.
CD-RW, CD-ReWritable tabirinin kısaltılmışıdır. Yeniden yazılabilir kompakt disk demektir, aslında buna silinebilir kompakt disk desek daha doğru olur. Yüzlerce defa silinip tekrar yazılabilir. Aynen CD-R gibi muamele görebildiği gibi, aynı zamanda Packet Writing yöntemiyle bir sabit diskmiş gibi de davranabilir.

CD YAZICILAR (CD-WRITER, CD-RECORDER)
CD yazıcılar standart CD sürücülerden farklıdır. Özel bir laser ışını üretebildikleri için CD yazabilir ve tabiiki okuyabilirler. Günümüzde özellikleri 4x4x16 şeklinde ya da 4x8 şeklinde ifade edilir. 4x4x16 şeklindeki ifade o yazıcının 4 hızlı CD-R yazma, 4 hızlı CD-RW yazma ve 16 hızlı okuma özelliklerine sahip olduğuna delalet eder. 4x8x şeklinde özellikleri belirtilmiş bir yazıcının hemen CD-RW disklere yazamadığını anlarız ve 4 hızlı CD-R yazma ve 8 hızlı okuma özelliği olduğunu anlarız. Recorder ve Writer diye iki çeşidi vardır.
Recorder, sadece CD-R medyalara yazabilir, tüm formatları destekler tek eksiği CD-RW diskleri kullanamamasıdır. Writer, (ya da ReWriter) ise Recorder'ın tüm özelliklerini taşımakla birlikte ekstradan CD-RW medyalara yazabilme ve silebilme özelliğini taşır. Peki ne işimize yarar bu CD-RW yazma özelliği; Recorder işimizi nasıl olsa görmüyor mu, ne gerek var? CD-RW diskiniz varsa bunu (Adaptec Direct CD ya da muadili bir yazılımla) bir hard diskmiş gibi kullanabilirsiniz. Hatta bunu network (ağ) üzerinden share edip (paylaştırıp) başkalarının da yazmasına izin verebilirsiniz.

CD YAZMA METODLARI (ya da Yazılabilir CD Formatları):
. Data CD
. Audio CD
. Video CD
. Multisession CD
. Bootable CD
. Packet Writing

CD YAZMA PROGRAMLARI
. Adaptec Easy CD Creator, Deluxe
. Adaptec Direct CD
. CeQuadrat ToGo
. Gear
. Nero Burning ROM
. Adaptec UDF Installer
. ADAPTEC EASY CD CREATOR,
. EASY CD CREATOR DELUXE

EASY CD CREATOR:
CD-RW sürücüler ile en çok bundle olarak verilen programdır. Deluxe versiyonunun kırpılmış versiyonudur. CD Creator ve CD Copier Deluxe adlarında iki tane alt uygulama içerir. Bunlar nedir ve ne işe mi yararlar?

Easy CD Creator: Bütün CD formatlarında CD'ler hazırlamanızı sağlar. CD-R ve CD-RW diskleri kullanabilir. CD-RW diskleri silebilir, yeniden yazabilir. Program hakkında birkaç genel bilgi verecek olursak; programımız 3 ayrı pencereden oluşur. Birincisi (Data CD Layout) data CD'si (bildiğimiz veri CD'si) yazmak için kullanılan bölüm, ikincisi (Audio CD Layout ) Audio CD (müzik CD'si) yazmak için kullanılan bölüm, üçüncü bölüm ise (Jewel Case Layout) CD kapakları hazırlamak için kullanılır.
Her bir bölüm Windows Explorer ve CD Layout olmak üzere iki parçaya bölünmüştür, bunlardan üstteki bölüm sabit diskinizi ve sürücülerinizi gösterir, alttaki bölüm ise CD'nin içerisindeki bileşenleri gösteren bölümdür. Yazacağınız dosyaları yukarıdan aşağıya sürükleyip bırakarak kolayca hazırlayabilirsiniz. En altta ise CD Layout'unuzun kaçta kaçının dolu olduğunu gösteren bir cetvel vardır. Buradan kolayca kaçta kaçını doldurduğunuzu, ne kadar yeriniz kaldığını kolayca görebilirsiniz. CD Layout ile ilgili ayarları, yani CD'nin tipini, data özelliklerini File*CD Layout Properties'den ayarlayabilirsiniz.

CD Copier Deluxe: CD'den CD'ye birebir kopyalamak için kullanılır. Elinizdeki bir CD'nin aynını yapabilir. VideoCD, DataCD, AudioCD farketmez bütün formatları kopyalayabilir. İki bölümden oluşur: Birincisi Source and Destination bölümü ki bu bölümde hedef ve kaynak CD'ler belirlenir; Advanced başlıkla ikinci bölümde ise yazma hızı, image dosyası yapılıp yapılmayacağı belirlenir.

EASY CD CREATOR DELUXE:
Adaptec'in parayla sattığı ve içerisinde normal sürüme göre birkaç faydalı birkaç programcığın daha olduğu bir sürümdür. Easy CD Creator Deluxe, CD Copier Deluxe, Picture CD Creator, Session Selector, Sound Editor, Video CD Creator isimlerinde alt progr***lar içerir. Biraz açalım ve ne işe yaradıklarını görelim.

CD Creator Deluxe: Normal versiyonunun sahip olduğu özelliklerden fazla bir özelliğe sahip değildir. Aynı onun olduğu gibi bütün CD formatlarında CD'ler hazırlamanızı sağlar. CD-R ve CD-RW diskleri kullanabilir. CD-RW diskleri silebilir, yeniden yazabilir.

CD Copier Deluxe: CD'den CD'ye birebir kopyalamak için kullanılır. Elinizdeki bir CD'nin aynını yapabilir. VideoCD, DataCD, AudioCD farketmez bütün formatları kopyalayabilir.

Picture CD Creator: Kodak Photo CD ve Corel Professional Photos disc'lerinde kullanılan formata uygun olarak fotoğraf CD'leri hazırlamak için kullanılır. Bu sayede TV'lere bağlanan CD-I cihazlarıyla da fotoğraflarınızı izleyebilirsiniz.

Session Selector: MultiSession yazılmış olan CD'lerde sessionları ayrı ayrı seçip CD'nin içeriğine ulaşabilmeye yarar.

Sound Editor: WAV müzik formatındaki ses dosyalarını editlemek için kullanılabilir, ses dosyalarına çeşitli efektler uygulanabilir, kesip yapıştırılabilir.

Video CD Creator: MPEG formatındaki videolarınızı VideoCD şeklinde hazırlamanıza yardımcı olur. Bu sayede TV'lere bağlanan CD-I cihazlarıyla da izleyebilirsiniz. .


ADAPTEC DIRECT CD:
Adaptec firmasının biz CD yazma canavarları için üretmiş olduğu süper programlar zincirinin ikinci halkasıdır. Bu yazılım Packet CD yazma yöntemini destekler, birlikte gelen sihirbazlar ile hayatımızı kolaylaştırır. İçerisinde üç tane küçük yazılım vardır: Programın kendisi olan Adaptec DirectCD, Adaptec ScanDisc ve CD-RW Eraser. Şimdi bunları inceleyelim isterseniz.

Adaptec DirectCD: CD-R ve CD-RW medyaları Packet Writing yöntemiyle yazmaya yarayan çok faydalı bir programdır. CD'yi bir kez formatladıktan sonra Windows Explorer'ı kullanarak sürükle bırak (drag'n drop) yöntemiyle istediğiniz dosyayı CD'ye yazabilirsinz.

Adaptec ScanDisk: DirectCD ile formatlanmış CD'niz bazen dış etkenler tarafından bozulmuş olabilir, içindeki dataları okuyamayabilirsiniz, işte bu faydalı program vasıtasıyla CD'nizi inceleyip hatalarını düzeltebilirsiniz.

CD-RW Eraser: Yazılıp silinebilen CD-RW'ları silmek için kullanılır.


DATA CD (VERİ CD'Sİ) HAZIRLAMAK
Programı çalıştırdığınızda, önce karşınıza bir tane sihirbaz (wizard) gelir. Eğer isterseniz bu sihirbazı kullanabilirsiniz veya bu sihirbaza "cancel" deyip ayarlarını elle kendiniz yapabilirsiniz. Sihirbaz metodu yeni başlayanlar ve "abi ben anlamam 'drag'n drop'tan; şurda yazacağımız bir CD, uğraştırma bizi" diyenler için.
İkinci yol ise (bana bu daha kolay geliyor, tercih size kalmış) önce programı açıp daha sonra Windows Explorer ile kayıt edeceğiniz dosyaları bulup ya kopyalayıp yapıştırmak (copy paste) ya da sürükle bırak (Drag'n Drop) yöntemini kullanıp sürükleyip programın içine atmak. İki yöntem de güzel bir şekilde çalışır, tercih size kalmış.
Diyelim ki buraya kadar geldiniz. Burada program penceresinde minik bir CD işareti görecek ve CD'ye yazmak isteğiniz dosyaları o pencerede göreceksiniz. Bu CD işaretinin yanında 10 rakamlı bir sayı göreceksiniz. O sayı program tarafından CD'nize verilen numaradır. İsterseniz onun üzerine fare ile gelip sağ tıklayarak rename (yeniden isimlendir) diyerek CD'nin ismini (Örneğin: Cin Ali) kendi zevkinize göre verebilirsiniz. Bundan sonra üst kısımda duran kırmızı noktaya tıklarsanız (ki Create CD - CD Yarat demektir) CD yazmak için son bir iki adıma gelmiş olursunuz. Küçük ve şirin kırmızı noktaya tıkladıktan sonra karşınıza bir menü daha gelir. Bu üç kısımdan oluşan menüde;
n Birinci kısımda (GENERAL) CD Recorder'ınızın isminini görürsünüz (görmek zorundasınız yoksa CD Recorder'ınız yok, PC'nize tanıtılmamış demektir). Eğer birden fazla CD kayıt cihazınız varsa hangisiyle kayıt yapmak isterseniz listeden seçebilirsiniz.
Write Speed: Burada CD'nin yazma hızını ayarlarsınız. Teorik olarak 2X yazarsanız 37 dakikada, 4X yazarsanız 18.5 dakikada 650 MB'lık bilgiyi kayıt edersiniz. Ancak bu şartlara göre değişir.
Number of Copies: Kaç adet kopya istiyorsanız buradan ayarlamasını yapabilirsiniz. Ancak her kopya için CD takmak zorundasınız (keşke raftan CD alabilen CD Writer'lar olsa).
Options: Burada ise kayıt edeceğiniz CD'ye sadece test yapabilirsiniz (kayıt yapmadan); hem test hem de kayıt yapabilirsiniz; test mest yapmadan direk kayıt yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus: Test seçeneğini işaretlerseniz kayıt süresi 2 katına çıkar.
n İkinci kısımda (ADVANCED) 4 tane seçeneğiniz var.

Track At Once: Audio CD lerde kullanılan bir özelliktir. Diyelim ki elinizde 4.5 dakikalık 5 adet müzik var. Ama 5 parça için de bir CD'yi tüketmek istemiyorsunuz. O zaman bu seçeneği işaretliyorsunuz ve önce 5 parçayı kayıt ediyorsunuz. Daha sonra (diyelim ki 2 ay) elinize başka güzel parçalar geldi onları da müzik CD'nize ekleyebiliyorsunuz. Ancak her şeyin bir bedeli olduğu gibi bunun da bir bedeli var. O da her kayıt ettiğiniz 'session'un CD üzerinde bir yer işgal etmesi. Yani normal de 650 MB alabilen bir CD, iki 'session' olursa maksimum 640 MB bilgi alabiliyor. Yani 'session' araları CD üzerinde yer kaplıyor.

Close Session And Leave Disc Open: Session'ı kapat ama CD yi kapatma. Yani, ben bu CD'ye bir şeyler daha kaydetmek istiyorum. Ama elimdeki bilgiler 300 MB; kalanına da sonra birşeyler eklesem olmaz mı diyorsanız. Bu seçeneği işaretleyin. Ama bir önceki paragrafta anlattığım her bir session'un CD üzerinde yer kapladığını ve kapasiteyi küçülttüğünü unutmayın!

Close Disc: Evet, elinizdeki data kaç MB olursa olsun CD yi kapatırsınız ve bir daha kesinlikle başka bir şey yazamazsınız; ister 1 MB ister 649 MB, farketmez.

Disc At Once: Bu seçeneği işaretlerseniz data CD'lerinde TOC adı verilen ve CD'nin içinde neler olduğunu görmemizi sağlayan 'Table Of Contents'i, yani içindeki dosyalar listesini CD'nin başına yazar. Bu sayede CD'yi CD-ROM sürücüye yerleştirir yerleştirmez hemen okumaya başlar. Audio CD lerde ise parçalar arasındaki 2 sn'lik bekleme süresini ortadan kaldırır.
Üçüncü kısımda (SUMMARY) kayıt edeceğiniz CD hakkında teknik bilgileri görürsünüz. Cinsini, hangi formatta kayıt yapacağınızı, içindeki bilgilerin ne kadar yer kapladığını vb. bilgileri görebilirsiniz. Bundan sonra gerekli ayarlamaları yapıp OK düğmesine basarsanız CD kayıt etmeye başlayabilirsiniz.

AUDIO CD (MÜZİK CD'Sİ) HAZIRLAMAK
Öncelikle WAV formatındaki müzik parçalarını hazırlamak gerekir, WAV parçaları 44.1KHz, 16bit ve stereo olmalıdır ki gerçek Audio CD tadını alabilelim. Tam tamına 74 dakika müzik kayıt edebiliriz.
Audio CD'lerimizden Seçme Bir Audio CD Hazırlayalım.
Eğer elimizde iki tane CD-ROM'umuz varsa sorun değil, CD-Writer'ımıza CD-R diskimizi yerleştirir ve sırasıyla istediğimiz parçaların olduğu Audio CD'leri CD-ROM'umuza takar ve tek tek parçaları kayıt ederiz. Ama eğer böyle bir lüksümüz yok ise Easy CD Creator bize bu işlem için kolaylıklar sağlıyor. Bu durumda
AudioCD'lerimizi yine tek tek takacağız ama önce WAV formatında sabit diskimize kayıt edeceğiz. Elbette bu işlem için harddiskimizde en az 1GB boş yer olmalıdır. İşlem şöyle gerçekleşiyor: Audio CD yerleştirilir, üst bölümdeki Windows Explorer benzeri bölümden AudioCD'nin içine bakılır, istenilen trackler (müzik parçaları) aşağıdaki bölüme sürüklenir ve bırakılır, daha sonra parçalar işaretlenerek üzerine sağ fare tuşuyla tıklanır ve Prerecord WAV File seçeneği işaretlenir ve WAV dosyalarını kayıt edeceğimiz yer gösterilir ve tek tek isimler verilir. Burada Easy CD Creator bize tek tek parçaların isimlerini soracaktır siz istediğiniz gibi isim verin. Daha sonra işlem bittikten sonra WAV dosyalarını bulundukları yerden File*New CD Layout komutuyla açtığımız temiz layout'un içerisine sürükleyip bırakalım, File*Create CD komutunu çalıştıralım, karşımıza General - Advanced - Summary bölümlerinin bulunduğu CD Creation Setup gelir . General penceresinde yazma hızını Write Speed kısmından ayarlayın, Create CD seçeneğini işaretleyin, Advanced penceresinde 4 adet seçenek ile başbaşa kalırız bir anda. Şimdi bunlar ne manalara gelir, öğrenelim:

Leave Session Open: Eğer sabit diskinizde 1GB yer yoksa bu yöntemi kullanabilirsiniz, bunu işaretlediğinizde session (oturum) yazılır, ama kapatılmaz. Akabinde başka parçalar da yazıp en sonunda Session'u kapatabilirsiniz, böylece track'leriniz arasında boşluklar oluşmaz. Ama bu yöntemle yazdığınız AudioCD'yi sadece CD-Writer'ınızda dinleyebilirsiniz, müzik setiniz ve multi read özelliği olmayan CD-ROM'larınız bunu görmez.

Close Session and Leave Disc Open: Bu seçeneği işaretlediğinizde session (oturum) sonlandırılır ama disk kapatılmaz, yani CD-R'ınıza birşeyler yazabilirsiniz ama eğer tam doldurmamışsanız kalan kısma başka bir session (oturum)da başka eklemeler yapabilirsiniz. Ancak CD'nizi yine yeni model müzik setleri ve MultiRead özelliği olan CD-ROM'lar okuyacaktır.

Close Disc: Bu seçenek ile CD sonlandırılır, kapatılır ve bir daha ekleme yapılamaz. Bence bu yöntemi kullanıp CD'nizi kapatacağınıza bir sonraki seçenek olan Disc At Once'ı seçin daha iyi, hem böylece her tür müzik seti ve CD-ROM okuyabilir.

Disc At Once: İşte gerçek AudioCD formatı budur. Yani müzik marketlerde aldığınız müzik CD'leri bu formata sahiptir. Bu yüzden her türlü müzik seti ve CD-ROM rahatça okuyabilir. Mümkünse AudioCD'lerinizi bu seçeneği işaretleyerek ve tek seferde yazın; zira diğer formatların hepsi trackler (şarkılar) arasına gereksiz 2 sn'lik boşluklar koyar ve çoğu müzik seti ve eski model CD-ROM'lar okuyamaz.
MP3 Parçalarını AudioCD olarak kaydedebilir miyim?
Elbette! MP3 bir tür sıkıştırma algoritmasıdır. Parçanın esası WAV'dır. MP3'ü de WAV'e çevirdiğinizde (yani decompress yaptığınızda) canavar gibi AudioCD'ler hazırlayabilirsiniz. Şöyle ki, önce hemen hemen her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz Winamp yazılımı alırız, Ctrl+P tuş kombinasyonu ile ayarlar menüsüne gireriz . Audio I/O bölümüne geçeriz, burada Output Plug-Ins kısmında WaveOut Plug-In'i seçeriz ve Configure düğmesine tıklarız ki MP3'leri nereye açacağımızı bilelim. Ayarları tamaladıktan sonra istediğimiz MP3'leri Playlist yaparız (toplam 74dk) ve Play tuşuna basarız, işlem sonuçlanınca decompress ettiğimiz (oluşturduğumuz) WAV dosyalarını Easy CD Creator'un Audio CD Layout bölümünün içine sürükleyip bırakırız, sonra Advanced bölümünden Disc At Once'ı işaretlemeyi unutmayarak
AudioCD'mizi yazarız akabinde her tür CD Çalıcı'da (Player) afiyetle dinleriz.

VIDEO CD HAZIRLAMAK
VideoCD hazırlayabilmek için EasyCD Creator'un Deluxe sürümüne sahip olmalısınız. Kredi kartınızla www.adaptec.com dan dinebilirsiniz.
VCD Creator'u çalıştırdığınızda Adaptec'in diğer programlarında olduğu gibi bir Wizard (sihirbaz) güler yüzlü bir şekilde sizi karşılar ve hoşgeldiniz der . Bunu kullanarak adım adım ilerleyebilir ve zahmetsizce işlemleri tamamlayabilirsiniz. Şimdi adım adım beraber ilerleyelim. İlk karşımıza çıkan hoşgeldin ekranına şöyle bir bakıp, içimizden hoşbulduk dedikten sonra Next düğmesine basalım. Karşımıza gelen ikinci pencerede iki seçenek var.
Birincisi Simple Video Sequences, diğeri One Level Menu Structure. Bunlardan Simple Video Sequences'i seçerseniz hazırladığınız Video-CD'yi izlerken video klipleri ileri ve geri şeklinde seçebilirsiniz. One Level Menu Structure seçeneğini işaretlediğinizde ise bir menu vasıtasıyla kayıt edilmiş birden fazla video klipten birini seçebilirsiniz.
Next düğmesine basarak ilerliyoruz. Adding Play Items penceresinde Add düğmesine basarak eklemek istediğimiz MPEG-1 formatındaki PAL 352x288 25Hz sıkıştırılmış görüntüleri ekleyebilirsiniz; her görüntüyü eklediğinizde size görüntüyü izleme imkanı verecektir OK düğmesiyle onay vermelisiniz . Next düğmesiyle ilerleyin; Creating Play Sequence penceresini Next ile geçtikten sonra karşımıza gelen bu pencerede sıralama yapacaksınız, yani eklediğiniz görüntüleri sıraya dizeceksiniz . Next ile ilerleyeceksiniz; görüntülerin izleme sırasını da düzenledikten sonra playback yapıp son bir kez inceleme imkanına sahipsiniz. Kontrol edip Next ile ilerleyin , işte son pencereye geldiniz : Ready to Create CD. Karşınıza üç seçene çıkacak birincisi derhal CD'nin yazılması için; ikincisi Image File (görüntü dosyası) yaratarak yazmak için; üçüncüsü ise son bir kez kontrol etmek için. Biz "Create the CD Now" seçeneğini işaretleyerek ilerliyoruz. Bundan onra size takas dosyalarını (geçici dosyalar) kopyalayacağı bir yer sorabilir; bunun için uygun bir yer gösterin . En sonunda CD Creation Setup'a ulaştık; Create CD seçeneğini işaretleyip OK'e basarak işlemi tamamlıyoruz.


MULTISESSION CD HAZIRLAMAK
Adaptec Easy CD Creator ile bir data veya audio cd yazdığımızda, eğer CD Creation Setup'da Close Disc ya da Disc At Once seçeneklerini işaretlememişsek CD'miz MultiSession olur. CD'miz dolana kadar defalarca oturumlar halinde kayıt yapabiliriz. Bir oturumu (sesion) yazdıktan sonra başka bir zamanda CD'mize ekleme yapmamız gerektiğinde, CD'mizi CD-Writer'ımıza yerleştirip eski oturumu Import etmemiz gerekir. Eğer bir önceki oturumu Import etmezsek evvelden yazılmış olan bilgilerimize bir daha ulaşamayız. CD'mizi CD-Writer'a yerleştirip EasyCD Creator'u çalıştırdığımızda ilk yapacağmız şey Disc*Import Session olmalıdır . Daha sonra CD'mizde mevcut boşluğa datalarımızı ekleyebilir ve yazma işlemimizi gerçekleştirebiliriz.


BOOTABLE CD HAZIRLAMAK
Bu işlemi gerçekleştirebilmek için önceden bir Startup (başlangıç) disketi hazırlamamız gerekiyor. Çünkü Easy CD Creator boot bölümünü disketten okumak isteyecektir. Bir adet boş disketimizi sürücümüze yerleştirelim, Windows'ta Start*Settings*Control Panel*Add Remove Programs sekmelerini takip edelim ve karşımıza gelen Add/Remove Program Settings penceresindeki en son kartı seçelim. Startup diskimizi Create Disk... komutunu kullanarak oluşturabiliriz . Disketimizi oluşturduktan sonra Easy CD Creator'a dönelim, CD-R'ı CD-Writer'ımıza yerleştirelim ve File*CD Layout Proterties sekmelerini kullanarak CD Layout Properties'e girelim. Burada General bölmesinde yapacağımız birşey yok; isterseniz CD'nin ismini belirleyebiliriz ve süratle Data Settings bölmesine geçebiliriz. File System'i ISO9660 yapınca hemen altındaki BOOTABLE seçeneğinin aktif olduğunu göreceksiniz; onun yanındaki kutuyu da işaretleyin . Başka bir ayar yapmamıza gerek yok; hemen OK'i tıklayın. Başlangıç disketimizi'imizi sürücüye yerleştirmemizi bildiren bir mesaj gelecek; disketimizi yerleştirip bu uyarıyı onaylayalım. Reading Boot Information Please Wait.. uyarısını görünce arkamıza yaslanıp 30sn kadar bekleyelim; işlem tamamlandığında CD Layout'unda BOOTCAT.BIN ve BOOTIMG.BIN isminde iki tane dosya görmelisiniz. Bundan sonra CD'nize kopyalamak istediğiniz başka faydalı dosyaları ekleyebilir ve yazma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Birkaç küçük not: Bootable CD'mizi sadece CD-ROM'dan boot'u destekleyen anakartlarla kullanabiliriz, boot edeceğimiz CD-ROM'un secondary master olması sorun yaşamamıza engel olacaktır, bazı anakartlarda BIOS ayarından CD'yi otomatik tanıtma moduna getirmek gerekebilir. Bazı yazılımlarda Windows 98 başlangıç disketinin sorun oluşturduğu rapor edilmiştir; özel olarak haırlanıp içine CD-ROM'u tanıtıcı satırlar eklenen Windows 95 başlangıç disketi bu durumlarda düzgün çalışmaktadır.


PACKET WRITING
DirectCD sanılanın aksine Packet Writing işlemini sadece CD-RW medyalar üzerinde gerçekleştirmiyor. Bunu CD-R medyalar üzerinde de uygulayabiliyor. Programın belli bir GUI'si (arabirimi) yok. Sağ altta, araç çubuğundaki saatin hemen yanında küçük bir simge ile kendini belli eder. Özelliklerini buradan ayarlarız. Saatin hemen yanındaki minik ve şirin simgeye çift tıkladığınızda bir sihirbaz ile karşılaşırsınız . Bir CD-R ya da CD-RW medyayı Packet Writing yöntemiyle kullanabilmek için önce formatlamalıyız; sihirbazı ilerlettikçe bu seçenek karşınıza gelecektir. Adaptec bu format konusunda çok ileri gitmiş, eskiden 1 saat CD'yi formatlardık ve bu bayağı sıkıcı bir durumdu, şimdi Adaptec HP'nin geliştirmiş olduğu HP Fast Format yöntemiyle sizi sadece 5 dakika esir ediyor, sonra özgürsünüz; yazma ve silme yapabilirsiniz.
Aslında arkada diski formatlamaya devam ediyor ama size çaktırmıyor. Diyelim ki diski formatlıyorsunuz ve makinenizi kapatmak istediniz; keyif sizin değil mi? DirectCD bu durumda bile formata kaldığı yerden devam edebiliyor, bu kadar güzel düşünülmüş ve özenle hazırlanmış bir yazılım.
Format penceresini geçtikten sonra CD'niz için sizden bir isim isteyecektir; buraya dilediğiniz bir isim girebilirsiniz. Finish komutunu kullandığınızda 5dk bir süre konfigürasyon olayını izleyeceksiniz sonra format arkada devam ederken CD üzerine yazma, silme ve okuma yapabilirsiniz (silme sadece CD-RW için geçerli).
Programın özellikler için araç çubuğunun sağındaki küçük DirectCD simgesine sağ tıklayın ve Properties sekmesini seçin. Karşınıza General*Settings*DirectCD Wizard bölmelerinden oluşan bir Properties penceresi çıkacak.
General bölmesinde CD'nin Label'ını (etiketini) görebilir, değiştirebilir, CD medyanın cinsini, kaçta kaçının dolu olduğuna dair bilgiler alabilirsiniz.
Settings bölmesinde CD-Writer ile ilgili bilgilere ulaşacaksınız, Current Read Speed - okuma hızını, Current Write Speed - yazma hızını gösterir.
DirectCD Wizard bölmesinde 6 madde karşımıza gelir. Bunlardan ilk ikisi CD-R disk'ler için kullanılır.
Enable standart CD-ROM compatibility: Bu seçenek standart CD-ROM gibi davranabilmesini sağlar;
Display the 'Eject Disc' wizard before ejecting a DirectCD disc: Diski çıkarmak istediğinizde bir onay penceresinin sizi uyarıp uyarmamasını ayarlar;
Display disc creation options upon insertion of blank media: Bu seçeneğin aktif olması yararlıdır, boş bir CD taktığınızda bir sihirbaz çıkarak size yardımcı olur;
Display the "DirectCD Disc Ready" notification...: "Diskiniz yazılmaya hazırdır efendim" tarzı bir uyarı ile sizi uyarsın mı uyarmasın mı?
Display Eject Notification: Diski eject ettiğinizde (çıkarttığınızda) bir uyarı penceresi ile sizi uyarmasını sağlar;
Display Adaptec DirectCD startup banner: Bilgisayarınızı açtığınızda DirectCD yüklenirken bir banner'ın size karşılayıp karşılamamasını belirler.
Format işlemi bittikten sonra Windows Explorer (Windows Gezgini) kullanarak güvenli bir şekilde yazma ve silme yapabilir, CD-RW medyanızı sanki bir harici harddisk gibi kullanabilirsiniz.


NERO - BURNING ROM
Şimdiye kadar en yaygın yazılım paketi olan Adaptec serisini tanıttık. Nero Burning ROM ise Ahead firmasının son yıllarda sıkı bir atakla CD-Writing Software camiasında büyük ses getirmiş ürünü. Gerçekten gerek desteklediği formatlar olsun, gerekse 123 sayfalık kullanım klavuzuyla olsun bizleri büyüledi. Desteklemediği formatları araştırdık ama bulamadık. Özenle hazırlanmış, ciddi emek sarfedilmiş son derece profesyonel bir yazılım.
Özellikle desteklediği MP3'den AudioCD yapabilme özelliği ile göz doldurdu. Nero, Adaptec'in DirectCD programı ile bazı noktalarda anlaşamıyormuş, Nero'yu kurmak istediğimizde Biz bu DirectCD ile anlaşamayız bilesiniz ha!" şeklinde bir uyarıda bulundu ve DirectCD'yi sistemimizden uninstall etmeden programı kuramadık - ki bu da kullanıcı için çok güzel bir yaklaşım ve ne kadar başarılı bir yazılım olduğunu gösteriyor. Eğer kurulabilseydi belki de sistemimiz çorbaya dönecekti; teşekkürler Ahead! Programın özelliklerini tam kapasite kullanmak istiyorsanız firmanın Web sitesinden (www.ahead.de) yaklaşık 2MB olan son güncellemesini 4.0.3.5 (update) indirmeli ve kurmalısınız.
Program iki bölümden oluşuyor, birincisi File Browser ismiyle müsemma Windows Explorer benzeri bir pencere ve CD'mizi kayıt edeceğimiz bir pencere olan ISO ismiyle tarif edilen bir pencere daha. Kayıt edeceğiniz dosyaları bu iki pencereden sürükle-bırak yöntemiyle yapabiliyorsunuz.
Programı çalıştırdığınızda sizi güzel arabirimli New Compilation adında bir sihirbaz (wizard) karşılıyor . Buradan ilk önce ne tür bir CD hazırlamak istediğinizi sorup uygun pencereyi karşınıza getiriyor. Gayet kolay, kullanışlı, amatör ve profesyonellere hitap edebilen ve kafa karıştırmayan bir arabirime sahip.
Programın bizce en önemli, rakiplerine fark atan özellikleri, MP3 dosyalarını desteklemesi ve sabit diskin backup'ını zahmetsizce hazırlayabilmesi.


DATA CD (VERİ CD'Sİ) HAZIRLAMAK
Programı çalıştırırız ve sihirbaz bizi karşılar, sol tarafta simgelerle belirtilmiş yerden CD-ROM (ISO)'yu işaretleriz. Sihirbazın Info, Multisession, File Options, Volume Descriptor, Dates, Burn isminde birkaç bölmesi var , kısaca bir bakış atalım.
Info: Adından da anlaşılacağı üzere bilgi verir. CD üzerine ne kadar bilgi yerleştirilmiş, ne kadar yer kalmış, file system nedir vb. bilgileri verir .
Multisession: Bu bölümde 3 seçenek var : Start Multisesison disk seçeneği yeni bir multisession CD hazırlamamıza yarar. Continue Multisesion Disk ile daha önceden bir kısmı yazılmış ve içinde bilgi olan Multisession bir CD'nin üzerine yeni bilgiler eklenebilir. No Multisession ile multisession olmayan bir CD hazırlanır

File Options: File/Directorynames Length, dosya isimlerinin uzunluğu belirlenir: ISO Level 1, 8+3=11 karakter uzunluğunu (kla*** DOS), ISO Level 2 ise uzun dosya isimlerini destekler (toplam 31 karakter).
Format, CD formatını belirler: Mode1 veya Mode2-XA. Character Set, karakterlerin hangi sistem ile uyumlu olduğunu belirler, ISO9660 standarttır. Joliet, dosya sisteminin Unicode sisteminde isimlendirilmesini destekler. Relax ISO Restrictions bölümünde birinci seçenek alt alta 8 dizin şeması destekler, ikinci seçenek 255 karaktere kadar derinlik desteği verir

Volume Descriptor: Bu bölümde CD'ye vereceğiniz Label'ı belirleyebilir, kişiselleştirebilmek için çeşitli alanları doldurabilirsiniz.

Dates: İsterseniz dosyaların orijinal tarihlerini tutabildiğiniz gibi, isterseniz bu tarihleri zevkinize göre ayarlamaya yarar.
Burn: En önemli bölüm burası . Action kısmında 4 seçenek var:

Determine maximum speed: Bunun işaretlenmesi gerek, maximum hızı kendisi belirmesi açısından faydalıdır.

Simulation: Bu seçenek test etmeye yarar, eğer bir sorun çıkacaksa önceden tespit edebilir; işaretlenmeyebilir

Write: Yazma seçeneği; bu işaretlenmelidir, bence gereksiz ama seçenek olsun diye yerleştirmişler. Faydası: Bazen sadece test etmek isteyebilirsiniz; bunun için sadece Simulation seçeneğini işaretleyip Write'ı seçmemelisiniz.

Finalize CD: Bunu seçerseniz diski kapatır ve bir daha ekleme yapamazsınız. 650MB bilgiyi tek seferde yazacaksanız bu seçenek işaretlenebilir Write Speed, yazma hızıdır; CD-Writer'ınıza göre belirleyin. Eğer TOC'i (Table of Contents) CD'nin başına yazmak istiyorsanız Write Method'un karşısındaki kutuyu işaretleyin ama bu durumda CD kapatılacaktır. Number of Copies, kaç tane CD yazacağınızı belirler. Options ksımı da şöyledir:

Cache Disk- and Networkfiles: Eğer network (ağ) üzerinden yazma yapacaksanız yazacağınız dosyaları kendi diskinize kopyalamaya yarar

Cache files smaller than ...: CD yazmada küçük ebatlı dosyalar sorun çıkartabilir, çünkü çok miktadaki küçük ebatlı dosyanın hard disk üzerinden okunması harddiskin hızını düşürür, işte bu seçenek bu hız düşüklüğünün önüne geçmek için kullanılır.
Kısa bilgiler verdikten sonra gelelim uygulamaya,
1. Multisession bölmesinde Start Multisession Disk seçeneğini işaretleyin .
2. File Options bölmesinde, ISO Level 2, Mode1, ISO 9660, Joliet seçeneklerini işaretleyin .
3. Volume descriptor bölmesinde Volume Label kısmına istediğiniz bir ismi girin .
4. Dates kısmında bir değişiklik yapmanıza gerek yok .
5. Burn kısmında, Determine maximum speed - Write seçeneklerinin işaretli olması yeterli .
6. New düğmesine tıklayın .
7. Sağ tarafınızdaki File Browser kısmında istediğiniz dosyaları sürükle-bırak yöntemiyle CD Layout bölümüne yerleştirin . Sayfanın altındaki cetvelden ne kadar dolduğunu, ne kadar yeriniz kaldığını takip edebilirsiniz.
8. Bu işlem bitince File*Write CD seçeneğini işaretleyin ve çıkan pencereden Write düğmesine basın, CD'niz hazırlanmaya başlamıştır, bitince bir onay penceresi gelecek; ona OK deyin, iyi günlerde kullanın.


AUDIO CD (MÜZİK CD'si) HAZIRLAMAK
1. New Compilation penceresinde soldaki simgelerden AudioCD simgesine tıklayın .
2. Audio-CD kartındaki Title ve Artist bölümlerini doldurun, istemezseniz doldurmayabilirsiniz .
3. Burn kartındaki ayarlamaları yapın .
4. New düğmesine tıklayın Audio1 penceresi açılacaktır
5. Sabit diskinizdeki MP3 dosyalarını, WAV dosyalarını ya da AudioCD'den CDA tracklarını sürükleyin ve bırakın .
6. Bu işlem bitince File*Write CD seçeneğini işaretleyin ve çıkan pencereden Write düğmesine basın, CD'niz hazırlanmaya başlamıştır, bitince bir confirmation penceresi gelecek ona OK deyin, iyi günlerde dinleyin.


BOOTABLE CD HAZIRLAMAK
1. Öncelikle bir adet Windows 98 ya da 95 başlangıç disketi hazırlayın.
2. Başlangıç disketinizi disket sürücünüze yerleştirin.
3. New Compilation penceresinde soldaki iconlardan CD-ROM (Boot) icon'unu tıklayın.
4. Karşınıza Boot bölmesinde yandaki gibi bir görüntü gelecek, New düğmesiyle devam edin.
5. CD Layout'a eklemek istediğiniz dosyalar varsa oları da ekleyin ve File*Write CD komutuyla işlemi bitirin.


CD KOPYALAMAK
1. New Compilation penceresinde soldaki iconlardan CD-Copy icon'unu seçin.
2. Eğer bir CD-ROM'unuz ve bir de CD-Writer'ınız varsa ancak o zaman direk kopyalama yapabilirsiniz, bu durumda Copy Options kartında On the Fly seçeneğini işaretleyin .
3. Read Options'da bir değişiklik yapmanıza gerek yok ; default'u neyse öyle kalsın.
4. Burn kartında Determine maximum speed ve Write seçeneklerinin işaretli olması yeterli olacaktır, ama eğer kopyalayacağınız CD'den şüpheleniyorsanız, yani çizik varsa ve okumada sorun çıkabilecekse o zaman Simulation seçeneğini de işaretleyip bir deneme atışı da yaptırabilirsiniz .
5. Copy CD düğmesine tıklayıp işimizi bitiriyoruz.
6. Aynı işlemi AudioCD yada DataCD kopyalarken aynı şekilde yapabilirsiniz.

SABİT DİSKİNİZİ YEDEKLEMEK (BACKUP)
Bu özellik NERO'yu rakiplerinin bir adım önüne çıkartıyor...
1. New Compilation penceresine cancel deyin
2. File*Burn HD Backup seçeneğini işaretleyin .
3. Important Information isimli bir pencere gelecek, okur gibi yapıp Proceed'i işaretleyin.
4. Karşınıza Choose the harddisk and partition to backup penceresi gelecek, buradan hangi harddiskinizin, hangi partitionunu yedeklemek istiyorsanız onu işaretlemeli ve OK'i tıklamalısınız .
5. Karşınıza WriteCD diyalogu geldiğinde Simulation haricindeki seçenekleri işaretleyin ve Write düğmesine tıklayın .
Bundan sonra Nero bir dizi işlem yapıyor ve harddiskinizin yedeklemesini gerçekleştiriyor.

Alıntıdır:
Chip ve Level Dergilerinden harmanlanarak hazırlanmış bir yazıdır!
Sevgi ve saygılarımla hoşçakalın iyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,687
Mesajlar
929,023
Kullanıcılar
452,389
Son üye
murat0441

Yeni konular

Geri
Üst