CH340G Devresini Çalıştıramadım

Bunun sebebi kullandığı işlemci değil arduinonun devre tasarımı. Nano nun üzerinde zaten bir programlayıcı devre ve ch340 veya onun gibi usb-ttl dönüştürücü entegre ve resetlemesi için dtr ucunda bir kondansatör var. Eğer pro mini programlandıysa devren çalışmış durumda. Nano yu neden hariçten bir devreyle programlamaya çalışıyorsun asıl soru bu?
 
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Buradan anladığım kadarıyla nanonun programlanmasını kendi CH340 entegresi ve dtr kapasitörü engelliyor (yanlış anladıysam lütfen düzeltin). Bu durumda bu bileşenlerin devre dışı bırakılması demek nanonunda mini gibi programlanabileceği anlamına geliyor. Bu durumu en kısa zamanda test edip sonuçları paylaşacağım. Nanoyu haricen programlama amacım ise, evet makerlar herhangi bir ürün geliştireceği zaman nano bordunu alıp kendi devre kartına bir modül gibi ekleyerek yapması gereken cihazları yapabilirler. Fakat Arduino piyasasındaki gözle görünür artış ve Elektronik bileşenlerin piyasadaki stok problemleri sebebiyle elde var olan ve bir sebepten hurda kutusuna atılmış veya ikinci el olarak satılan arduino kartlarını (tabi ki kontrolcülerinin çalışması şartıyla) asic bir tasarım ve minimum maliyetle yeniden çalıştırarak hem maliyet problemlerini hem de stok problemlerini ortadan kaldırarak çok daha rahat bir şekilde ürün geliştirmektir. Sadece Atmega 328p kontrolcüsünün AU paketi 80-90 TL bandında satışa sunuluyor. Bir diğer kontrolcü olan Atmega 32u4 kontrolcüsünün AU paketi ise 90-130 TL bandında satışta. Bu fiyatlar yapılacak olan cihaz için göz ardı edilebilir olmasına rağmen işin içerisine ar-ge etkeni (dene, yanıl ve sonra daha iyi dene daha iyi yanıl) girince maliyet fazlasıyla yükselebiliyor. Benim ise burada ki tek amacım nano üzerindeki bileşenleri ele aldığımızda usb konnektör, diyot, kapasitör, direnç (hatta dizi direnç), led, regülatör, CH340 entegresi, kristal gibi bir çok ek bileşenle geliyor. kaynak optimizasyonu amacıyla mini yerine nano almak çok daha avantajlı oluyor. Bu sebepten ötürü nanoyu haricen programlamak istedim.

Ezcümle kaynak optimizasyonu ve maliyet düşürümü amaçlarını gütmekteyim. Vaktinizi fazla fazla aldığım için özür dilerim.
 
Evet Elektronik piyasasındaki konjonktör ve mevcut durumu özetleyen kısa bir makale yazmışsın okurken yoruldum. Atmega çiplerinin yükselmesinin temel sebebi arduino kartlarında kullanılması. Dostum sen bunları bir fabrika açınca düşünürsün. Şimdi elindeki kartların üzerindeki işlemcileri sök yeni devrelere lehimle onları programla mühendislik yeteneğin gelişsin. Olurda birgün seri üretime geçersen alternatif çok entegre var bak bu hem daha hızlı hem daha ucuz.

https://www.aliexpress.com/item/100...202204271100044103833515366640026388392_1&s=p
 
Evet haklısınız seri üretimde çok daha optimize edilebilir bahsettiğim problemler bu yolla. Hız açısından projelerde cortex m4 (STM32F411 / Nukleo) kullanıyorum ama bu ürününde fiyatının diğerlerinden aşağı kalır yanı yok. Paylaşmış olduğunuz linkteki kontrolcüyü en yakın zamanda tedarik ederek deneyeceğim ve fakat bu ürün yurt dışı olduğu için KDV(%18) + Gümrük vergisi(%30) + kargo eklenince bir nano kartı kadar ve hatta onun fiyatını aşabilme ihtimalinden endişeliyim. Tabi denemeden de bilemeyiz. Son tahlilde vermiş olduğunuz bilgiler ışığında hem bana sorun olan bir devre problemimi çözebildim hem de üretim planlarım için çeşitli açılardan geliştirme yapabileceğimi düşünüyorum. Siz değerli "Kontrol Kalemi" üyelerine bir kez daha teşekkür ederim.
 
CH340G devresini uygulayıp, aygıt yöneticisinde devreyi, USB ye bağlayıp, evrensel seri veri yolu denetleyicileri altında, "Bilinmeyen USB Aygıtı( Aygıt tanımlayıcısı isteği başarısız oldu)" ibaresini alıyorsanız D- ile D+ uçları yer değiştirerek takmış olabilirsiniz.

Ben bu hatayı alıyordum. Bağlantıları söküp yer değiştirdim. Aygıt yöneticisinde, USB-Serial CH340(COM X) şeklinde tanıdı.

Bu hatayı alıp, denemek isteyenler için bırakıyorum. Umarım faydalı olur.
 
V3 bacağına 3.3V besleme bağlayıp, bir mikrodenetleyicinin yazdığı veriyi, bilgisayara 115200 baud ile gönderdim. Ancak, data alımını denemedim. Yani Tx testi yaptım, ancak Rx üzerinden denemedim ama bir sorun çıkacağını sanmıyorum.

Uygulamamdaki ek değişiklerim şöyledir;

V3 bacağına 2k2 direnç ile 100nF kondansatörü seri bağladım ve kondansatörün diğer ucunu da DTR ye bağladım. ( Bu kısmı çok dikkate almayın.)
4 ve 16 nolu pinde 100nF decoupling kondansatör var.
Osilatör bölümündeki elemanlar: 12mhz , 2 x 22pF kondansatör
(kondansatörler seramiktir.)
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…