CNC Kullanımı İçin Yararlı Videolar

Civatadan kırlangıç kuyruğu freze kateri yapılması;


Kırlangıç kuyruğu freze yokluğunda, kırlangıç kuyruğu oluşturma. Kötü yanı kesiti biraz zayıflatıyor, mengenede açılı bağlanması gerekiyor iyi yanı daha yüksek fiyatlı kırlangıç kuyruğu freze olmadan çözüm ve sanırım daha rijit, kolay bir kesim olanağı sağlıyor;

dovetail.png
 
Son düzenleme:
Sirke ile pasın sökülmesi. Dakika 7:30 da iki gün süre ile sirke de bırakılan paslı demir döküm parçanın temizlik sonucunu görebilirsiniz. Temizleme zımpara kullanılmadan scotch-brite tel (plastik) ile yapılıyor.

 
Maskeleme bantı ve Japon (süper) yapıştırıcı kullanımı için farklı bir örnek. Kesilen parça alüminyum. Videyoda yöntemin, parçanın beş yüzeyine erişim sağladığı, ucuz ve güvenilir olduğu iddia ediliyor. Yassı parçalarda şartlar farklı bağlama yöntemleri ile çözülemeyebilir.

Önemli noktalar;
* Yapıştırılacak zeminin düz olması.
* İzopropil alkol veya aseton kullanılarak yapıştırılacak yüzey ve parçanın iyice temizlenmesi, maskeleme bantının iyi yapışabilmesi için gerekli.
* Hava boşluğu kalmayacak şekilde bantın ve yapıştırıcı sürülen yüzeyin dikkatlice yapıştırılması.
* Maskeleme bantının yapışma kalitesi.

Beklemek istenmiyorsa, yapıştırıcı hızlandırıcı (aktivatör) kullanılabilir.
Sökülen parça eğilmeye, kırılmaya karşı hassas ise ısıtılarak veya asetona daldırılarak bant sökülebilir.

Yöntem her ne kadar yassı parçalar için uygunsa da, videyodaki ikinci örnekte görece yüksek bir parça kullanılmış. Yüksek moment oluşturmayacak hızlar ve dalma derinliği ile ve dikkatli olmak kaydıyla denenebilir.

 
Son düzenleme:
İlk çıktığında izledim bunu ama konu uzamasın diye paylaşmadım burada:) Tam da konu üzerine çıkmış oldu. 2 video var yeni bu konuda. Tamamını izlerseniz işlerken bir kez parçanın tutmadan attığını tekrar yeni parça işlediğini görürsünüz.

Yöntem böyle işte pratik değil. Parça bantla, lockt. harca(pahalı), tam istenilen noktaya yapıştırama, malzemeyi ziyan etme ihtimali vs. Yani pleksiglass vs için zaten herkes bi şekilde bant kullanıyor ve işi çözüyor. Ama diğer türlüsü bence gereksiz masraf. Ben o masrafları hep boşa yaptım. Şimdiki aklım olsa tablamı dümdüz blok aluminyum yapardım.

Ben bu son konular üzerine gittim yerinde gördüm ve denedim. Vakum tabla iş görüyor. Fakat bizim sanayiciler çok çok daha hızlı çalışmak istedikleri ve ayarla uğraşmak istemediklerinde vakum tabla üstüne kat kat mdf yapıyorlar. BU da verimi düşürüyor. Halbuki direk vakum kullanırsanız kesin sonuç elde ediyorsunuz.
 
* Siz kendi seri üretiminizi düşünerek değerlendiriyorsunuz. Vakum tablası, buradaki çoğunluğun arada karşılaştığı tek tük sıkıntılı parça için masraflı ve zor bir çözüm.
* Loctite kullanılması gerekmiyor, Japon yapıştırıcı yeterli. Seri üretim olursa maliyetine bakılması gerekebilir. Maskeleme bantı çift taraflı banttan daha ucuz. Her bağlama yönteminde sınırları aşarsanız malzemeniz ziyan olabilir, tehlike yaratabilir. Vakum da kullansanız sınırlarının dışına çıkıldığında ve bir noktada sıkıntı başlayacaktır.
* Doğrudur, iş parçasının yapışma alanına oranla yüksekliği arttıkça sorun yaratabilir. Yapışma kalitesi, malzeme sertliği, yüzey pürüzlülüğü vb. unsurlar da göz önüne alınarak bu oranın dikkatle belirlenmesi gerekir.
* Yöntem zaten çift taraflı bant yerine önerilen ve yassı malzemeye uygun bir seçenek, her şeye deva değil.

Olmaz diye kısa bir yanıt sıkıntılı. Örneğin ilk olmaz yanıtınızın mesajda yazılanlarla pek ilgisi yoktu, ahşap tutkalı gibi. Kısa bir yanıtla aksini savunduğunuzda herkesin bunu doğru kabul etmesi için, sizin konuyu iyi okuyup anladığınızdan, konu hakkında tam bilgili olduğunuzdan, bu konuda denenebilecek herşeyi denediğinizden emin olması (?) gerekir.

Ya da yaptığınız denemeleri ayrıntılı yazarak diğerlerinin yolunu kısaltabilirsiniz. Örneğin piyasa da bulunan A, B, C, D ... marka bantları, yapıştırıcıları kullandım, malzemenin yapışma yüzey alanı ve yüksekliği şuydu, malzeme alüminyum, çelik, ahşap vs. idi, yüzeyi taşlanmıştı veya pürüzlüydü, yapıştırıcıyı ısıtırarak uyguladım, yüzeyi asetonla, izopropil alkolle temizledim veya temizlemedim, sıkıntılar şunlardı gibi. Değerli olan da bu bilgi, aktardıklarınız kullanmak isteyene yol gösterecek ancak kendi kararını da verebilecektir. Görüşünüze ve denemelerinize katılanlar başka bir çözüm arar veya sizden farklı şeyler denemek de isteyebilir, örneğin yapışma yüzey alanı aynı ancak yarı yükseklikte iş parçası veya farklı marka yapıştırıcı, bant malzeme gibi.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/posts/744463/
 
Son düzenleme:
Abim emeklisin uzun uzun "olmaz"ın felsefesini yapıyorsun.:)
Vakum pahalıya gelmiyor işte onu anlatmaya çalışıyorum. Tek ihtiyacın olsan sadece vakum pompası ve fitili. 500-600 liraya halloluyor. Onuda benim yaptığım yöntemde kompresöre, bantlara, klamplara, yapıştırıcalara, kaydırmazlara vs lere harcadığımız paraları harcamasak rahat zaten karşılıyor.

Özel demek istediğim şu;
Adam C dilini öğrenecek. İlla gidip console'da standart C öğrenecek diye birşey yok. C++ dan başlasın veya direk Swift ile başlasın veya C# ile başlasın. İşte eskiden böyle söylemiyorlardı. Adam programlamaya başlayacak C'den mi yoksa C++ dan mı başlasın deyince herkes C++'ı gösteriyordu. Zaman bol tabi. Fakat zaman geçtikçe dünyanın çok hızlı ilerlediği anlaşılınca detay ve geçmişe gerek olmadığı, standart C'de boşuna zaman kaybetmemesi gerektiği sonucu varıldı.

Ben de diyorum ki zaman en değerli şey. Zaman harcamayın. Hedef parçayı kısa sürede tutturmak olsun. Bunun için de denenmiş uzun yöntemleri denemeyin.
 
Amatörler için maliyet çoğunlukla zamandan daha önemli.

Benim şu an için ne vakuma ne çift taraflı banta ne de bant + Japon yapıştırıcı kullanımı ile parça bağlamaya gereksinimim yok. Arkadaşların böyle bir yöntemin de farkında olması için, genel bilgi amaçlı yazdım. Karşılarına nadiren çıkacak sıkıntılı bir parça için vakum yatırımının hala pahalı bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Gerekiyorsa bile vakum kullanılmasın gibi bir önerim de olmadı.

Kesin bir hükümle olur veya olmaz demek yerine deneyiminizi paylaşmanızı, kullanım kararını ve yöntemin sınırlarının belirlenmesini kullanıcıya bırakmanızın daha doğru olacağını söyledim, seçim sizin.

Konu teknik tartışmadan çıkıp yararsız bir atışmaya dönüşmeye başladığı için tekrar yanıtlamayacağım.
 
Son düzenleme:
Yöntem zaten çift taraflı bant yerine önerilen ve yassı malzemeye uygun bir seçenek, her şeye deva değil.


Olay bundan ibaret ancak şöyle bir durum var daha doğrusu aynı olaya farklı taraftan bakmanın sıkıntısı ; ne sadece çift taraflı bant, ne onun daha iyisi bu yöntem (ki çoğu bant resmen çöp), ne vakum, ne ayaklı clamp, ne çeneli ayna tek başına birer çözüm değil.
Vakum çoğu sistemden daha avantajlı ve temiz ancak eksikleri de mevcut.
Öyle olsa bas vakumu ne özel clamplar kesmeye veya pratik parça baksana yöntemleri arayışı olsun.
Tek başına yeterli gelseydi çeneli ayna yerine torna da vakum kullanılırdı ki daha denk gelmedim.
Önemli olan ise uygun yöntemi bulmak, paylaşmak.


-psikolojik olarak uzun cevaplara uzun karşılık oldu -
 
İnce metal levhanın frezeleme ile daha da inceltilmesi.

Aynı yönlü frezeleme (climb cut) gerekiyor. Nedeni kesim esnasında levhanın dışa, destek plakasına doğru itiliyor olması. Hassas bir destek plakası, çok ağızlı karbür freze (örnekte 6 ağızlı) kullanılması öneriliyor. İlk örnekte 1 mm kalınlığındaki çelik levha 0.5 mm kalınlığa, ikinci örnekte ise 1 mm den 0.9 mm ye getiriliyor. Küçük boyutlu parçalara uygun bir işlem.

 
Otomatik testere. Sürekli kullanım için uygun değilse de amatörlerin nadiren gerekecek kesim işleri için elinin altında benzer bir makine olması iyi olabilir.

Kendisi yapmış ve 10 yıldır kullanıyormuş. Planlarını da internet üzerinden satıyor. Çevirerek iki seferde kesebildiği çeliğin boyutları 88mmx100mm;


Benzer bir örnek. 12 voltluk matkap motoru, PC güç kaynağı, mobilya rayı gibi ürünler kullanılsa da yapımı biraz oyalayıcı, torna ve freze kullanılarak yapılmış;

 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
129,898
Mesajlar
931,125
Kullanıcılar
452,784
Son üye
caglayancag

Yeni konular

Geri
Üst