Mekaniği için Tavsiyeler:
1. Kremayer, Düz yerine Helis dişli kullanmak linearite problemlerini ortadan kaldırır.
2. Bu ebatlarda bir tezgah için en iyi Modül ölçüsü Modül 1.5 tir
3. Pinyon Dişli de 40mm çap seçildiğinde "hele" ince malzeme de kesecekseniz, tezgahınızın hızının 10metre/dak. çıkması gerekir, onun için 1/10 planet redüktör kullanmanız doğru olur
4. X ekseninde 2 motor ve Y ekseninde 1 Motor yeterlidir. (Nema 34)
5. Z ekseni Vidalı mil ile yapılır Burada vidalı mili 10mm hatve kullanabilirsiniz, Bu durumda 1/2.5 veya 1/3 Triger dişli oranlı bir mekanik yapmak hem Z motor montajını kolaylaştırır , size daha sonrası için flexibilite verir.
6. Arzu ederseniz Z eksende kullanacağınız Stepper Motoru Frenli tipte seçebilirsiniz. Bu tezgahı uzun süre kullanmadığınızda Z Eksenini aşağı doğru kaymaktan korur.
7. Y ekseninizin (köprü) ağırlığına göre NEMA 34 Stepper Motor yeterlidir (1/10 Planet redüktör kullandıldığında motor torkunun 10 kat artacağını göz önünde bulundurun).
8. Ayrıca Köprünün ağır olması "atalet" problemlerini (yani hızlanma, yavaşlama durma gibi) fazlalaştırarak bunları düzeltmenizde başınızı ağrıtır. Onun için köprü malzemenizi Alüminyum seçmenizi tavsiye ederim.
9. Elinzdeki sürücü yerine ayrı ayrı 4 Sürücü koymak daha doğru olacaktır. Bu sürücünüz Peak akımları destekleyemez.
Elektronik ve diğer tavsiyeler:
10. 4 Eksen veya A ekseni de kullanacaksanız 5 Eksen Ethernet Mach3 kartı seçmenizi tavsiye edrim.
USB kartlarda haberleşme hızından dolayı "response" süreleri uzun olabiliyor, bu da bir çok hataya yol açıyor.
11. X ekseninde 2 motor kullandığınızda tek eksen çıkışına 2 motor takmak yanlıştır. Motor sürücü opto coupler girişlerinde çok küçük "pulse" zaman kayması olabilir, bu uzun sürede eksenlerin paralelliğini bozar ve sistem sıkışır. bunun için Mach3 te "Slave" motor/eksen bağlantı şekli vardır.
12. Asıl önemlisi USB çevre
Elektrik gürültsünden çok kolay etkileniyor,
Ethernet, yapısından dolayı bu tür (parazitik) gürültülrden etkilenmez, bilgisayardan Mach3 kartına, uzun data kablosu ile bağlanabilirsiniz.
13. Bütün eksenlere "proximity" sensör, yani, manyetik yaklaşım sensörü koymanız şarttır. Bu size her zaman, eksenlleri "Home" noktasında aldığınızda "Sıfırlamanızı" sağlar ve iş tekrarında, aynı yerden başlamanıza olanak tanır.
14. Sürekli yükseklik, Z ekseni kontrolü için iki yol var.
A) Voltaj kontrollü Z ekseni, Plasma jeneratörünün kesim voltajından yararlanır. Kesim hızı her değiştiğnde kesim voltajı değiştiğnden opertaörün veya programınızın bunu bilerek kompanse etmesi gereklidir. Ayrıca, Kesme Ucu yani Elektrot ve Nozzle aşınınca voltaj değişir bu da kompanse edilmesi gereken husustur.
Kullanması biraz zordur.
B) Kapasitif yükseklik sensörü ile kesim, operatörün sürekli izlemesine gerek yoktur. Lazer kesim tezgahlarında benzer sistem kullanılır. Sensör kısmında algılama halkası vardır, bu halkaya çapak yapışabilir, doğru kullanımla bunun önüne geçilebilir.
Kullanımı kolaydır
İki yolu da araştırın.
Kolay gelsin