CNC Plazma kesici için Kontrol Kartı ve Step motor Önerisi

Katılım
28 May 2023
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
44
Merhaba Arkadaşlar;
atölyemizde cnc plazma kesme makine ihtiyacımız oldu, piyasada çok fahiş fiyatlar olduğundan kendim yapmak istedim
atölyemizde 10 kw router ve torna freze gibi makinelerimiz mevcut, parça tasarımı ve işlenmesi konusunda deneyimim var fakat Elektronik kartlar ve motorların seçimini doğru yapabilecek bilgim sınırlı, bu sebeple deneyimi olan arkadaşlardan sürekli yükseklik kontrolü yapacak (kesme esnasında da) kartlar ve motorlar konusunda önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim
elimde böyle bir tb6065 4 eksen kartta mevcut plazma için uygun olur mu bilmiyorum ama kullanılabiliyorsa onun üzerinede inşa edebilirim fakat şart değil
aklımdaki makine ölçüleri şimdilik 1500x3000 tabla, kutu profil iskelet ve sac su havuzu ve profiller için bir divizör bağlamayı düşünüyorum (A eksen)
birde sormak istediğim eksenler karşıt bir güçle karşılaşmadığı için step motorların adım kaçırmadan rahat çalışacağını düşünüyorum düşüncem doğru mu yoksa servo bir sistem düşünmeye gerek var mı böyle bir makine için
şimdiden teşekkürler.


 
Mekaniği için Tavsiyeler:

1. Kremayer, Düz yerine Helis dişli kullanmak linearite problemlerini ortadan kaldırır.

2. Bu ebatlarda bir tezgah için en iyi Modül ölçüsü Modül 1.5 tir

3. Pinyon Dişli de 40mm çap seçildiğinde "hele" ince malzeme de kesecekseniz, tezgahınızın hızının 10metre/dak. çıkması gerekir, onun için 1/10 planet redüktör kullanmanız doğru olur

4. X ekseninde 2 motor ve Y ekseninde 1 Motor yeterlidir. (Nema 34)

5. Z ekseni Vidalı mil ile yapılır Burada vidalı mili 10mm hatve kullanabilirsiniz, Bu durumda 1/2.5 veya 1/3 Triger dişli oranlı bir mekanik yapmak hem Z motor montajını kolaylaştırır , size daha sonrası için flexibilite verir.

6. Arzu ederseniz Z eksende kullanacağınız Stepper Motoru Frenli tipte seçebilirsiniz. Bu tezgahı uzun süre kullanmadığınızda Z Eksenini aşağı doğru kaymaktan korur.

7. Y ekseninizin (köprü) ağırlığına göre NEMA 34 Stepper Motor yeterlidir (1/10 Planet redüktör kullandıldığında motor torkunun 10 kat artacağını göz önünde bulundurun).

8. Ayrıca Köprünün ağır olması "atalet" problemlerini (yani hızlanma, yavaşlama durma gibi) fazlalaştırarak bunları düzeltmenizde başınızı ağrıtır. Onun için köprü malzemenizi Alüminyum seçmenizi tavsiye ederim.

9. Elinzdeki sürücü yerine ayrı ayrı 4 Sürücü koymak daha doğru olacaktır. Bu sürücünüz Peak akımları destekleyemez.

Elektronik ve diğer tavsiyeler:

10. 4 Eksen veya A ekseni de kullanacaksanız 5 Eksen Ethernet Mach3 kartı seçmenizi tavsiye edrim.
USB kartlarda haberleşme hızından dolayı "response" süreleri uzun olabiliyor, bu da bir çok hataya yol açıyor.

11. X ekseninde 2 motor kullandığınızda tek eksen çıkışına 2 motor takmak yanlıştır. Motor sürücü opto coupler girişlerinde çok küçük "pulse" zaman kayması olabilir, bu uzun sürede eksenlerin paralelliğini bozar ve sistem sıkışır. bunun için Mach3 te "Slave" motor/eksen bağlantı şekli vardır.

12. Asıl önemlisi USB çevre Elektrik gürültsünden çok kolay etkileniyor,
Ethernet, yapısından dolayı bu tür (parazitik) gürültülrden etkilenmez, bilgisayardan Mach3 kartına, uzun data kablosu ile bağlanabilirsiniz.

13. Bütün eksenlere "proximity" sensör, yani, manyetik yaklaşım sensörü koymanız şarttır. Bu size her zaman, eksenlleri "Home" noktasında aldığınızda "Sıfırlamanızı" sağlar ve iş tekrarında, aynı yerden başlamanıza olanak tanır.

14. Sürekli yükseklik, Z ekseni kontrolü için iki yol var.

A) Voltaj kontrollü Z ekseni, Plasma jeneratörünün kesim voltajından yararlanır. Kesim hızı her değiştiğnde kesim voltajı değiştiğnden opertaörün veya programınızın bunu bilerek kompanse etmesi gereklidir. Ayrıca, Kesme Ucu yani Elektrot ve Nozzle aşınınca voltaj değişir bu da kompanse edilmesi gereken husustur.
Kullanması biraz zordur.
B) Kapasitif yükseklik sensörü ile kesim, operatörün sürekli izlemesine gerek yoktur. Lazer kesim tezgahlarında benzer sistem kullanılır. Sensör kısmında algılama halkası vardır, bu halkaya çapak yapışabilir, doğru kullanımla bunun önüne geçilebilir.
Kullanımı kolaydır
İki yolu da araştırın.

Kolay gelsin
 
Son düzenleme:
bence @AG Mehmet ustamızı, davet edip, bir kaç gün misafir edin, hatta çaktırmadan siparişleri atölyedeki yer durumuna göre sipariş verdirin. tabii ki yorgunluğunu giderin.
 
@AG Mehmet

Mehmet bey, konuyla alakalı olarak pekte tecrübeli olmadığım bir konu extradan sürücü olarak dm 556 gibi bir sürücü koyduk diyelim bunların ana step clock nereden geliyor Mach3 direkmen g code mi okuyor, yoksa g code ve step clock hız verisi byte olarak vs haberleşmeyle yollandıktan sonra clock yani pulse Mach 3 üzerinden mi oluşuyor, bu sürücülerde çok yüksek clock ihtiyacı var arduino ile benzer(ard + micro step driver) çalışma yaptığımda yüksek hızlara çıkamıyorum haliyle araya başka ürün koyuluyor desem millet nanoyla vs 3d printer koşturuyor kafam karıştı bendeki sürücü mü çok pulse istiyor
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Görsel 2023-05-28 saat 17.51.05.jpg
    594.9 KB · Görüntüleme: 6
"extradan sürücü olarak dm 556 gibi bir sürücü koyduk diyelim"
Uygundur

"bunların ana step clock nereden geliyor"
Evet Step ve Dir sinyalleri Mach3 ten geliyor. Mach3> Config> Motor Tuning menüsünden ayarlanıyor.

"Mach3 direkmen g code mi okuyor,"
Evet

"yoksa g code ve step clock hız verisi byte olarak vs haberleşmeyle yollandıktan sonra clock yani pulse Mach 3 üzerinden mi oluşuyor"
Bu da kısmen doğru, yani Mach3 sizin başta ayarladığınız Mach3> Config> Motor Tuning kısmından.

"bu sürücülerde çok yüksek clock ihtiyacı va"
Aslında 1/8 den fazla veya 1600 Pulse/devir den fazla pulse üretmeye kalkarsanız motor "step kaçırıyor" diye tabir ediliyor. Ancak motoru çok yavaş döndürecekseniz uygun.(Yani 3200 pulse/devir veya daha fazla.)

Step motorlarda ortalama 1000 devir en ideal tork/devir oranını yakalıyorsunuz, onun için bu tür hızlarda 1/8 veya 1600 pulse/devir den fazla yapmak her zaman dert çıkarıyor ayrıca çok yüksek frekans ile sürmek kablaj açısından ve bilgisayarın (veya Mach3 kartının hızından) dolayı doğru değil.

Step motoru yavaş çalıştırmaktansa paraya kıyıp planet tipi redüktörle yavaşlatmak dolayısı ile torku arttırmak en iyisi, bu sayede düşük motor "pulse" ı kullandığınızda, harekette hiç bir titreme olmaz.

"büyük ayarlarr arduino ile benzer(ard + micro step driver) çalışma yaptığımda yüksek hızlara çıkamıyorum haliyle araya başka ürün koyuluyor desem millet nanoyla vs 3d printer koşturuyor kafam karıştı bendeki sürücü mü çok pulse istiyor"
Siz de 1/8 veya daha yüksek hız isterseniz 1/4 yani 800 pulse/devir veya 1/2 yani 400 pulse/devir ayarlayabilirsiniz (dip switch üzerinden), o zaman motor çok hızlanır ama step sayısı küçük olduğu için biraz tittreme yapar.

Kolay gelsin
 
Son düzenleme:
tamamdır mehmet bey kafamda netleşmeye başladı bende diyorum ulan bunları nasıl sürüyorlar bu kadar hızlı arduino ile
teşekkürler.
driverin de driveri varmış kısa zamanda mach3 alıp kurcalamaya başlayacağım
 
bende yeni başladım nasıl bir yo izliyorsun bana biraz bigi verisen şu an ne aşamada proje
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…