Merhabalar.
Cevaplar için teşekkürler.
Makineyi tanıtmak adına; tezgahı bir senedir kullanmaktayım, mekanik hesaplamalarını ve gerilme analizlerini 800N/mm^2 özgül kesme kuvveti (duralumin ve altı) ve altı malzemeler için yapıp olabildiğince basit üretilecek şekilde tasarımı gerçekleştirip, sadece NC freze ve gerekli yerlerde(miller, vidalı miller) torna kullanarak gerçekleştirdim.
Bu arada yaptığım hesaplamalarda kritik yerlerde en düşük emniyet katsayısı 7 çıktı, invertor üzerinden yaptığım gerilme analizlerinde ard arda iterasyonlar ile minimum 8 değeri elde ettim, bu değerde makina emniyeti yönetmeliğine uygun değerler olduğu için tasarımı ergonomikleştirmeye hem çalışmadım hem de uğraşmadım. Çalışıyorsa değiştirme mottomdur.
Makine 400x400x100 işleme alanına sahip 10'luk, 15'lik ve 20'lik 6013 serisi alüminyum lama profiller şase için ve 7075 serisi 10mm'lik aluminyum levha tabla için kullanılarak üretildi.
Tezgah bileşenleri;
X ekseninde 20'lik alt destekli miller ve sfur 1605 bilyalı somun - vidalı mil 2.2N.m.lik step motorlar ile Y ve Z ekseni X ekseninden farklı olarak 16 lık alt destekli miller ile konumlandırılmış durumda, 0,75kW arel spindle,
Siemens v20 invertör, siemens sitop 24V 10A güç kaynağı ve TB67S109AFTG motor sürücüler bulunmakta.
Daha önce alüminyum, pirinç, bakır, kestamit, pleksiglass gibi malzemeleri doğru ilerleme ve kesme hızları ile düşük pasolar(1mm gibi gerçekten düşük pasolarla) ile uzun sürede de olsa hassas sayılabilecek bir biçimde işliyordum. Bugün delrin işlerken makine inanılmaz miktarda adım kaçırdı, önce normal gidiyordu sonra parçaya bir taraftan fazla dalıyor diğer taraftan havayı kesiyor, ilerleme hızını düşürdüm yine değişen bir şey olmadı. Bu arada 1,5 mm paso derinliği ve 1,5 mm step over yada yana kayma ile climb frezeleme ile işlem yapıldı, işleme hızı 200mm/min şeklindeydi. Delrin için katalogdaki değerlerinden 1,5 mm derinlik 1,5 mm yana kayma sonucu çıkan talaş kesiti için gerekli spindle gücünün 0,43 kW olduğunu hesapladım zaten spindleda kesme sırasında devrin değiştiğine dair bir ses değişimi de olmamakta o nedenle spindle motorun zorlandığını düşünmemekteyim.
Güç elektroniğinden anlamıyorum forumdan okuduklarım doğrultusunda step motorları yüksek tork oluşturacak olan bağlantı tipinde bağladım (seri yada paralel hangisi hangisi hatırlayamadığım için bu şekilde izah ettim kusura bakmayın) bu durumdan kaynaklı olabilir mi? Ayrıca bu şekilde kullanmam step motorlara zarar verir mi?
Üç sürücüyü de tek bir güç kaynağı ile beslemekteyim ve bu güç kaynağı 24V gerilim, 10A akım sağlayabiliyor bu sıkıntı yaratır mı?
not: Tezgahın renderlarını attım gerçeği hem boyasız hem de şu an ortalık çok dağınık biraz toparlayıp fotoları sonra atabilirim.
İyi günler.