Endüktif Yaklaşım/Mesafe Anahtarı/Sensörü (Inductive Proximity Switch) Kullanımı;
X,Y ve Z eksenlerime "ENDÜKTİF NPN YAKLAŞIM SENSÖRÜ LJ12A3-4-Z/BX" bağladım. Hem home hem de (aynı tarafta) limit anahtarı olarak kullanıyorum, sorunsuz çalışıyor.
youtube F7BjZElStfQ videyosunda anlatıldığı gibi, ilave olarak adaptörün - ucu ile input pin lerin - ucu da birbirine bağlı.
Bu anahtar NO olarak geçmesine rağmen NC olarak kullanıyorum(?). Konuya hakim olmasam da kullanmak isteyen arkadaşlar için bulduklarımı özetlemek istiyorum.
Aşağıdaki sayfada bir Çin firmasının yaklaşım anahtarları tablo halinde verilmiş.
https://opencircuit.nl/ProductInfo/1000064/LJ12A3.pdf
Daha sonra 15V adaptör ve sensörün toprak-çıkış (mavi-siyah) kabloları arasına 7 kΩ direnç bağlayınca sorunsuz çalıştı. NPN proximity sensör cisim uzakta iken yüksek volt, yaklaştığında ise düşük volt verdiği için Mach3 "Ports & Pins / input signals" de "Active Low" un seçili olması gerekiyor.
Yukarıdaki (#402) hatamı düzeltmek istiyorum. "Active Low" un seçili
olmaması gerekiyor, en azından bendeki çalışması böyle.
www.machsupport.com/forum/index.php?topic=26636.0 sayfasından;
Many ways to skin this puppy - but two are:
input pin ----------- NC switch --------------- ground (set pin Active HIGH)
or
input pin ----------- NO switch --------------- ground (set pin Active LOW)
NC (normally closed / kapalı devre) anahtar için "Active HIGH" ve
NO (normally open / açık devre) anahtar için "Active LOW" olması gerekiyor.
Kendi sensörümle denediğimde her iki türlü de çalıştı.
Güvenli olan NC - "Active HIGH", anahtar sisteminde bir sorun olduğunda anahtarı o anda kullanmıyor olsanız bile (örneğin anahtarın
Elektrik bağlantısı kesildiğinde) Mach3 hata veriyor, hemen farkına varabiliyorsunuz.
Benim sensörün algılama mesafesi 4 mm. Çin'den aldığım 4 mm den biraz fazla, TR'den aldığım ise 4 mm biraz az. Algılama mesafesi yaklaşan metale de bağlı. En iyi demir, paslanmaz çelik diye gidiyor. Alüminyumda %50 düşüyor (2 mm), bu nedenle küçük L paslanmaz parçalar kestim. Yaklaşım mesafesinin heaplanmasında baz aldıkları metalin ölçüleri 15x15x1 mm (bu anahtar için).
Bu sensör TR'de 17.5 TL ye var yurt dışında ise 2-3$.
Makinada bir terslik sonucu eksenlerin çarpmasını engellemek için silindirik 15-20 mm çap ve 15-20 mm uzunlukta kauçuk (sanırım suni, neopren) takoz kullandım. Neopren olduğu için kesilerek uzunluğu da ayarlanabilir. Takozlar çok çeşitli olsa da küçük tipleri daha az bulunuyor. Somunlu ve civatalı tipleri var, tanesi 3-4 TL kadar. Proximity anahtarın devreye girmesi gereken mesafeye takozun ucu gelecek şekilde yerleştirilirse, 4 mm kadar bir mesafe yaklaşım sensörünü de korumak için faydalı olacaktır. Eksenlerin diğer taraflarına da sadece takoz (sensör yok) koydum, özellikle acemilikte gerekli gibi.