m_senturk
Üye
Evet yan destekler ince onları kalınlaştır en az üst kısımların kalınlığında olsun,
hesaplamaları yaptın mı, ağırlık merkezin geride gibi gözüküyo, yan desteklerin altındaki lineer rulmanların orta noktasına denk getirmeye çalış ağırlık merkezini, spindle'ın ağırlığını da hesaba katarak.
Z ekseninin esnememesi için o parçayı alüminyum lama dan yap.
Bana kalırsa 4 eksen CNC için bu tasarım uygun değil çünkü 4 eksenler büyük Z ekseni hareketi istiyor. Köprü tipi yerine H tipi (solsylva design) tasarımlar daha uygun ve rijit olur.
Gerçi sadece 4 eksen çalışacaksan ve frezeleme yapmayacaksan çok fazla moment binmez eksenlere ama frezeleme de yapacaksan tasarımı değiştir derim.
Benim forum'a 3 tane ücretsiz model koymuştum elimde H tipi modeller de var onları da koyucam bugün yarın biraz yoğunum bu aralar.
kesme kuvvetini buldum sonra spindle ve eksen motor güclerini buldum diger hesaplara başlayamadım. agırlık merkezine dikkat etmedim hiç, aslında biraz şekillensin sonra oynama yapıp düzeltirim diye çizdim, ölçüler illaki değişiklik gösterecek, sizlerinde yardımı ile güzek bi tasarım cıkacak inşallah.
yan desdekleri dediginiz gibi yapınca işleme alanı cok daralıyor. başka bir cözüm bulmak gerekir.
surekli 4 eksen çalışmıcam, sanırım 4 eksen olması başıma bela olacak gibi görünüyor
H tipi mantıklı ama mdf den yapmak biraz olanaksız gibi. diger türlüsü maliyeti aşar.
iyi olsun diye uğraşıyorum aslında ama maliyetide gözetmem gerek. 4 eksenden vazmı geçsem bilemedim şimdi.