İşleyeceğim malzeme olarak PCB kazıma ve ufak reklam işleri pleksi kesim ahşap kesim olabilir mesela.
Boyut olarak odam için yapacağım bu yüzden şimdi maliyetli kaliteli parça kullanacak olursam Kesim alanı olarak 50cmx 100,110 cm civarı olacak ama uygun malzeme ile sistem dizersem 40x60 50x50 vb gibi düşünüyorum.
Serkan selam,
Konuyu inceledim ama şu yukarıda dediğin şeyi anlamadım kaliteli malzemeden yaparsan 50x100, uygun fiyatlı malzemeden yaparsan 50x50 neden ters orantı ?
Arkadaşlar zaten gerekeni söylemiş benim çok fazla birşey söylememe gerek yok.
ASenyurt arkadaşımız paslanmaz çelik gijon ve delrin somun kullanarak gayet güzel bir sistem çıkardı ortaya, maliyeti düşük ve seni idare edebilecek bir sistem olabilir.
Ama bana da sorarsan ben biraz daha para biriktirip vidalı mil ve bilyalı somun kullan derim.
öğrencisin ve paran kısıtlı bu nedenle bence yapacağın CNC tezgahının işleme boyutlarını küçültüp kullanacağın malzeme kalitesini artır derim. ana amacın PCB işlemekse ne gerek var 1 metre y eksenine.
aynı zamanda reklam işleri yapıcam diyosan misal bi harf kesiceksin harfin uzunluğu 1 metre mi olacak.
Dediğim gibi sana gereken maksimum işleme alanı büyüklüğünü hesab et. 30cmx30cm işleme kapasiteli ve kaliteli malzemeden yapılmış bir CNC Router ile 100x50 cm işleme kapasiteli ucuz malzemeden yapılmış router arasında en fazla 100 lira oynar maliyet olarak.
sonuçta ikisinde de aynı motoru aynı eksen kontrol kartını kullanacaksın.
Lineer hareket için indüksiyonlu mil ve lineer arabalardan mı kullanacaksın yoksa daha farklı birşey mi istiyorsun.
Lineer yataklanma ve tahrik sistemi, en ucuzuna kaçmaman gereken başlıca 2 sistem.
L alüminyum profil demişsin,
yapılır yapılmaz değil, örnekleri var ama o örneklerde şöyle bir dizayn boşluğu var üzerinde kullanacağın paten rulmanlarının boşluğunu alamıyorsun. bu boşluğu almak için farklı bir sistem daha yapman ve bu rulmanlara set-screw'lar entegre etmen gerekiyor.
bunu da yaptın diyelim. artık sisteminin boşluk oranı bu set-screw (ayar-vidaları) na bağlı. bu ayar vidalarının her birinin azıcık bollaşması sisteminin doğrusal düzgünlüğünü etkiliyor. bunun üstesinden gelmek için ise hem kolayca ayarlanabilen hemde bollaşmayı engelleyen başka bi sistem yapman gerek
Yani liste uzadıkça uzayıp her gün var olan problemlerin üstesinden gelmek için farklı alternatifler üretmeye ve 3 orya 5 buraya ekstra masraflar yapmaya ve yavaş yavaş saçlarını yolmaya başlıyorsun.
Bu nedenle CNC yapımı başlığında lineer hareket bölümünde amerikayı tekrar keşfetmeye gerek yok diyip direk kısa kestim.
Bu yukarda saydıklarım diğer bölümler için de geçerli. Uygun fiyatlı ve alternatif yöntemler kullanılarak yapılan bir sistemin uzun vadede çıkaracağı maddi ve manevi sıkıntılarla bir kere 3-5 fazla verip yapacağın ve uzun yıllar bi daha dokunmayacağın sistemi artı ve eksileriyle otur düşün ona göre karar ver.
Sevgiler