m.yildizili
Üye
Bu hususla ilgili bir okul hatıramı anlatayım . Okulda mikroişlemci dersinde trafik sinyalizasyon devresi yapmıştım . O zaman bilgisayar kullanımı da , kullanmasını bilende pek yaygın değildi . EML deki bilgilerime dayanarak biraz da gözlem yeteneğimin iyi olması sonucu ben bu devreyi çift katlı bakır plaketle yaparım dedim . Baya bir düşüne taşına sadece cetvel ve aydınger le baskı devrenin nasıl olması gerektiğini iki katlı olarak tasarladım . Hiç bir atlama köprüsü de kullanmadan çift katlı devreyi de gayet güzel yaptım . Hoca verdiği normal notun 10 puan üstünü vermiş , baya da bir şaşmıştı .Devre güzel olmuş eline sağlık. Şöyle söyleyim gnd yi bakıra yaymak mantıklı bir iştir. Hem bağlantı kolaylığı sağlar hemde emi yi engeller ama aynı şeyi 5v için söyleyemem. Profesyonel pcb lerde power katı ara katmanda oluyor yüzeyde 5v olmuyor bunun sebebi sanırım herhangi bir kısa devre oluşmasını engellemek. Diğer bir kural ise 220 volt taşıyan yollar genelde pcb o kısımdan yarılarak tamamen ızaklaşıtırılıyor. Şarj cihazlarının içine bakarsan bunu net görürsün. Senin yapacağın en mantıklı şey bir yüzeyi tamamen gnd ye yaymak, diğer voltaj yollarının hepsini diğer yüzeyden götürmek böylelikle kısa devre ihtimali azalmış olur.
Değerli cevaplarınız için teşekkürler, amatör çalışmam ama umarım C++ dili ile devre işini de çözersem iyi şeyler ortaya çıkacak. Birde bu gürültü azaltmak için 22pf 33uf 47uf kondansatörler kullanıyorlar bunlar neye göre nasıl tabiki, illaki, her zaman hesaplamaları var ama sanki bana bunun birde standardı varmış gibi geliyor. birde bu gürültü azaltma olayında bobin şart mı ?Devre güzel olmuş eline sağlık. Şöyle söyleyim gnd yi bakıra yaymak mantıklı bir iştir. Hem bağlantı kolaylığı sağlar hemde emi yi engeller ama aynı şeyi 5v için söyleyemem. Profesyonel pcb lerde power katı ara katmanda oluyor yüzeyde 5v olmuyor bunun sebebi sanırım herhangi bir kısa devre oluşmasını engellemek. Diğer bir kural ise 220 volt taşıyan yollar genelde pcb o kısımdan yarılarak tamamen ızaklaşıtırılıyor. Şarj cihazlarının içine bakarsan bunu net görürsün. Senin yapacağın en mantıklı şey bir yüzeyi tamamen gnd ye yaymak, diğer voltaj yollarının hepsini diğer yüzeyden götürmek böylelikle kısa devre ihtimali azalmış olur.