COS Fİ YÜKÜN BİR KARAKTERİSTİĞİDİR
Bir enerji kaynağına bağlı yüklerin 3 tür karakteristiği olabilir. Rezistif ( omik ), endüktif ve kapasitif. Endükdif ve kapasitif olmayan yükler ( örneğin rezistanslı ısıtıcılar ) saf ( pure ) omik olup çektikleri akım ve üzerilerindeki gerilimler arasında bir faz farkı yoktur. Faz farkı zaman farkıdır. Bir sinyal analizöründe yükün akımını ve gerilimini izlersen ve örneğin bu sinyallerin tepe noktalarını referans alırsan zaman ekseninde aralarındaki bu zaman farkını bariz görebilirsin. Fakat pratikte yüklerin çoğu pure rezistif değildir. Rezistif-endüktif, rezistif-kapasitif, veya 3 ünün kombinasyonu olan rezistif-endüktif-kapasitif olabilir. Dolayısı ile yükün kümülatif güç faktörü ( yani diğer adıyla cosFi ) 1 olmaz. Cos Fi= Cos ( akım<wt>-gerilim<wt> ).
Buradaki wt zaman eksenindeki değerdir.
Buradaka terminolojiler için devre analizini araştırabilirsin veya trigonometriden faydalanabilirsin.
Cos Fi nin 1 e yakın olması yani yükünüzün rezistif özellik göstermesi istenir. Rezistif yükler aktif güç harcarlar. Aktif güç iş yapan güçtür. Bunun dışındaki ihtimallerde reaktif güçte vardır. Reaktif güç iş yapmayan güçtür, dolayısıyla arzu edilmez. Reaktif güç harcamalarınızdan dolayı faturalarınız kabarır.
Bunun için bir örnek vermek isterim. Bir işyerinde çalışmayan, firmaya bir katkısı olmayan eleman patron tarafından arzu edilmez. İş yapmamasına rağmen patron onun için harcama yapar.
iyi günler