CosQ Nedir? Ayarı Nasıl Yapılır?

halkom

Üye
Katılım
25 Eki 2008
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
40
cosQ nedir ayarı nasıl yapılır.caosQ üretim kaynağındamı? dağıtım trafo merkezindemi ? yapılır.özel trafolu veya trafosuz işyerlerinin cosQ ayarı nasıl yapılır ve ayrlanır.örneğin bir ildeki cosQ ayarı nerde yapılıyor.neye göre belirleniyor.bu konu hakında bilgi ve dökümanları olan arkadaşlar paylaşırlarsa memnun olurum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
CosQ akım ile gerilim arasındaki açının cosinüsüdür
omik yüklerde CosQ 1 dir
endüktif yüklerde ve kapasitif yüklerde 1 den küçüktür
endüktif ve kapasitif yüklerde CosQ değeri birbirinin zıt yönündedir


endüktif (bobinli) ve kapasitif (kondansatörlü) yükler aynı devrede bağlı olduklarında birbirlerinin etkilerini yok ederler ve omik yükler gibi CosQ değeri 1 e yaklaşır bu işleme kompanzasyon denir. Gücü 50 KW üzerinde olan abonelere şarttır.

Abene tesisin içerisinde bir kompanzasyon panosu hazır eder. Devreye endüktif (bobinli ) yükler girdikçe, bu panonun içerisindeki reaktif güç kontrol rölesi otomatik olarak devreye kondansatörleri alır .
Böylece birbirlerinin etkilerinin nötrleşmesine ve CosQ nin 1 e yaklaşmasına yardımcı olur.
 
COS Fİ YÜKÜN BİR KARAKTERİSTİĞİDİR

Bir enerji kaynağına bağlı yüklerin 3 tür karakteristiği olabilir. Rezistif ( omik ), endüktif ve kapasitif. Endükdif ve kapasitif olmayan yükler ( örneğin rezistanslı ısıtıcılar ) saf ( pure ) omik olup çektikleri akım ve üzerilerindeki gerilimler arasında bir faz farkı yoktur. Faz farkı zaman farkıdır. Bir sinyal analizöründe yükün akımını ve gerilimini izlersen ve örneğin bu sinyallerin tepe noktalarını referans alırsan zaman ekseninde aralarındaki bu zaman farkını bariz görebilirsin. Fakat pratikte yüklerin çoğu pure rezistif değildir. Rezistif-endüktif, rezistif-kapasitif, veya 3 ünün kombinasyonu olan rezistif-endüktif-kapasitif olabilir. Dolayısı ile yükün kümülatif güç faktörü ( yani diğer adıyla cosFi ) 1 olmaz. Cos Fi= Cos ( akım<wt>-gerilim<wt> ).
Buradaki wt zaman eksenindeki değerdir.
Buradaka terminolojiler için devre analizini araştırabilirsin veya trigonometriden faydalanabilirsin.

Cos Fi nin 1 e yakın olması yani yükünüzün rezistif özellik göstermesi istenir. Rezistif yükler aktif güç harcarlar. Aktif güç iş yapan güçtür. Bunun dışındaki ihtimallerde reaktif güçte vardır. Reaktif güç iş yapmayan güçtür, dolayısıyla arzu edilmez. Reaktif güç harcamalarınızdan dolayı faturalarınız kabarır.

Bunun için bir örnek vermek isterim. Bir işyerinde çalışmayan, firmaya bir katkısı olmayan eleman patron tarafından arzu edilmez. İş yapmamasına rağmen patron onun için harcama yapar.

iyi günler
 
RGKR- reaktif güç kontrol rölesi cosfi yi belli bir sınırda tutmak için kullanılır. Nette de bağlantı şemaları mevcut. Taratırsanız size faydası olabilir.

megep sitesinde de kompanzasyon ile ilgili modüller var.
 
kısaca COSİNÜS Fİ gerilimle akım arasındaki açıdır. bu değeri 1 e yakın tutmak en iyi ayardır. omik yükler için devreye kondansatör alınarak yapılır. en iyi çözüm reaktif güç kontrol rölesi kullanarak merkezi yapılan sistemdir. tabi güçleriniz dengeli olursa verim artar.
 
Sn scorpion eyes'in yorumuna bir ekleme yapayım.

Kurulu gücü :15kw Talep Gücü:9kw'ı geçen tesislerde kompanzasyon mecburidir.(a.v.m, fabrika, işyeri vs.)
 
arkadaşlar hepinze teşekkür ediyorum bilgiler çok işime yarıyor serbest uygulamacıyım elektroteknik
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,087
Kullanıcılar
452,404
Son üye
kartal_157925

Yeni konular

Geri
Üst