düşük güçlü Ac motor akımının ölçülmesi

zenze

Üye
Katılım
2 Eyl 2007
Mesajlar
254
Puanları
1
Yaş
40
Bir süredir 0,5 -2 a arası akım çeken ac motorların akımlarını en ucuz nasıl ölçebileceğimi araştırıyorum. Birinci yöntem akım sensörü kullanmak yanlız fiyat olarak 25-30 tl civarı, ikinci olarak akım trafosu kullanmak bu kadar düşük akım için bu trafolardan bulmak sıkıntı iken fiyat olarak da sensörlerden ucuz değil. Şönt direnç tabir edilen yöntem ise elektronik kısmı yalıtmak mümkün olmadığı için sıcak bakmıyorum.

Şöyle bir düşüncem var bu konudaki fikirlerinizi öğrenmek isterim. 0,1 yada 0.2 ohm bir dirençle devreyi söntlemek ve direnç üzerindeki gerilimi bir gerilim trafosuyla yükseltmek. Sekonder kısmı doğrultulup elektronik kata gideceği için çekilecek akım çok küçük olacaktır belki bir kaç mili amper.Kullanılabilecek trafo ise bulunabilecek/sardırılabilecek en küçük güçlü trafo olabilir bu da maliyeti çok düşürecektir. Bu şekilde uygun fiyatlı ve 220 v ac den yalıtılmış bir akımla orantılı bir gerilim elde edebiliriz. Gerekirse gerilim akım oranındaki nonlineeriteyi yazılımla halledebiliriz.
Çekilen akım 1 A olduğunda direnç üzerine düşecek gerilim 0,2 ohm için 0,2 volt 10/1 trafo çıkışı yaklaşık 2 volt ( trafo kayıplarının çıkış gerilimine etkisi ?)
1 v doğrultucuda düşer C yükseltir yaklaşık 1,4 volt. Kullanılacak direncin gücü 1/4 (watt min) Çok güçlü direnç kullanılmadığı için direnç fiyatı da uygun.

Bu kadar düşük primer gerilimi için trafo ne tepki verir bilemiyorum. Bu konuda bilgi ve fikirlerinizi paylaşırsanız faydalı olur diye düşünüyorum
 
yanlış hatırlamıyorsam bu dediğini siemens bazı modellerinde yapıyor. ama trafo kullanmaya gerek yok bence .o kanaldan çekilen akım miktarı değiştikçe direncin üzerine düşen gerilim de değişir. kullanacağın düşük omaj ve wattlı olan direncinin üzerine düşen gerilimden yola çıkarak çekilen akımı hesaplayan bi devre ( işlemciyle) yapılabilir.
 
Yukarıda belirtmiştim aslında. Sadece direç kullanımın da devreyi ac den yalıtamıyoruz.
 
bence kullanacağın trafoyu kaç watt olarak düşünüyorsun?
 
Araştırıken lineer optolara bakmış fakat şimdi hatırlayamadığım bir nedenle vaz geçmiştim hatırlattığın iyi oldu tekrar bakacağım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…