merhaba, bir kaç mini güneş panelinden elde ettiğim enerjiyle lityum pil şarj etmeye çalışıyorum. şarj devresinin ihtiyaç duyduğu voltaj 5v. paneller güneşi görüş açısına göre farklı degerlerde elektirik veriyor. geniş aralıklı bir voltaj regülatörüyle 5v üzeri gerilimi 5v 'a sabitleyebiliyorum. fakat panellerden gelen gerilim 5v altı oldugunda regülatör voltajıda düşüyor. yapmak istedigim, belirledigim voltajı sabit tutmak. bu baglamda voltaj 5 voltun altına düştügünde devreyi kesecek bir elemana ihtiyacım var. piyasada bu işi yapan bir komponent var mı bilmiyorum.bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum . teşekkürler.
uygun akım ve gerilim degerine sahip zener bulamadım. 4 volt 1a veya 500ma gibi degerlerde zener diyot var mıdır ? zener diyotlarda genelde akım degeri çok düşük. benim şarj devrem için en azından 500ma akım akıtabilecek bir diyot olmalı. sanırım 4 voltluk bir kırılma voltajı bu iş için uygun olurdu
LM2931 ve gerekirse seri transistörle akım arttırabilirsin veya direk araç cep şarjı kullan 12-24v aralığında giriş mümkün ve yeni 1A olanlarından almana gerek yok eskiler 5v 500mA çıkış veriyor fiyatı da ucuz 5-10tl.
LM2931 ve gerekirse seri transistörle akım arttırabilirsin veya direk araç cep şarjı kullan 12-24v aralığında giriş mümkün ve yeni 1A olanlarından almana gerek yok eskiler 5v 500mA çıkış veriyor fiyatı da ucuz 5-10tl.
ben yüksek voltajı regülatörle 5 volta sabitledim zaten, benim için sorun düşük voltaj. bahsettiginiz gibi düşük voltajı yükseltecek boost converter devreleri denedim bunlar ciddi bir şekilde akım kaybına neden oldugu gibi sabit bir voltajda, sadece sabit bir çıkış veriyorlar, maalesef giriş voltajı sabit degil bu nedenle yükseltici devreler işime yaramıyor. benim ihtiyacım olan belirledigim voltajdan aşagısını reddetmek. cevabınız için teşekkür ediyorum