D-Smart Sunny İçin Yardım İstiyorum Lütfen

ecelik06

Üye
Merhaba,

Bende 2007 aktivasyonlu D-smart Sunny cihaz var. Bundan 1 kaç ay önce kendi kendine birden kapanma sonra sanki fişten çekmişsin gibi açılma. Bazen kanal bilgisi gelmeme. Bazen kart hatası filan veriyordu. Fişi takıp çıkartıyordum düzeliyordu yada kartı çıkartıp silip takıyordum düzeliyordu.

Ama bu sabah hiç açılmaz oldu. Fiştek çekip takıyorum gene hiç bir şey yok. 3 ledde yanmıyor artık. Öldü sanırım. İçinide açtım kondansatörlere baktım hiç birisi şişmemiş.

Ne önerirsiniz?

Merhaba.Devrenin 220 vac giriş kısmında mutlaka bir cam sigortanın yer olması da gerekir.Bu sigorta mevcut soketteki yerinden gevşemiş (Siz kart temizliğini de yaparken) veya oluşan pik akımlarla içten yanıp kopmuş da olabilir.Gevşemişse çıkarıp yeniden yerine takmanızla da düzelir,ancak atmışsa (Ac-dc doğrultmadan sonraki rezervuar görevi olan bu elektrolitik kondansatör içten kısa devre olmuşsa veya devredeki diğer yarıiletkenlerden birisi kısa devre olmuşsa) ayni amper değerinde (Üzerinde yazılı) olanını satın alıp yerine takmanız da mutlaka gereklidir.

Elektrolitik olan kondansatörler dıştan bir şişme yapmadan içten de bir kısa devre olmuş olabilir.Avometre ile öncelikle de bunları tek tek omaj kontrolüne tabi tutun.Ölçümde avometre ile küçük ve zayıf akımla şarj olurken önce düşük omajlar okunup şarj tam olduktan sonra omaj okunmaması lazımdır.(Sağlam olanlarında) Var olan tüm kutupsuz kondansatörlerde de sıfır omaj (Bir kısa devre durumunun) hiç görülmemesi lazımdır.Öncelikle bunları inceleyerek bizlere de bildirin.

Bir de smps'li olan bu besleme devresi D-smart Sunny cihazının ana kartındaki muhtemel bir kısa devrede kendini tam korumaya almış da (Besleme akımını keserek) olabilir.(Ledlerin yanmaması gibi) Bu nedenle ilk önce smps'li besleme devresi ile ana kart arasındaki irtibatı olan geçme fişini çıkarıp 220 vac fişine öyle takın.Ledler yine yanmıyorsa arıza smps'li besleme devresinin tam da kendisindedir.Ledler bu durumda yanıyorsa arıza anakarttadır,buradaki elemanlar üzerinde durulması da gerekecektir.Besleme devresindeki sigorta,kondansatör ve diğer tüm elemanların omaj ölçümünü bu tespitten sonra yapın.Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Ben bir adım adım deneyim bakalım. Çok teşekkür ederim.

Hocam üzerindeki çıkışları ölçtüm 12 volt doğru 3.3 voltta doğru fakat 6 volt yerine 6.8 volt görmekteyim voltajın 0.8 farkı yüzündenmi böyle yapıyor olabilir.

Bir ara sadece mail ışığı yanıp yanıp sönüyordu. Ama sonra onuda yapmaz oldu. Acaba anakartta sorun olabilirmi? :(

Bakın,smps besleme devresinde tam 6 voltun çıktığı yerdeki regüle entegresinde bir sorun da olabilir,anakart da söylediğiniz gibi net 6 volt dc.'yi tam toleranssız olarak alacak şekliyle de çalışıyorsa (Bunu tam bilmek de gerekli) o zaman anakarttaki bu çalışmada 0.8 voltluk bu dc. farka karşı bir tolerans da bulunmuyorsa söylediğiniz sorunlar oluşmuş da olabilir.Anakartın besleme çıkışlarındaki bu dc. voltaj değerlerinde çok fazla değer oynaması olmaması da gerekli diye düşünüyorum.Ama sadece bir varsayım benimkisi,çok kesin olarak söyleyemiyorum bunu. Kolay gelsin.

Allahın işimidir bilmem ama hiç sorunsuz şu anda çalışıyor. :) Ne yaptım, hiç bir şey. Yani sorun ne bilmiyorum ama kesin gene aynısı yarın bir gün olacak yani.
Bende http://www.merterelektronik.com/D-Smart-Kucuk-Kasa-Receiver-Besleme,PR-26607.html bunu buldum cihazımın içindekinin aynısı. Satın aldım gelsin onu takacağım inşallah.
Durum hakkında bilgilendireceğim.
Bu arada 0.8 volt fark yükte yok. Yani besleme devresi anakarta bağlı iken 6v. bağlı değil iken 6.8 veya 6.9v. enteresan bir durum bakalım ne olacak.
Çok teşekür ederim.

O zaman bu besleme devresinde bir arıza yok denebilir,ama yedek olarak devreyi istemeniz de iyi olmuş,elinizin altında bir tane de bulunsun.

En baştaki mesajınızı tekrar okuyup "kartı silip yerine takınca" düzeliyor şeklindeki ifadenizden geçme soketin altındaki lehim (kıl) çatlakları gözle görülmeyen şekilde de oluşmuş,siz silme sırasında bu bağlantıyı aktif hale de getirmiş olabirsiniz diye de düşündüm.Elinize bir büyüteç alıp anakartın bu geçme fişinin geçtiği soket bağlantısının pcb altında kalan bu soket lehim bağlantılarına göz atmanız belki en doğrusu da olabilir.Bir çatlak görünüp lehimin yenilenmesi gerekirse de dikkatlice yaparsınız ve bu çalışmama durumu yani kesiklik de bir daha olmaz böylece,tam ortadan da kalkabilir.(Bu da başka bir varsayımımdır.) Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
130,063
Kullanıcılar
453,044
Son üye
alicigdem

Yeni konular

Geri