Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
merhaba arkadaşlar.3 fazlı 34.5/0.4kv 100kva gücündeki bir transformatörün primer ve sekonder sargılarının sarılışı ve bağlantı grubu hakkında bilgi verebilirmisiniz.
TEDAŞ standartlarına göre 34,5-0,4 kV 100 kVA trafonun bağlantı grubu Yzn11 olmalı yıldız zigzag olmasının faydalarını aşağıdaki yazıdan bakabilirsin.
100 kVA 33-0,4 kV trafoların sekonder sargısında kağıt izoleli yassı bakır yada yassı alüminyum tel kullanılır. Trafonun gücüne göre ilk başta sekonder sipir sayısı belirlenir.Belirlenen sipir sayısına göre bobinin 1 katında olması gereken sipir adeti belirlenir genelde sekonderde kat sayısı 2 veya 4 tür.bu katlara sipir sayılarının eşit miktarda dağıtılır sekonder sarıımı bittikten sonra.Primer sarımına başlanır.Sekonder sipir sayımız belliydi buna göre primer sipirini buluruz. primer sargısında aynı mantık vardır bulunan sipire göre 1 katta olması gereken sipir sayısı belirlenir.Fakat 100 kVA 33-0,4 kV trafoların primer sargısında emaye bakır yada emaye alüminyum tel kullanılır. Primerde bu şekilde sarılmış olur.
*dip not=her kat arasında izolasyon için izole kağıt kullanılır, bobinlerin soğuması için aralara soğutma kanalıda konulur.100 kVA trafolarda sogutma kanalları sekonderde 1 adet primerde 1 adet yeterlidir.
2.7 Zigzag /Yıldız
Şekil 2.7 Zigzag / Yıldız
2.7.1 Faydaları
Primerin nötrü topraklamaya, sekonderin nötrü hem topraklamaya hem de dengeli veya dengesiz dört iletkenli yükleri beslemeye uygundur.
Üçüncü harmonikler primer sargıyı oluşturan zigzag bağlantıları içinde kaybolur.
İki taraftaki sargılarda mekanik açıdan yıldız / yıldız bağlamadaki kadar sağlamdır.
2.7.2 Sakıncaları
Genel
Primer sargıdaki %15 1/2 artışa bağlı olarak yalıtım malzemesi de artar. Boyutlar büyür ve maliyet artar.
Sarım sorunu yüzünden zigzag bağlanmanın küçük güçlerde alçak gerilimde çalışmaya uygun olması trafonun küçük güçlerde indirici olarak kullanılmasını engeller.
Üç fazlı çekirdek tipi tr. (3)
Bu tip transformatörlerde üçüncül harmonik gerilimi temel bileşenin küçük bir yüzdesini geçemez.
Üç fazlı mantel tipi tr. (3)
Sekonderde büyük akı yoğunluklarında temel bileşenin %30 60' ı kadar üçüncü harmonik gerilimi oluşabilir. Nötr noktası izole iken çekirdek tipine göre daha çok zorlanır. Primerde aynı seviyede üçüncü harmonik gerilimleri mevcuttur ve harmonik gerilimleri faz-nötr ve faz arasında gözükmemesine rağmen bobin yalıtımı üzerindeki zorlanma artar.
Üç tane bir fazlı çekirdek veya mantel tipi tr. gr.
Üç fazlı mantel ile aynıdır.
2.7.3 Kullanım alanları
Bu bağlama yıldız / üçgen veya üçgen / yıldız'ı yedeklemek için geliştirilmiştir. Dengesiz yükleri beslerken ve üçüncü harmonikleri elerken yıldız bağlantıya güç kazandırmak için yapılmıştır. Zigzag- yıldız bağlantı, yıldız sargıda üçüncü harmonik gerilimlerini yok etmek dışındaki amaçlarına ulaşmıştır.
Yıldız bağlantının nötr noktasının her zaman topraklanmak istenmediği ve yıldız sargının yüksek gerilime yerleştirilmesi gerektiği göz önüne alınırsa, zigzag / yıldız bağlantı, yıldız / üçgen ve üçgen / yıldız'a ihtiyaç olan yerlerde kullanılır. 2.8 Yıldız / Zigzag
Şekil 2.8 Yıldız / Zigzag
Faydaları, sakıncaları ve kullanım alanları
Zigzag / yıldız'ın tam tersi ve çok benzeri olduğundan, önceki için söylenilenler bunun içinde geçerlidir. Sadece primer ve sekonder bağlantılar yer değiştirmiştir. Yıldız / zigzag bağlantı, küçük güçlü indirici trafolarda ve üçgen bağlantının mekanik kararlılık gösteremeyeceği kadar yüksek primer gerilimlerinde, üçgen / yıldız'a tercih edilir. Zigzag / yıldız'a göre izin verilen dengesiz yükleme oranı daha fazladır.