Galvanik Pil: İki ya da daha fazla farklı metal veya bunların alaşımları (bakır, demir, alüminyum, vb.) birbirine temas edecek şekilde kullanıldığında "
galvanik pil" etkisi mutlaka oluşur. Bu çok farklı metal ve alaşımları zaten elektrolit olarak asitli su veya kalitesiz suyun pompalanması esnasında bu farklı metaller ve alaşımları arasında geçen volt etkisiyle aşınıp erimeleri yani korozyona uğramaları hızlanarak çok kolaylaşmış olur. Bu galvanik etki kimyada "katalizör etkisi" de denilen hızlandırıcı bir etkiyi bu koşullarda yapabilmiş olur. Tek başına asitli su dalgıç pompanızın plastik kısmında monteli bir pul, somuna çok fazla aşındırma etkisi yapmaz, nitekim bunun öyle olduğunu zaten kendiniz görmüşsünüz. Aşındırıcı suyun salt aşındırıcı etkisinin galvanik etkiyle, bu metaller arasından akan
Elektrik akımıyla hızlandırılmış, kimyasal reaksiyonla erimeyi daha hızlandırılmış şeklinde bu olay görünüyor. Nitekim plastik aksamın dışında döküm kısmında takılan pul, somun, vb. makina bağlantı elemanları kolayca korozyona uğrayıp erimiştir.
Çözüm olarak bu erimeleri iyice azaltabilmek için; pompa döküm metalinden, alaşımından pul, somun, cıvata, vb. direk temasla bağlanan bu bağlantı elemanlarını dalgıç pompanın bu kendi malzemesi ile ayni olarak seçerseniz galvanik reaksiyonla elektrik volt farkı (galvanik pil etkisi) oluşmayacaktır, sadece aşındırıcı, asidik sıvıların yüzeysel eritme etkisine dalgıç pompaya monte edilen bu bağlantı elemanları böylece maruz kalabileceklerdir. Bazı üyelerimiz pil etkisinden, katodik korumaya kadar yüzeysel olarak değinmişler, çok sağ olsunlar, bu yaklaşımları çok doğrudur, ancak çok net olarak bu konuya girip detaylandırmadıklarından konu biraz askıda kalmıştır.
Katodik Koruma : Katodik koruma konusu ise çok daha ayrı konudur. Örneğin, siz kurban elektrot olarak seçtiğiniz ve erimesini göze aldığınız (gözden çıkarılacak olan) bir metali, erimesini hiç istemediğiniz gemi dış metal gövdesine, su kazanlarının içi, vb. noktalara galvanik pil oluşturacak şekliyle (çinko, mağnezyum metali külçeleri gibi) asıp kaynatarak galvanik pili bu yolla suni olarak aslında siz oluşturuyorsunuz. Galvanik pille oluşan bu elektrik akımı ise, sizin sadece kurban elektrot olarak seçtiğiniz bu metali (çinko veya mağnezyumu) zamanla eritiyor, tam eridiğinde yenisinin konması gerekiyor, ama asıl korunması istenen metal yüzeyler (gemi dış metal gövdesi, kalorifer su kazanlarının içi, vb.) aşınmamış ve erimeden sağlam kalmış oluyor. Kolay gelsin.