üniversite'de güç elektroniği dersinde aldığım "Dc akım trafoları hakkında bilgi" konusunda bilgi istiyorum. araştırmama rağmen yazılabilecek bi döküman bulamadım. iyi forumlar..
Selamun Aleyküm
Sayın Sec0123 doğru akımın trafolarda kullanılmadığını trafoları yaktığını biliriz. Sizin bahsettiğiniz doğru akım trafolarında matık nedir bilginiz var mı?
Doğru akımı alternatif akıma çeviren devreleri biliyorsunuzdur.Doğru akım ilkin alternatif akıma sonra trafoya sonra da köprü diyot ile çıkışa iletilebilir. DC.DC konvertörlerden de bahsdilmekte; linklerde verdim. Tabi aklıma gelen; DC akım her ne kadar trafoda alternatif akım gibi kullanılamasa da siz bahsedince altneratif akım yerine doğru akım kullanıldığında çalışması belenen bir trafo için nüvede değişken bir etkinin olması yani farklı özellikte bir nüve(rezonans vb haller) aklıma geldi ki sonradan linkte de düşündüğüm rezonans ismi geçmekte, bir de doğru akımın flipflop gibi devamlı aç.kapa bağlantılı olmasını düşndüm. Aç kapa durumları akım ve dolayısıyla manyetik alan değişimi olduğundan çıkış üretecektir. Alternatif olması beklenen çıkış da köprü diyot ile tam doğrultulup yine doğru akım alınması düşünülebilir. IEEE Xplore - Abstract Page DC/ DC Konvertörler
Başarılar dileriz.
İlk olarak olamaz transformatör mantığına ters yada dalgalı goğru akımdır falan diye düşünürüz. Ancak doğru akım ölçen pens ampermetre diye bir terim geçtiğinde hepimiz normal kabul ederiz. (Fluke 375 güzel örnek)
Hall etkili akım trafosu/sensörü olarak arayın sanırım birşeyler bulursunuz.
DC sistemlerde akım ölçmek için şöntler kullanılır. DC ampermetre özelliği ile aynı olmalıdır. örneğin; analog amtermetrelerde 100A/60mV ( 100A ampermetrenin akım ölçme aralığını gösterir) (60mV şöntün özelliğidir) AC sistemlerindeki akım trafoları gibi seri ( + ) bağlanır.