Dc motoru calistirmak

Katılım
18 Şub 2014
Mesajlar
56
Puanları
1
Arkadaşlar kolay gelsin.dc motoru calistirmak icin test amacli pano toplamak istiyorum.sabit ve kademeli voltaji nasil ayarlayabilirim.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Merhaba. Bu kontrol işlemi 2,3 ayrı şekilde de yapılabilir:

qqj6VW.jpg

W2gBmL.jpg


1. PWM ile kontrol

Pwm (Pulse Width Modulation) (Sinyal Genişlik Modülasyonu Tekniği ile) kontrollü dc motor sürücü devrelerini kullanarak kademeli olarak bu palslerin (Sinyallerin) genişliğinin açılıp kapatılmasıyla bu kontrolün sağlanması mümkündür.

Açılımı Pulse Width Modulation yani Sinyal Genişlik Modülasyonu olan bu teknik, sinyal işleme veya sinyal aktarma gibi daha çok Elektronik devrelerin yanı sıra Arduino veya Elektrik makineleri gibi özel uygulama alanlarında da yer alan bir tekniktir.

En basit haliyle bir sinyal modülasyon tekniği olarak tanımlanabilir. Sinyal bilgisinin aktarım için uygun hale çevirilmesi amacının yanı sıra güç kontrolü sağlamak ve elektrik makineleri, güneş pili şarj üniteleri gibi özel devrelere destek olmak amacı da taşır.

Bu kontrol de tamamen anahtarlama ile sağlanır. Anahtarlama ne kadar hızlı yapılırsa, PWM ile aktarılan sinyalin gücü o kadar da artar. Örneğin bir lambaya gönderilen sinyalde PWM tekniğine ihtiyaç duyuluyorsa, bu teknik 120 Hz frekans değerinde uygulandığında maksimum verim elde edilebilir.

"Duty Cycle" yani görev döngüsü olarak tanımlanan bir kavram bulunuyor ve PWM tekniğinde de sıkça karşımıza çıkıyor. Görev döngüsü kavramı aslında yapılan işlemin periyodunu belirtiyor. Bu döngü düşük seviyelerde ise aktarılan güç düşük olurken, döngünün yüksek seviyelerinde yüksek güç aktarılıyor.

2. Kademeli dc. voltajı sağlayan ayarlı bir güç kaynağı (Redresör) veya motorda yer alan kademeli stator sargılarıyla yapılan kontrol

Dc. (Fırçalı veya fırçasız,statoru veya rotoru sabit mıknatıslı olan motorlar) veya seri motorlar (Üniversal motorun dc. akım ile kullanılmasında) uygulanan voltajla devirlerini azaltabilir veya çoğaltabilirler,yani direk olarak da değiştirebilirler.Yani kademeli bir trafo-redresör kullanarak bu yolla veya kademeli dc. motor stator sargısı da kullanarak,verilen ayni dc. voltajda (Voltaj değiştirilmeden) bu istenen kademelerdeki kontrolü yine sağlanabilecektir.Kolay gelsin.

Not: 1 nolu PWM konusu netten bir alıntıdır.

 
Kademeli trafo kullan bitti gitti. Hatta sekonderi sök kendin sar istediğin kadar ara kademe yap
 
Kademeli trafonun çıkışına reosta baglasam olurmu

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
motor gucune uygun, varyak (daıresel kademesız trafo) kullan, çıkışına köpru dıyot bagla. Eger, büyükce bir motor ise ve "yabancı uyartımlı" ise, onun gerilimine uygun gerilim(110-220 v, gibi)ayrı bir gerilimi de ayrıca dogrultun. İşde size hız kontolu..
 
eger elınde eskı tıp çanta kaynak makınesı varsa bundan yararlanabılırsın bende bobınajda boyle test edıyordummm
 

Forum istatistikleri

Konular
129,830
Mesajlar
930,560
Kullanıcılar
452,656
Son üye
kontrolkalemi355

Yeni konular

Geri
Üst