dc voltaj için kablo

Dağ evimde aküden aydınlatma ve araç tv gibi dc voltajda kablo boyu uzadıkça voltaj düşük geliyor kablo tipinden olabilirmi

sayın hayri düzen doğru akım alternatif akım gibi uzak noktalara taşınamaz yönü ve şiddeti değişmediğinden gerilim düşümü olmaktadır. daha önce 24 v dc ile çalışan bi sensöre mesafe 100 metre 12 A akü den bağlantı yapmıştım. kablomda 12*0.75mm idi.dönüş olarak 20 v almıştım. kablo tipi değilde kesitten dolayı düşüm olabilir. akünüzü daha yüksek akımlı bi akü ile değiştirmelisiniz. saygılar

Bu sorun akü değiştirmekle değil kablo akım taşıma kapasitesini arttırmakla çözümlenir.

Kablo kesitiniz düşük kaldığı için sorun enerji kablo üzerinde harcanıyor. Kablo bir nevi rezistans gibi çalışıyor.

En çok kullanına kanun ohm kanunu. R = V / I

Burda sizin kullandığınız kablonun mesafesi ne bilmiyorum ama her kablonun bir iç direnci vardır. Mesafe arttıkça bu direnç seri direnç gibi düşünürseniz toplam direnç artmaktadır. Si bu direnç üzerinden akım geçirirseniz ne olur ısınır.

Isınmaması için bu 3 değişkenden birini değiştirmelisiniz. Ya kablodan geçen voltajı yükseltmelisiniz yada yükünüzü düşürmelisiniz yani direnci.

Yada kablo kesitini arttırarak kablonun iç direncini düşürüp sistemi rahatlatmalısınız.

Yanlış hatırlamıyorsam bir süre önce bu konuyu konuşmuştuk sanıyorum. Akü gurubu ile yükünüzün arasındaki mesafeyi kısaltamıyormusunuz? Malesef her uygulamada akü ile yük ( bu dc yükler yada inverter gibi ) arası mesafeyi her zaman kısa tutulması önerilir. Çünkü bu yüksek gücün aktığı yerlerde güç kaybı daha fazla olur.

Mesafeyi biraz daha kısaltıp kablo kesitini artırayım teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…