Deşarj dirençleri yardım

suleyman

Üye
Katılım
22 Mar 2006
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
39
Selam arkadaslar deşarj dirençlerini seçerken nelere dikkat etmeliyim ? Yanlış seçtigim tadirde sonuları ne olur??? Yardımcı olursanız sevinirim... Şimdiden teşekkurler...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaşım deşarj dirençlerini seçerken gücü iyi olucak kondansatöre göre seçmelisin.aksi taktirde direnç patlar ya da yanar.mesela düşünelim belki bende yanlışımdır bende bunu araştırıyorum.
şimdi devrede kondansatör ve direnç var gibi düşünelim kaynağımız kondansatör olsun yükümüzde direnç bu mantığa göre devremizi çözelim.
genelde kondansatörün deşarjı dirence bağlıdır yani biz mesela 200mikrofaradlık kondansatör 18kiloohmluk dirençle
zaman sabitesi=direnç*kondansatör ise 200/1000000*18000=3,6saniye
yani kondansatörümüz 18klık dirençle 3,6saniyede deşarj oluyor.bu arada bunu bende yeni öğrendim.
kondansatörlerimizin şarj olması zaman sabitesinin %63ünde şarjı tam olarak gerçekleşiyormuş.
yani böylece biz ne kadar kısa veya uzun sürede deşarj etmek istiyorsak ona göre direnç seçeriz.
şimdi direncin gücüne geldik P=Ikare/R'den kondansatörün maksimum akımına göre yerine koyuyoruz ve ona göre direncin gücünü seçiyoruz aksi taktirde direnç yanar.

Bu konuda iyi bilgiye sahip değilim öncelikle yanlışlarım vardır.Çünkü bende bu konuyu daha 2 hafta önce öğrendim daha doğrusu sordum herkesten farklı şeyler geldi bende böyle bir yorum yaptım.

Saygılar...
 
Öcelikle deşarj dirençlerinin kullanım amacından başlayalım ;

Kondansatörlerin içinde bulunan deşarj dirençleri kondansatör devreden ayrıldıktan sonra üzerinde kalan gerilimi 60 s içinde 50 voltun altına düşürür.Bu uygulama terminallere temas eden kişinin emniyeti için geçerlidir.Hızlı deşarj ise kondansatör grubunun devreden çıkarıldıktan sonra üzerinde kalan gerilimin tekrar devreye alma sırasında yeteri kadar düşük olmasını sağlar.Tekrar devreye alma anında ters alternansla karşılaşan kondansatörün üzerine aşırı gerilim gelir ve hasara neden olur.Hızlı deşarj için dirençler kontaktörün yardımcı kontakları üzerinden kondansatöre bağlanır.Kontaktör çekiliyken(kondansatörler devrede) dirençler kondansatöre bağlı değildir.Kontaktör bırakılı durumdayken (kondansatörler devre dışı)dirençler kondansatörün uçlarına paralel bağlanır ve hızlı deşarj gerçekleşir.İdeal hızlı deşarj zamanı 12 s dir.Unutmayınız kondansatörün içindeki direnç can emniyeti için,hızlı deşarj direnci mal emniyeti içindir.Hızlı deşarj yapılan kompanzasyon panolarında kondansatör ve şalt cihazının ömrü uzayacaktır. Yani direnç kondansatörün deşarjı esnasında kondansatöre paralel olarak girer ve gerilimi böler.

Deşarj dirençlerinin hesabını tam olarak hatırlayamadım ve eksik yada yanlış bilgi vermek istemiyorum.
 
Genel anlamda seri r-c devresi ile ilgili güzel bir paylaşım.

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…