Dev lazer, füzyon deneyine hazır

alfa romeo

Beyinci Ali Usta
Yönetici
Yönetici
Katılım
26 Eki 2007
Mesajlar
2,514
Puanları
206
Yaş
67
ABD’de güneşin çekirdeğinideki şartları yaratacak bir deney hazırlanıyor. Deneyin en önemli öğesi olan dünyanın en büyük lazerinin inşası tamamlandı.

Haziran 2009’da nükleer füzyon ile verimli bir yeşil enerjinin olanaklarının test edileceği bir deneye başlanacak.


İki element çekirdeğinin birleşerek daha ağır bir çekirdeği oluşturması olarak tanımlanan nükleer füzyon sonrasında çok büyük bir enerji açığa çıkıyor. Bilimadamları bu enerjinin kontrol altına alınması için 10 yıldır çalışmalarını sürdürüyorlardı. Yarım yüzyıldır devam eden aşamalar dönüm noktasına geldi.

Üç-dört ay içinde başlaması planlana deneyde, yıldızların çekirdeklerinde doğal olarak gerçekleşen füzyon yapay olarak gerçekleştirilecek. California’daki Livermore Laboratuvarı’ndaki Ulusal Ateşleme Kompleksi’nde yapılacak deneyin en önemli parçası olan, üç futbol sahası büyüklüğündeki dünyanınn en büyük lazeri tamamlandı.
 
peki sizce bu lazerin dünya ya etkisi ne olur yani zarari ve faydası nedir
 
Atom reaktörlerininin sonu anlamına geliyor ! nükler santralların kapatılıp kaza riski sıfıra indirgenecek .
Foto volkanik dönüştürüçülerle hidrojen jenaratörleri çalıştırılıp Elektrik üretmek. Hem çevre açısından daha güvenli ,ucuz vede bakım acısından mekanik aksam azlıgından daha ekonomik ve uzun ömürlü.
Uzay savaşları olasılıgına karşı silah geliştirimi hazırlıkları hızlanacak.
Faydalarını sayfalar dolusu yazmakla bitmez ama İYİ İNSANLARIN elinde ise !
Zararı silah olarak kullanıla bilirligi KÖTÜ AMAÇLI insanların insanlık alehine kullanmaları !!!
 
eger yakın gelecekte boyle bır teknolojıyı kullanabıleceksek bız neden nukreel santral yapıyoruz ? Paylaşım ıcın tesekkurler
 
sn fikretyalcin81 e katiliyorum neden biz nükleer santraler kurmuyoruz ???
 
Nükleer reaktörlerde, atom çekirdeği parçalanarak enerji elde edilirken, ITER santrallerinde güneş ve yıldızlarda görülen nükleer füzyon taklit edilerek deniz suyundan elde edilen hidrojen izotoplarının atom çekirdekleri 100 milyon santigrada kadar ısıtılıp atomlar kaynaştırılacak. Bu sırada açığa çıkacak enerjinin gelecekte petrol, doğalgaz ve kömürden elde edilen enerjiye alternatif olması bekleniyor
 
Bizler ne zaman teknolojiyi yakından takip ettik ki.. Eden birileri çıksa bile önlerine bir taş konuyor...
 
burada kullanılan lazer oyle kucumsenecek bır guc degıl
devasa boyutta bır sey olmalı
en son duyumlar abd bır ucaga laser yerlestırmıs ve bununla fuzelerı vuracakmıs
dogrudur :
laser bır ısın olduguna gore fuze analog laser dıjıtal hız olarak kabul edın ve fuze kesınlıkle kurtulmaz
turkıye hala analog fuze sıstemlerıne trılyonları aktarsın
cunku bu sıstemler bıttı eldekılerı cıkarıyorlar
turkıye acıl olarak laser atıs ve guc sıstemıne sahıp yer savunma sıstemını gelıstırmelı
saygılarımla
 
Alternatif enerji kaynaklarını savunanlar acaba hiç arz güvenliği diye bir kavramı düşünüyorlar mı? Güneşin kapalı olduğu zaman sanayiniz enerjiyi nereden alacak ve küreselleşen dünyada nasıl rekabet edecek? Bin MW için gerekli güneş panellerinin kapladığı alanı da hesaplayabilir misiniz?

1989 yılında nükleer fizik dersi alırken bu füzyon yöntemlerinin hepsini öğrenmiştik. Bundan 20 yıl önce füzyon dünyanın enerji sorununu çözecek ve geliştirilmesi için 30 yıla ihtiyaç var deniyordu. Hala prototip aşamasına bile geçemedik.

2001 yılında ITER in bir önceki aşaması olan JT60'ı gezdim. Her 20 dakikada bir füzyon gerçekleştiriliyor ve sonuçlar kaydediliyor. Geliştirilmesi için daha bir 30 yıl gerekir deniyor. 2001 tarihi itibariyle en uzun füzyon süresi 12 sn dir. Ancak verilen enerji geri alınabilmektedir. Üstelik füzyon için oluşan plazma henüz sürekli biçimde kontrol altına alınabilmiş değildir.

Lazer füzyonda eneji alınabilir ama ticari güç santrali haline gelmesi için daha çok zaman var. Bir de konulan D-T un tamamı füzyona girmeyecektir.

Kaza riski düşüktür ama kendine özgü kazaları olacaktır. Belki insan sağlığına fazla etkisi olmayacak ama tesislere büyük zararlar verebilecektir. 200 milyon derece sıcaklık...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,005
Kullanıcılar
452,760
Son üye
batuhangokkus

Yeni konular

Geri
Üst