Devre şeması ile ilgili bir soru

pavukdasic

Üye
Hobi olarak elektronik kitapları okuyorum ve bazen anlamadığım şeyler oluyor. Anlayamadığım şeyler biride aşağıdaki şema.
2jepij8.png

Bu şemayı bir kitapta gördüm ve açıklama yoktu. Bu arada direnç 680Ohm diyor ama (onu ben yazdım) kitaptaki şemada herhangi bir değer yoktu.

Burada kafama takılan şeyler:
1) 12+ ve onun toprağı neden transistörün C ve E'sinde birleşiyor. Base'ye akım gelince bir kısa devre söz konusu olmayacak mı? Transistörü burada neden kullanıyoruz?
2) Burada kullanılan kondansatör ne amaçla kullanılıyor? Kullanmasak ne olur?

b kapısı devreyi tetikliyor. ayrıca kısa devre olmuyor. transistörde diyot bulunur o yüzden kısa devre olmuyor ama yüksek akım kazancı elde ediliyor.

kondansatörün amacı tiz sesleri filtrelemek

Şemaya kaynak gösterirmisiniz? Hangi kitap adı mümkünse ilgili sayfanın resminide eklerseniz sevinirim.

Bu tür bir uygulama belki basım hatası olabilir yada yanlış bilgilendirmedir. Bu şekilde base ucundan transistör iletime geçirilirse transistör ve güç kaynağı kısa devre konumuna geçer. ( sizinde söylediğiniz gibi )

Asıl uygulama aşağıdaki gibi olmalıdır.

Kullanılan kondansatör kuplaj kondansatörü olarak geçiyor. Sinyalin bir alternansında transistör iletimde ve o an kondansatör şarj olur bu esnada hoparlör hareket eder.. Transistör yalıtıma geçtiğinde şarj olmuş kondansatör ters yönde 20 ohm direnç üzerinden deşarj olarak sesin ters alternansını oluşturur.

Bu asimetrik beslemeli ses anfilerinde bu şekilde bir uygulama vardır.

Bu tip uygulamanın mantığını bir ara forumda bende sormuştum. Hala araştırmaktayım. Yazdıklarım benim fikirlerimdir herhangi bir dayanağım yok. Ben bu şekilde çalıştığını düşünüyorum. Birkaç ses sistemleri ustalarına sordum ama net bir cevap alamadım. Şema ilkesine göre bu şekilde olabilir.

tek-transistörlü-anfi.png

k9aovq.jpg

Kitabın adı Arduino ve Rasperry Pi için Temel Elektronik
Yazarı: Devrim Çamoğlu
Yaz indirimi olunca toplu şekilde elektronikle ilgili kitaplar almıştım :D
Ama elektronikte daha yeniyim.

Bu bağlantıyla tr girişi çevrilir (invert) normalde kapalı kontak (NC) gibi b=1 c=0 ve tersi, kond ve hop yerine uygun değerli direnç ve led takarak bu durumu rahat gözlemlersin, muhtemelen çok kısa süre için tr iletkenleştirildiğinden yapılan kısa devre önemzsiz görülmüştür lakin sağlıklı değil Serkan'ın verdiği şema gibi ufak yük/direnç konması uygundur. Kond hakkında yine Serkan bilgi verdi.

Forum istatistikleri

Konular
130,091
Kullanıcılar
453,126
Son üye
Monophase

Yeni konular

Geri