Devre Elemanlarının ne amaçla kullanıldığını anlamak

Katılım
26 Haz 2015
Mesajlar
326
Puanları
1
Öncelikle herekse iyi forumlar,benim sorunum şu iyi hoş devreler kuruyorum da burdaki elemanların neden kullanıldığını ve neden o konumda kullanıldığını veya neden o değerde kullanıldığını bilmiyorum yani kısacası o elamanın devredeki işlevini bilmiyorum.(bazı elemanların yani)Örnek vermek gerekirse aşağıdaki devredeki kondansatörler hangi özelliğinden dolayı orda kullanılmış neden o değerde kullanılmış ve neden oralara konulmuş bunlar hep soru işareti benim için bu tarz sorunlar için komponentlerin işlevlerini öğrenebileceğim kaynaklar,dökümanlar tavsiye eder misiniz?Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
 
Hobi değil mesleğimin bir parçası bu ben de farkındayım bir anda edinilmez bu bilgiler ama bir yerden başlamak lazım.temel Elektronik diye bir kitap varmis sanırım bu tarz konularla ilgili hakkında bilgisi olan varsa kitabın içeriği ile ilgili yorum yapabilir mi?(ve başka önerilere de açığım.)
 
Dostum azmin elinden ne kurtulmus. Ben Elektronik konusunda egitim almadim. Edindigim bilgiler cevreden edindigim kitaplar dergiler yayinlar ile ve 2000 yilindan sonra web sitelerindeki bilgiler sayesinde edindim.

En onemlisi okumak. Eger azimle calisirsan bu is olur. Elbette okulda okumak gibi olmuyor ama zamanla eksiklerini tamamlarsin.

Elektronik konusunda parcalarin tanimi sekli ve calosma ilkesini ogrenmelisin. Sonra semalar uygulamalar v.s.

Bir cok bilgi artik web sitelerinde mevcut. Buyuk vir veri kaynagi megepin siteainde bulabilirsin. Ornek ,

https://www.google.com.tr/url?sa=t&...fvcAnk&usg=AFQjCNHILZgWlBkO5Zop6jcwvIZQ1ojwTw
 
Serkan ustama katılıyorum. Aynı şey benim için konut elektriğinde kendimi geliştirmemle alakalı. Hiç Elektrik okumadım ve elektrikçinin yanında çalışmadım. 5 katlı apartmanda tüm parçaları bağlantılarını kabloların nereye gidip bağlandığını bilirim. Arızalar hususunda da hem uygulama da hem de teoride kendimi geliştirmeye devam ediyorum ve edeceğim. Elektrik, Elektronik, kumanda sistemi, su tesisatı, bilgisayar, kasaplık.... Allah ne verdiyse geliştirmeye devam. Allah kaza bela vermesin bana ve siz değerli ustalarımı. Hayırlı geceler dilerim.
 
ler!
bir tane kapasitör var orda ya kondansatorlerin diyince deminden beri kondansator arıyorum
o 555 frekans üreteci oluyor. kondansator de bu frekansı belirleyen arkadaş oluyor.
ki bahsettiğin kondansatoru burda anlatmaya kalksam kafayı yersin. kondansator pek çok kimsenin küçümsediği ama o kadar geniş kuıllanım alanı ve şekli olan bir parçadır ki anlatılmaz.
devre elemanlarını öğrenmek istiyorsan devre tasarımı yaparak zor yoldan ya da okuyarak kolay yoldan öğrenirsin.
kondansatorun nasıl tepki verdiğini görmek istiyorsdan bir amfi bul. onun sinyal girişine bir kondansatoru önce paralel sonra seri koy. sonra başka değer ve malzemeden kondansatorler koy-47 uf den yukarı bir değer koyma!-
san az da olsa fikir verir. sonra direnç koyabilirsin.
 
555 frekans tayinini sadece kondansator yapmaz.buna bağlı olan direnç ile birlikte R-C zaman sabitesi oluşturulur. kondansatörün şarj akımını sınırlayan direnç buna seri bağlıdırve sınırlanan akım ile kondansatörün şarj deşarj zaman eğrisi değişir. bu sayede 555 çıkışındaki frekans tayin edilir. buna RC osilator denir. bu tarz RC (direnç kondansatör) osilatorler zamanlamanın çok hassas ihtiyaç gerektirmediği yerlerde kristal osiltorlere nazaran fiyat açısıından uygun olduğundan tercih edilir. fakat zamanlama çok hassas olması gereken durumlarda kristal , kristal osilator veya resonator gibi elemanlar gerekir.

diğer entegre ise 4017 5 kat johnson counter tümdevresidir. Nekadar halk arasında karaşimşek entegresi diye bilinsede asıl üretilim amacı frekans bölücü olaraktır. Mesela clock girişinden 1mhz lik bir kare dalga verirsen skopta çıkış uçlarından girilen o 1mhz in sırasıyla bölünmüş halini alırsın. tabi reset ucunuda bölünmüş değeri alacağın çıkışada bağlaman gerekirki başa dönsün. Bölme deyince aklına aritmetik bölme gelmesin. mesela elini saniyede 10 kez çırparsan buna 10hz denir ve diyelimki her 10. çırpmanda ayağını yere vurup çekmende 1hz olur. 10 a bölmüş olursun.

diğer bir konuda çok doğru yoldasın yaş kaç bilmiyorum ama benim 15 sene önceki halimsin. benim yaşım 36. sorgulaman ve merak etmen bu mesleği sevdiğin anlamına geliyor. Nasıl olsa şema var yaparım geçer gider mantığı yerine neden,niçin,nasıl gibi sorular eğer aynı şevkle devam edersen mutlaka ve mutlaka çok iyi bir tasarımcı olacağın anlamına geliyor sakın sıkılma yapılmış olan devreleri sende yap yeniden.
hatalar karşısında hiç yılma mutlaka hata senden kaynaklanacaktır.(donanım veya yazılım) meslek çok sadık bir meslektir işi kitabına göre yaparsan ne ekersen onu biçersin.

(100 ün üzerinde bitmiş yurt içi yurt dışı bir çok farklı alanda medikal,sivil,askeri vs bir çok projem profesyonel olarak bir çok kişiye ve bana fazlasıyla para kazandırmıştır ve kazandırmaya devam etmektedir. mesleki tatminide cabasıdır.)

başarılar dilerim.
 
orasını ben de biliyorum ama arkadaş sadece kondansatorü sorduğu için o şekilde bir cevap verdim.
kaldı ki bir rast gele devre ile bir parça sorulmaz zaten. elelktronik parçalar özellikleri yanında insanın kendi hayal gücü doğrultusunda binlerce çok çeşit işe yarayabilir.
sadece görevlerini bilerek iş bitiremeyiz. ama özelliklerini bilmeden de hiçbir şey yapamayız
 

bilmediğini düşünmedim sadece bir eklenti yaptım
 
yalnız arkadaş devre kurduğundan bahsetmiş ama parça hakında bilgisi olmadığını beyan etmiş.
bu durumda neteki hazır şemalardan yararlandığını farzediyorum.
bu da kötü bir durum.
birincisi usta senin dediğin gibi elektroniğin hobisi olmuyor. bir hata yaptın mı battın.
ikincisi ise devrede hata olursa nereden kaynaklandığını bilemez.
üçüncüsü ise devrede kendinde değişiklikler yapamaz.

şimdi Elektronik alanında zaten dünyayı yeniden fethetmenin alemi yok. transistör icat edileli 80 yıla yaklaşıyor. entegre desen 30 seneyi geçti.
bu durumda biz düzgün çalışan devre nasıl yaparız ve bunda nasıl stabil değişiklikler yaparız sorusuna cevap aramalıyız.
elektronik parçalar mevzuu bahis olduğunda maksat zarafetten öte düzgün iş yapabilmektir.
adam tutmuş misal lm1875 amfisini stero yapmış.
redresör vs ne varsa bir plakete tıkıştırmış sanırım tamirci hasan tasarımı idi.
bu arkadaş kim bilmiyorum ama tek cümle ile şaseleme kurallarını bir öğrenmeli
doğru çok zarif tasarım amma velakin
köprü diyot ve filtre kondansatorleri çıkışa yakın tutulursa uğultu olur.
sen 4700 uf kapasitörle 4.7 a gücü filtreledin. 3 amper zor çekecek bir devreye bundan 2 tane niye koydun
haydi onları koydun. bir de datadaki 100 uf kondansatoru niye koyuyorsun?
çıkış hatları amfi input hattından daha ince
gel bu devreden hayır bekle. uğuldasın dursun.
daha bin ürlü hata vardı ama maksat üzümü yemek bağcıyı dövmek değil der ve sana tavsiyem parça özelliklerinin yanı sıra devre nasıl tasarlanır sorusunu bir sor kendine. sadece hatları birleştirerek iyi verim alamazsın. özellikle ses devrelerinde zaten alamazsın. smps tasarımlarında nda yüksek frekans kaçakları oluşursa yaptığın güç kaynakları ne var yok yakabilir. bunlara çok dikkat etmelisin.
dc-step motor gibi ürünler kullanırken çok bir gürültü faktorüne dikkat etmene gerek yok. ya da programlanabilir ürünler.
ancak
elde ettiğin materyali-ses,görüntü vs- alacağın kaynakları tasarlarken özen göstermen gerekebilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…