Devre Elemanlarının ne amaçla kullanıldığını anlamak

İyi pazarlar.Elektronik devre elemanlarının adlarını,devre içindeki fonksiyonlarını,hangi devrede hangi özellikler göstereceğini anlayabilmek için en başta "tümden gelim tüme varım" yani bütünden tek tek parçaya varıp önce tek tek bu parçaları, sonra da bu parçaları birleştirip asıl karmaşık cihazın bütününe varıp onu yavaş yavaş keşfedeceksiniz.Elektronik kendi mesleğiniz olsun veya olmasın,içinizde öğrenme hevesi ve azmi (Sn.Serkan48'in de açıkça bahsettiği gibi) olduğu sürece en karmaşık elektronik devreleri bile bu heves ve özel ilgiyle çözer,çalışma prensiplerini tek tek de çıkarırsınız.

En başta temel elektronik devre elemanlarını öğrendikten,devre içindeki fonksiyonlarının tam bilincine vardıktan sonra,bilmediğiniz bir entegre diyelim lm555'in tüm özellikleri zaten datasheetler halinde nettte yer alıyor.Amfi entegrelerinin,pic entegrelerinin tüm teknik özellikleri datasheetler (Bilgilendirme açıklamaları şeklinde) nette vardır.Bunları okuyarak hangi devrelerde hangi fonksiyonları gösterebileceği kolayca anlaşılabilecektir,bu çok zor bir olay değildir.En zoru elektronik devre elemanlarının genelini tanıyacak şekliyle ilk başlangıcı yapabilmek ve devamını aksatmadan tam olarak sürekli öğrenme gayretiyle de getirebilmektir,kendi görüşüme göre.Bu yazılı veya basılı kaynaklar şeklinde de olabilir.Forumlardaki (özellikle kontrolkalemi forumundaki) bilgilendirici yazılarla veya megep dökümanlarında yer alan temel elektronik bilgilerine başlangıç yapmak şeklinde de
bu olabilir.

Elektronik bilimi diğer bilimlerden çok farklı olarak çok farklı bilim dallarından faydalanır.Örneğin ısınan parçaların kendi içinde güvenle soğuması termodinamiğe direk giriyor.Bu bilim dalını da elektronik öğrenirken temel prensiplerini öğrenmeniz (Bir mak. müh. kadar olmasa da ) önemli.Kuvantum mekaniği de devreye giriyor mikrochiplerin ve entegrelerin temel davranışlarında.Bu konuda herkesin Albert Einstein (Bir dahi) olacak kadar değil,ama (örneğin fotoelektrik olayını fotonla elektronların bir yerden koparak dinamizm kazanmasını,kısa dalgalı yüksek enerjili elektromağnetik ışıkla oluşan bu etkiyi,güneş hücrelerinde de ayni etki oluşuyor,Einstein doğrudan kuvantum mekaniği ile klasik fizikten ayrı olarak açıklayabilmek zorunda kalmıştır) elektronik devrelerdeki bazı açıklamaları kavrayabilecek kadar kuvantum mekaniği de bilmesi gerekir.Yoksa devre yapısının bu alışılmışın dışında,çok farklı çalışmasını açıklayamayabiliyorsunz. Devre üzerindeki küçük veya büyük değişik ebattaki soğutucularla kendi kendine veya cebri (Zorla) soğurken,hem ulanım (Konveksiyon) hem radyasyon (Işıma) ve hem de iletim (Kondüksiyon) ile kendini soğutmaya (Soba ya da radyatördeki odayı ıstma olayı gibi) çalışır.Termodinamikteki bu üç soğutma prensibini de kullanır tam olarak.

Yani ifade etmek istediğim elektroniğin tek bir konu (Salt parçaları tam öğrenmeyle) kolay kolay çözülemeyeceği,bu parçaları öğrenmenin buzdağının sadece görünen bir yanı olarak kalabileceğini hiçbir zaman unutmamamız gerektiğidir.Bir kimya müh.liği veya fizik müh.liği bilim dallarından çok daha karmaşık bilim dalıdır,elektronik ana bilim dalı.

Uzay çalışmalarında diğer gezegenlere (planetlere) gönderilen insansız ve dünyadan denetimli uzay araçlarında sözünü ettiğimiz bu bilim dallarının tümünden faydalanılır,çok ince hesaplar ve aşırı güvenlik tedbirleri gözetilip,en zor koşullar (Aşırı eksi ve aşırı artı ekstrem sıcaklıklar,kozmik ışınlar,uzaydaki radyasyonun olumsuz bazı etkileri,vb.tam göz önüne alınıp) bunlar tam olarak gözetilip uydu veya diğer uzun seyahat edecek elektronik cihazlar titizlikle dizayn edilir.Dünyada çalışacak olanlarının bu kadar zor şartları olmasa da cihaz tasarımında çok farklı bilim dalları devreye girer.Bir bilim adamı seviyesinde olamasa da yeterli ve cihazın gerektireceği kadar bunlarıın bilincinde kalarak cihaz tasarımı veya geliştirilmesini (ar-ge) olarak da yapabilmek gerekir.

Sn.MAİN_ LOOP kendi mesleği icabı ve profesyonel olarak,para kazandıracak kadar bu işin içinde çok önemli projelerde bizzat bulunduğundan (Bu önemli projelere imza attığından elbette ki bu konudaki değerli yorumları çok değerlidir,bizler için) ,bahsettiğim tüm bu temel prensipleri çok daha iyi bilir.

Sonuç olarak ; insanda heves ve azim olursa bunun elinden hiçbir şey,hiçbir zorluk kolay kolay da kurtulamaz,elektronik bile! Bunu asla unutmamak lazımdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…