Devre hırsızlığına karşı koruma (kaplama)

Bu kadar uğraşacağına iki elemanın etiketini silsen amatörlerin çözemiyecegi hale gelir.
 
Günümüzde bir devrenin şemasını elde etmek oldukça kolaydır.
Devrenin özellikleri, çalışma prensibi ve kullanım amacı incelendiğinde bile google amcadan istenirse, onlarca şema hatta PCB uygulaması bile sunmaktadır.
Ancak insanların teknik uzmanlıkları tek yönde bile yeterli değilken, basit bir devrede bile onlarca teknik gerekli olabilmektedir.
5-6 sene kadar önce kendi üretimim olan RIAA PHONO PRE-AMP devremi piyasaya sürmüştüm. Bu ürün öylesine rağbet gördü ki satıcı firma aç gözlülük edip kendisi bile üretmeye çalışmıştı

Devre ilk bakışta SMD elemanlarının tespit edilebilmesi zor gibi görünse de aslında hiç te zor olmadığı görülebilir.
Çünkü devredeki SMD elemanlar sadece direnç ve kondansatörlerden oluşmaktadır.

Kartın diğer yüzü incelendiğinde ise öyle ahım şahım bir malzeme kalabalıklığı olmayıp birkaç tane pasif malzeme 2 adet entegre ve sadece 1 adet te diyot bulunmaktadır. Bu malzemelerin isimleri de zaten üzerinde yazılıdır.

Devrenin montajı ise son derece basite indirgenmiş, bir shield ve bir civata somun ile zahmetsizce montajı yapılmaktadır.
Gel gelelim firma yıllarca uğraşmasına rağmen bu devremi kopyalayıp piyasaya süremedi. Hala da gıbızlanıyo
40db kazanca sahip bu phono pre amp devresi piyasada bulunan mütekamil firmaların üretimlerinden bile daha fazla beğeni toplamış bir üründür. Muadil ve markalı ürünlerin birkaç yüz dolar gibi ücretlerle satıldığı, benim ürünümün ise sadece 100$ gibi bir ücretle satıldığı düşünüldüğünde, üstelik üründen takribi 20-30 adet satılmış olduğu ve alan kişilerin çok beğendikleri düşünüldüğünde, satıcı için piyasada söz sahibi olmak istemesi son derece normaldir.

Aynı üründen arkadaşım @serkan_48 e de bir tane vermiş ve plak zevki için diğer ürünlerle kıyaslayabilmesini ifade etmiştim.
Kullanmış olduğum GROUNDING tekniğini Serkan'a bizzat göstermiş, firmaların neden kopyalayamadıklarını detayları ile anlatmıştım.
Tabii ki piyasada bu tekniğin inceliklerini bilen bir mühendis çalıştırılabilmesi pek mümkün değildir. Çünkü bilgi paradır ve bu konuda uzmanlaşmış bir mühendise asgari ücret teklif edilemeyecektir

Eğer sen de ürününün kopyalanmasını istemiyorsan, bunun en iyi yolu herhangi bir tasarım tekniğinin devrende incelikli olarak kullanılması ve kullanmış olduğun tekniğin, basit ölçüm aletleri ile ölçülemeyeceği olmalıdır.
 
kartın işçiliği çok iyimiş maşAllah.

@Mr_YAMYAM abi bu konularda çok hassastır. Ölçer biçer dener beğenmez revize eder yine dener ölçer biçer.

İçine ne zaman sindi o zaman tamamdir.

Yukarıdaki kartın ürün halini kullanıyorum. Tekrar buradan teşekkür ederim.
 
Lambalı amfiler transistör ve entegreli amfilere göre daha karekterli oluyor bir zamanlar lambalı amfi içeren pc anakartı vardı tarih oldu.
 
SUN-FIX Macun Kaynak.
Donduktan sonra taş kesiliyor...
 
benim kullandığım bazı yöntemler
-entegrelerin yazılarını zımparalamak
-epoksi ile kaplama
- 3 yada 4 katmanlı pcb ile asıl bağlantılarını ara katmanlardan geçirmek
amatörler yırtınsalar çözemezler yada çok ugraşırlar profesiyoneller ise zaten kendileri yapabilecek donanıma sahip oluyor onunla ugraşacakları vakitte sıfırdan kendilerine tasarlarlar
 
Şu lambalı amfi, transistör lu amfi konusunda senin tarafın nedir sayın ustam. Gitar müziği yapanlar lambalı amfi konusunda çok takintili. Çok daha sıcak ve kulağa hoş ses verdiğini düşünüyorlar.
Ben o tür insanları kötekliyorum
Bir sinyalin (sinüs) yükseltilmesi kuralı bilimsel olarak bellidir.
Bu yükseltme işini lambalar da yapabilir, modern yarı iletkenler de.
Sonuçta yükseltilmiş seslerin karakteristik özelliği aslına uygun olarak yapılabilmiş ise, buna Hi-Fi denilir.

Ancak gerek lamba olsun gerekse yarı iletken teknolojisi olsun kendilerince avantajları ve dez avantajları vardır.
Örneğin lamba teknolojisinin en önemli özelliği yüksek empedanslı olmalarıdır. Eski tip lambalı bir radyoyu incelersek ses potunun 500k veya 1M ohm civarı olduğunu görürüz. Halbuki günümüz yarı iletkenlerinde olsa olsa 100k pot görülmektedir.
İşte bu basit unsur bile bir tasarımdaki teknik özellikleri ifade eder ki, roll-off frekensı hesaplamaları için bilmeyenler saçını başını yolabilir

Buradaki basit anlatımlarım da konu sahibi arkadaş için bir donedir. Yani veridir.
Örneğin benim STK lı amplim ( @serkan_48 ) dinlemişti, lambalı bir cihazın karakteristiği gibi çalışır. Yani roll-off frekansı oldukça düşük frekanslardadır. Bu da teknik ölçümlerde amplimin 5Hz leri bile yükseltebildiğini ifade eder ki, insan kulağı bu frekansları duyamasa da alçak frekans bölgesindeki lineeriteyi sağlamak günümüz yarı iletkenleri ile kolay bir teknik değildir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…