Devrede Kondansatör Yokken Nasıl Kapasitife Kalıyor

Monofazeler neden dengeli dağıtılmamış ! sürekli T fazı 4 adet ??? !!! Bu dağılımla rölenin sistemi ayarladığınız cosfi değerine ulaştırması çok zor. Problem yaşamanız gayet normal !

Yükler eşit degilse bu durum normal r-fazı 10 kvar s-fazı 16kvar t-fazı 22kvar okudum röle üstünden kademe güçlerini nasıl yaymam gerek ??
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Yükler eşit degilse bu durum normal r-fazı 10 kvar s-fazı 16kvar t-fazı 22kvar okudum röle üstünden kademe güçlerini nasıl yaymam gerek ??

Yükler eşit değilse bu durum normal mi Akşam akşam beni güldürdünüz Allahta sizi güldürsün ne diyeyim

Yapılan kademelerle kompanzasyonun anayasaları ihlal edilmiş;
1) Monofaze kondansatörler üç faza eşit dağıtılmalıdır. Toplamda R fazına kaç kvar kondansatör düşüyorsa S fazınada T fazınada aynı miktarda düşmelidir.
2) Monofaze kondansatör 3 faza eşit dağıtılması gerektiğinden3 ve 3'ün katları sayısında olmalıdır.

Dengesiz yüklenmede hangi faza ne kadar kondansatör devreye alınacağına röle karar verir. S'de yük az S fazına monofaze kondansatör koymaya gerek yok hükmünü siz veremezsiniz. S fazına kondansatör gerektiğinde röle S fazına ait kondansatör göremeyeceğinden üçfazlı kondansatör devreye alır. R ve T'ye ait monofaze kondansatörleri devreden çıkartır ama sistem hala kapasitifte olabilir bu durumda monofaze kondansatör kullanmanın hiç bir esprisi kalmaz. Hedeflenen,ayarlanan cosfi değerine ulaşılamaz.

Dengesizlik verdiğiniz örnekteki kadar büyükse monofaze kademe sayısını arttırmanız gerekir(9 kademe monofaze kondansatör bağladığım tesisler olmuştur).Güçler ve sayıları aynı olmak kaydıyla. Röle her fazı ayrı değerlendirip istediği kadar kondansatör devreye alır. Siz yukarıda verdiğiniz değerleri bir zaman dilimi için görürsünüz durum değiştiğinde kademeleri dengesiz dağıtmışsanız ofsayta düşersiniz fatura zamanıda kırmızı kartı yersiniz.
 
49 adet 150W metalhalide - 7350 W
50 adet 26W tasarruf ampülü-2340W
4 adet 5170W klima - 20680W
150 adet 11W tasarruf ampülü-1650W
8 adet 20W tasarruf ampülü-160W
180 adet 26W PLC ampül-4680
16 adet 18W florasan -288 W
4 adet 40 W florasan -160W
yük durumu budur ...

benm dağılımım ilk aşamada bu sekildeydi forumda paylaştım kapasitif % 44 gidiyodu bie arkadaşımız yukarıdakı dağılımı onerdi bide ole denedim kapasitif dahada arttı benm dağılımım ise şu şekilde

burası bir kültür merkezi ve sürekli çalısmıyor Mf cinsinden kondansator de koymam gerekirmi 3 kademeye yaysam

1. 2. 3. 4. KADEMELERİM 2.5 Kvar trifaze
5. 6. 7. kademelerim 0.5 Kvar monofaze (RST)
8.9. kademelerim 1.5 Kvar monofaze (RS)
10. kademem 2.5 Kvar monofaze (T)
11. 12. kademlerim 1 Kvar monofaze (RS)


akım tarafolarım 50/5 ve saatin çıkısnda saatim ise düz kombi
 
1.kademe trifaze 5 kVAr
2.kademe trifaze 2,5kVAr
3.kademe trifaze 2,5kVAr
4.kademe monofaze 2,5kVAr R fazı
5.kademe monofaze 2,5kVAr S fazı
6.kademe monofaze 2,5kVAr T fazı
7.kademe monofaze 1,5kVAr R fazı
8.kademe monofaze 1,5kVAr S fazı
9.kademe monofaze 1,5kVAr T fazı
10.kademe monofaze 1 kVAr R fazı
11.kademe monofaze 1 kVAr S fazı
12.kademe monofaze 1 kVAr T fazı

Kademelerini bu şekilde ayarla akım trafosu değerin nedir?
 

akım trafosu 50/5
 
Kullanmış olduğun röle marka ve modeli nedir? Birde dikkatimi çeken husus sen her kademe dağılımını değiştirdiğinde toplam kondansatör gücünüde değiştiriyorsun ! Başta verdiğin dizilimde toplam 26kVAr'dı. Şimdi ise 19kVAr ! ?
 
Son düzenleme:

bu konuda sana katılmıyorum. kol akımlarının farklı olduğu durumlarda gerekli olan monofaz kondansatörleri ihtiyaç kadar takıyorum.bazı fazlara fazla monofaz kondansatör taktığım oluyor.yani sana göre dengesiz oluyor.fakat ofsaytada düşmüyorum....
 

entes rg3- 12cs evet kademeleri düşürmüştüm bu forumda biri bu şekildede onermişti bende ddnedim
 

Tamamen yanlış bir uygulama !!!
Dengesizlik değişkenlik arzeden bir durumdur arkadaşım dengesizlik hep bir tarafa doğru ve sabit olmaz. Eğer böyleyse ve sen bunu sisteminde dengelemiyorsan bu senin kabahatin.
Dengesizlik değişken olduğundan röleye kondansatörler 3 tabakta (R-S-T) ve her tabağa eşit miktarda kondansatör verilir. Röle hangi tabaktan ne kadar alacağına karar verir ve alır. Az kondansatör koyduğun tabağa röle gelip kondansatör bulamazsa açım diye bağırır ay sonundada faturayı size keser.
Bilmem anlatabildim mi?

Sn ykp55 dediğimiz değişiklikleri yaptın mı? sistem ne durumda? bilgi lütfen...
 
sayın FullAs niye diretiyorsun senin söyledigin şekilde olur olmaz demiyoruz ama bazı tesislerde fazlara cok dengesiz yükler düşer bunuda oturup baglantıları sökerek düzetmek akıl işi dehil meçburen max yükteyken fazlara ait monofaze kondanstör güçünü tespit edip ilave yapıyoruz örnek 4 kademe r-fazına 3kademe s-fazına t-fazına hiç ihtiyaç olmayan yerler var yükteykende cos her fazda 1.00 görüyoruz ben şimdi nerde yanlış yapıyorum izah edermisin ?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…