Benim yapmak istediğim devre şebekeden gelen 50Hz lik sinyali 800 Hz e çıkarmak istiyorum nasıl yapabilirim? İlk başta 741 opamp kullanarak sinüs sinyali kare dalgaya çevirip o şekilde çalışma yapacağım?En iyi nasıl yapabilirim hangi parçaları kullanabilirim? Logic entegreler yeterli olabilir diye düşünüyorum sanırım flip-floplar and or kapılarıyla halledebilirim sanırım tam bilemiyorum..
Bural41, öncelikle foruma hoşgeldin.
Alttaki şema düşük frekanslar için pll'li bir 10x-100x frekans çarpma devresidir:
Sinyal önce IC1a ile oluşturulmuş olan schmitt tetikleyicisinden geçirilerek kare dalgaya dönüştürülür ve olası gürültüden arındırılır, sonrasında 4046 PLL entegresi(IC2)nin sinyal girişini sürer (pin 14)
PLL çıkışı 4518 dual bcd sayıcıya (ic3) girer ve S1 anahtarının konumuna göre 10 ya da 100'e bölünür.
Sonra bölünmüş sinyal 4046'nın komparatör giriş pini olan pin 3'e girer. Bu şekilde pll giriş frekansını 10 veya 100 ile çarpmış olur. Giriş sinyalinizin frekansı sayıcının bölme oranı değiştirerek farklı değerlerle çarpılabilir.
4046 maksimum 20khz'e kadar çalışabildiği için devre 200 hz ya da 2 khz giriş frekansıyla (çarpma oranına göre) kullanılabilir.