Divizör için gezer punta

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Elimde ayna takılı ufak bir divizör var. Aynanın merkezinin yüksekliği 42.8mm (nasıl bir şeyse). Divizörü frezeye takıp 60mm çapında paslanmaz çeliği işlemem gerekiyor. Problem 42.8mm yükseklikte gezer punta bulamıyorum. Kendim yapacağım ama vaktim de yok. Parçanın uzunluğu 45mm. Yapacağım 10mm parmak freze ile parçaya boydan boya 90 derece diş benzeri kanallar açmak. Bir nevi dişli yapacağım ama basit bir şey olacak. Puntasız yapabilir miyim? Veya ne önerirsiniz?

NOT: Yapacağım şey aşağıdaki parça gibi olacak.

Selamun Aleyküm
Çözüm çoktur ama ne kadar uygun olur...Değişik bağlama aparatları vardır fazla komplike gelebilir ve ele geçmeyebilir.
Evvela 5 cm için punta şart olmaz, divizör ile yeteri sıkılıyorsa iş bitirilebilir ama uygun bir divizör emaneten kullanılabilir ve de eldeki hazır divizör punta yüksekliğince tabladan yükseltilebilir.
İçten kapmalı, çelik dubel aparatlar var.Ortasındaki vida sıkılınca genişliyor ve parçayı içten kavrıyor. Bunun yerine parça iç çapına tam oturtulmuş bir mil divizöre bağlanırsa ve divizör tarafında parçaya omuz verirse, diğer taraftan da vida ile sıkılabilir.
Vargel kafası takılınca dert etmezler böyle işleri ama bu parça uzun milden işlenirken divizöre uzun bağlansa ve iş bittikten sonra tornada boy ayarlansa?
Punta için tablaya sabitlenmiş bir kısma ayak basan mini kriko ile de basmak uçuk gibi de olsa yerine göre düşünülür.
Diğer taraftan tırtıl çekme vb işlemler de düşünülebilir ve piyasada hazır dişliler vb uyarlanmaya çalışılabilir. Parçanın ne iş gördüğünü bilmiyoruz nihayetinde?
Başarılar...

Aleyküm Selam.

Tavsiyelerinizi okurken aklıma bir fikir geldi. Mini kriko nedir bilmiyorum ama parça ile tabla arasına uygun yükseklikte bir parça kesip araya destek olarak koyabilirim.

Küçük araba krikoları var-daha küçükleri var mı bilmiyorum-.

Resim kavrama görünümünde. Nerede kullanıldığı kavrayan kısım özellikleri verilirse makbule geçer. Eğer torna kateri ve bir tarafa serbest dönüş ve diğer tarafa takılan ratchet tarzı incelik varsa bu gayet önemlidir.Tırtıl işleme ile ve sürtünme esaslı tork anahtarı düz yüzeyylerinde olan sistemler de düşünülebilirdi mekanizma için.

5cm için bunlar gerekli görünmüyor. Mesela 10-15cm mil direk divizöre vağlanıp uç 5cm i işlenir sonra tornada boy ayarlanır?

Tezgah altından destek dişlere basmış olur. Bunun yerinde ortasına tam oturan bir mil parçadan çıkıp tablaya basarsa destek verir. Tablaya tam bastırmak için vidalı birşeyer düşünülebilir.
Daha çok ihtimal olur ama basitçe bitirilebilen iş için ihtimallerin ele alınmasına sebep gerek. Mesela küçük torna puntası bu divizör ile boyları eşitlenirse iş biter ki neden parçanın uzun olarak divizöre bağlanmadığını bilmiyoruz?
Torna katerine parmak taş tipi birşeyler bağlayıp idareten birşeyler yapanlar akla geliyor. Divizör torna aynasına bağlanıp ayna sabitlenire de iş bitirilir.
Başarılar...

Ortası delik, geçir malafaya, malafayı sık divizöre. çalış boydan boya. puntaya ihtiyaç yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…